ΙΣΤΟΡΙΑ

Πού υπηρέτησε ο υπέργηρος Ουκρανός Ναζί που έχει αναστατώσει τον Καναδά

Πού υπηρέτησε ο υπέργηρος Ουκρανός Ναζί που έχει κάνει άνω-κάτω των Καναδά, Παντελής Καρύκας

Την έκδοση του Γιαροσλάβ Χούνκα, ζήτησε επισήμως η Πολωνία. Είναι ο υπέργηρος Ουκρανός Ναζί, που πολέμησε στα Waffen SS στον Β Παγκόσμιο και τίμησε την προηγουμένη βδομάδα η καναδική Βουλή. Την ίδια στιγμή στον Καναδά έχει προκληθεί πολιτικός “σεισμός”, καθώς ο πρόεδρος της καναδικής Βουλής υπέβαλε την παραίτηση του, αφού βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου του Καναδά και του υπουργείο Εξωτερικών. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η κατάσταση ήταν «βαθιά ντροπιαστική» για τον Καναδά. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα είχε παρουσιάσει τον υπέργηρο Χούνκα ως «ήρωα του πολέμου κατά της Ρωσίας», προκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Γρήγορα συνειδητοποιήθηκε η ταυτότητα του Χούνκα που είχε πολεμήσει με την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία γνωστή και ως 14η Μεραρχία Εθελοντών, γεγονός που προκάλεσε κύμα οργής αρχικά από εβραϊκές οργανώσεις και μετέπειτα ξένες χώρες, όπως την Πολωνία. Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, ένα όργανο που διερευνά εγκλήματα πολέμου κατά της Πολωνίας, ζήτησε να «εξετάσει επειγόντως» εάν ο Χούνκα καταζητείται για εγκλήματα κατά πολωνών εβραϊκής καταγωγής, με την πολωνική κυβέρνηση να ζητά και επισήμως την έκδοση του.

Η 14η Μεραρχία Εθελοντών

Πως ιδρύθηκε όμως η 14η Μεραρχία Εθελοντών; Όλα ξεκίνησαν στις 22 Ιουνίου του 194, όταν οι γερμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση και μέσα σε ελάχιστο χρόνο προωθήθηκαν βαθιά στην σοβιετική ενδοχώρα. Στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου του 1941, αφού προηγήθηκαν οι καταστροφικές για τους Σοβιετικούς μάχες στο Ουμάν και στο Κίεβο, οι Γερμανοί κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανία. Έφτιαξαν, λοιπόν, Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS από εγχώριους συνεργάτες τους (όπως έκαναν και σε άλλες χώρες).

Οι πληθυσμοί που κατοικούσαν εκεί, ανήκοντες σε διάφορες εθνικότητες, υποδέχτηκαν στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τους Γερμανούς με ψωμί και αλάτι (παραδοσιακός τρόπος υποδοχής ευπρόσδεκτου καλεσμένου). Οι Γερμανοί, αν και θεωρούσαν τους Ουκρανούς “υπανθρώπους”, εντούτοις αξιοποίησαν τους πρόθυμους προς συνεργασία, για όσο τουλάχιστον τους βόλευε.

Αποκορύφωμα δε της ουκρανικής συμμετοχής παρά το πλευρό των Γερμανών, ήταν η συγκρότηση, την άνοιξη του 1943, της 14ης Μεραρχίας Εθελοντών των Waffen SS Galizien (Γαλικία). Όταν οι Γερμανοί ζήτησαν εθελοντές για την επάνδρωσή της, παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 80.000, κυρίως Γαλικιανοί Ουνίτες! Τελικά κατατάχθηκαν 13.000 άνδρες στη μεραρχία αυτή, ένας εκ των οποίων ο Γιαροσλάβ Χούνκα.

Το τέλος των Ουκρανών SS

Η 14η Μεραρχία Εθελοντών διέθετε τρία συντάγματα πεζικού (29ο, 30ο και 31ο ), το 14ο Τάγμα Φουζιλιέρων (ελαφρύ μηχανοκίνητο τάγμα αναγνώρισης), ένα σύνταγμα πυροβολικού, τάγμα μηχανικού, τάγμα διαβιβάσεων και υπηρεσίες. Οι Γερμανοί είχαν επιτρέψει στους Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν και στρατιωτικούς ιερείς μαζί τους, μοναδικό προνόμιο για μονάδα των SS.

Η μεραρχία άλλαξε αρκετές φορές τίτλο. Αρχικά ονομάστηκε Μεραρχία Εθελοντών SS, κατόπιν ονομάστηκε 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Γαλικίας”, κατόπιν 1η Μεραρχία Γρεναδιέρων SS “Ουκρανίας” και τελικά 1η Μεραρχία του Ουκρανικού Εθνικού Στρατού.

Τον Ιούλιο του 1944 η μεραρχία αφανίστηκε στη μάχη του Μπρόντι. Ωστόσο αναδιοργανώθηκε και έφτασε, πολεμώντας, υπέρ των Γερμανών, μέχρι τη Σλοβακία, όπου και έδρασε κατά των Σλοβάκων που εξεγέρθηκαν κατά των Γερμανών. Αργότερα στάλθηκε στη Σλοβενία και τελικά μετέβη στην Αυστρία, όπου πολέμησε κατά των Σοβιετικών, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 1945.

Πέραν της μεραρχίας, οι Γερμανοί συγκρότησαν επίσης άλλα πέντε Γαλικιανά συντάγματα πεζικού, τα οποία ευθύνονται για πολλούς και άγριους θανάτους Πολωνών, κυρίως, αμάχων, για πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών, αρπαγές και λεηλασίες, αλλά και αρκετές άλλες ουκρανικές “αστυνομικές” μονάδες που “διακρίθηκαν” για τα φρικτά εγκλήματά τους. Μένει να δούμε αν θα πληρώσει για αυτά ο Γιαροσλάβ Χούνκα, έστω και στα 98 του χρόνια, καθώς τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι