Πόσοι Ευρωπαίοι φοβούνται πυρηνική σύγκρουση
20/03/2022Σχεδόν το 1/3 των Γερμανών (32%) φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω και να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς και Κοινωνικής Έρευνας Insa-Consulere, το 25% των ερωτηθέντων αξιολόγησε τον κίνδυνο ως «αρκετά πιθανό» και το 7% ως «πολύ πιθανό». Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα W ELT AM SONNTAG.
Στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη Γαλλία, έως και το 81% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη Γερμανία (53%) θεωρούν ότι η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία – το 12% εξ αυτών το πιστεύει «πολύ έντονα».
Στην Ιταλία, αυτήν την ανησυχία την συμμερίζεται το 63% των ερωτηθέντων. Είναι εντυπωσιακό ότι στην Ισπανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση από την περιοχή του πολέμου, το ποσοστό όσων δεν προβληματίζονται είναι το μικρότερο. Μόνο το 3% πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για την Ισπανία. Η ρωσική επιδρομή καταδικάζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, αν και σε διαφορετικό βαθμό. Το 82% των Γερμανών χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εισβολή στη Ρωσία. Μόνο στην Ισπανία (86%) και στην Ολλανδία (88%) το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.
Τα ευρήματα στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Insa-Consulere καταμέτρησε και την αποδοχή της ΕΕ στις έξι χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η αποδοχή είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία: το 79% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ΕΕ. Στην Ελλάδα είναι το 75%, στη Γερμανία το 70%. Στην Ιταλία οι άνθρωποι είναι πολύ πιο σκεπτικιστές έναντι της ΕΕ. Μόνο το 61% είναι υπέρ της ΕΕ. Το 18%, σχεδόν το 1/5, θα ψήφιζε υπέρ ενός Italexit.
Η Ελλάδα στη δημοσκόπηση είναι επίσης η χώρα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη στην πρόταση για δημιουργία στρατού της ΕΕ (63%). Στη Γερμανία (36%) και στην Ολλανδία (27%) μόνο μια μειοψηφία των ερωτηθέντων χαίρεται με την προοπτική συγκρότησης ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων. Στην Ελλάδα το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επίθεση είναι μεν «μη αποδεκτή», αλλά «κατανοητή». Το 5% των Ελλήνων αξιολογεί μάλιστα ως αποδεκτή την επίθεση της Ρωσίας.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας το δικαιολογούν, μεταξύ άλλων, με το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρωσία «έχουν ως κοινό σημείο την ορθόδοξη πίστη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια προς τους Ρώσους στους συντηρητικούς κύκλους». Επιπλέον, το ΚΚΕ έχει μεγάλη επιρροή στην Ελλάδα, «γεγονός που προκάλεσε ένα βαθιά ριζωμένο σκεπτικισμό για τη “Δύση”, ειδικά σε αριστερούς κύκλους», σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Η προθυμία υποδοχής των προσφύγων στη Γερμανία είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το 37% των Γερμανών είναι υπέρ της υποδοχής πολύ περισσότερων προσφύγων απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Στη Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται σε 46%, στην Ισπανία σε 43%. Η σαφής άρνηση να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων προσφύγων στη χώρα είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα: Το 1/4 των ερωτηθέντων εκεί ψήφισαν υπέρ της υποδοχής «λιγότερων ή σημαντικά λιγότερων» ατόμων από την Ουκρανία.
Οι Γερμανοί πιστεύουν περισσότερο στις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τους ερωτηθέντες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των Γερμανών θεωρεί ότι οι κυρώσεις θα συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου, ή θα αποτρέψουν περαιτέρω ρωσικές εισβολές στο μέλλον. Το 58% των Ελλήνων και το 45% των Γάλλων δηλώνει ότι τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν προς το συμφέρον της Δυτικής Συμμαχίας.