Πόσοι Τούρκοι δεν ψηφίζουν με τίποτα τον Ερντογάν

Πόσοι Τούρκοι δεν ψηφίζουν με τίποτα τον Ερντογάν
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νέα τουρκική δημοσκόπηση δείχνει πτώση τόσο προσωπικά στη δημοτικότητα του Ερντογάν, αλλά και γενικότερα του συνασπισμού του, δηλαδή της συμμαχίας του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Η συμμαχία των αντιπάλων του, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του “Καλού Κόμματος” (που είναι εθνικιστικό) συγκεντρώνει το 40,6%, από 33,94% που συγκέντρωνε το 2018.

Το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, και ο κυβερνητικός εταίρος του, το ΜΗΡ, η πολιτική πτέρυγα των Γκρίζων Λύκων, συγκεντρώνουν 40,1% ( ενώ μάλιστα το δεύτερο δεν περνάει το κατώφλι του 10% και δεν μπαίνει στη Βουλή, οπότε ο Ερντογάν σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο ή να βρει άλλο εταίρο). Στις τελευταίος εκλογές, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, συγκέντρωσε το 53,66%.

Όσον αφορά στον Ερντογάν προσωπικά, τέθηκε το εξής ερώτημα: αν γίνονταν προεδρικές εκλογές αύριο το πρωί, αν «θα τον ψήφιζαν σίγουρα», «αν σίγουρα δεν θα τον ψήφιζαν» και «αν δεν έχουν αποφασίσει ακόμα». Η απάντηση «σίγουρα δεν θα τον ψήφιζα» ήταν στο 44,6%, αλλά έφτασε τώρα στο 48,2%. Η πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν καταγράφηκε από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα το «σίγουρα δεν θα τον ψήφιζα» ήταν 44,6% τον Ιανουάριο, 44,4% τον Φεβρουάριο, 45% στις 15 Μαρτίου και 48,2% στις 31 Μαρτίου.

To ποσοστό εκείνων οι οποίοι στις αντίστοιχες ημερομηνίες απάντησαν «σίγουρα θα τον ψήφιζα» ήταν 32,1%, 31,5, 31,7 και στις 31 Μαρτίου 30,1%. Υπολογίσιμο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων πάντως, που από 15% το Γενάρη μειώθηκε στο 12%. Υπολογίσιμο και το 9%, που δήλωσε ότι δεν θέλει να απαντήσει. Ως προς την πρόθεση ψήφου στις κοινοβουλευτικές εκλογές:

  • Το ΑΚΡ είναι στο 33,2% (από 42,56% το 2018).
  • Το Ρεπουμπλικανικό στο 26,8% (ήταν στο 22,64%).
  • Το  Καλό Κόμμα στο 13,8% (από 9,6% στις τελευταίες εκλογές). Είναι εθνικιστικό, αλλά όχι σαν το ΑΚΡ και το ΜΗΡ
  • Το φιλοκουρδικό ΗDP στο 9,7% (ήταν στο 11,7%). Κάτω από το 10% δεν μπαίνουν στην Βουλή, αλλά εάν το θέσει τελικώς εκτός νόμου ο Ερντογάν, αυτό το περίπου 10% θα κατευθυνθεί μάλλον στην αντιπολίτευση παρά στην αποχή.
  • Το εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που συγκυβερνά με το ΜΗΡ φέρεται να είναι στο 6,9% (από 11,1%).
  • Το Κόμμα του Μέλλοντος (νεοσύστατο και δεξιό) στο 3,1%.
  • Το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (νεοσύστατο δεξιό, του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούντογλου) στο 2,9%.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι