Πούτιν-Ερντογάν τραβάνε το σκοινί αλλά δεν θέλουν να σπάσει!
02/03/2020Παρά την έμμεση πλην σαφή σύγκρουση Άγκυρας-Μόσχας στη Συρία, οι δύο πλευρές αποφεύγουν την ρήξη. Αυτό έδειξε το τελευταίο τηλεφώνημα Πούτιν-Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του οποίου εκφράστηκε η «ανησυχία και των δύο για την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ» και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση στις 5 Μαρτίου.
Μπορεί το μεγάλο παζάρι Ρωσίας-Τουρκίας να κριθεί στη συνάντηση των δύο προέδρων, αλλά το γήπεδο, στο οποίο διαμορφώνεται η εικόνα είναι το Ιντλίμπ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εμπλέξει τη Δύση στο παζάρι του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ελπίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει διπλωματικά τη θέση του. Ο Ρώσος πρόεδρος, όμως, αρνήθηκε τη συνάντηση στη Κωνσταντινούπολη, στην οποία η τουρκική πλευρά είχε προτείνει συμμετάσχουν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν. Για ποιον λόγο, εξάλλου, να βάλει στο τραπέζι, δύο παίκτες, οι οποίοι έχουν εδώ και καιρό εκτοπιστεί από το συριακό γήπεδο;
Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει συνάντηση στη λογική της Αστάνας (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν), αλλά τελικά αποδέχθηκε τη διμερή Πούτιν-Ερντογάν. Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένο να συνδράμει στρατιωτικά την Τουρκία, η οποία είναι εισβολέας στη Συρία, φέρνει τον Τούρκο πρόεδρο σε μειονεκτική θέση. Στην πραγματικότητα, επί του πεδίου οι μόνοι σύμμαχοί του στη Συρία είναι τα συγκεντρωμένα στην περιοχή της Ιντλίμπ υπολείμματα αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.
Η Δύση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία όχι μόνο για να ξαναμπεί διπλωματικά σ’ ένα γήπεδο από το οποίο έχει εκτοπιστεί, αλλά και για να επαναφέρει την Τουρκία στο δυτικό “μαντρί”, αποσπώντας την από τη ρωσική επιρροή. «Είδατε ποιοι είναι οι φίλοι σας και ποιοι οι εχθροί σας», ήταν το γεμάτο νόημα μήνυμα που απέστειλε κορυφαίος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα.
Παρά τα ρήγματα στη σχέση τους, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς ρήξη. Αν και τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στη Συρία και στη Λιβύη τους έφεραν αντιμέτωπους, αν και τόσο η μία όσο και η άλλη πλευρά τράβηξαν το σκοινί για να ενισχύσουν η καθεμία τη θέση της στη μεταξύ τους σχέση, οι δύο πρόεδροι δήλωσαν ότι επιθυμούν την «αποκλιμάκωση της έντασης».
Πριν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στείλει ηχηρό μήνυμα προς τον σύμμαχό του, στηρίζοντας την επίθεση του συριακού στρατού εναντίον των Τούρκων στρατιωτών και κόβοντας την επικοινωνία του με Ταγίπ Ερντογάν. Το Κρεμλίνο, όμως, δεν θέλει να σπάσει το σκοινί, εξωθώντας την Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης. Ούτε και ο νεοσουλτάνος, όμως, θέλει να επιστρέψει στο δυτικό “μαντρί”, επειδή θεωρεί ότι οι Αμερικανοί τον έχουν προγράψει και πως εάν επιστρέψει θα ξαναστηθούν τα δυτικά δίκτυα επιρροής που ξήλωσε ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2016.
Πούτιν-Ερντογάν με όρους σκακιέρας
Άρα, ενώ στο μέτωπο της Συρίας Ρωσία και Τουρκία είναι απέναντι, με όρους παγκόσμιας σκακιέρας και οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον να μην οδηγήσουν τη σχέση τους σε ρήξη. Μετά από διμερείς συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Και από τις δύο πλευρές δόθηκε έμφαση στη μείωση της έντασης επί του πεδίου, παράλληλα με τη συνέχιση της μάχης κατά των τρομοκρατών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας βρέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε χθεσινή του ανάρτηση στο twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι η ένταση στην περιοχή της Ιντλίμπ μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Στο στρατιωτικό πεδίο, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε «μια εγκατάσταση χημικών όπλων» του καθεστώτος της Δαμασκού στη βορειοδυτική Συρία. Προφανώς καλλιεργεί το έδαφος για να αναζωπυρώσει τις δυτικές κατηγορίες ότι ο Άσαντ διαθέτει και χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Το Συριακό Παρατηρητήριο, πάντως, διέψευσε την Άγκυρα, ισχυριζόμενο ότι έπληξε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουέιρες, ανατολικά του Χαλεπιού, όπου δεν υπάρχουν χημικά όπλα.
Αυτό, όμως, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Άγκυρα είναι οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πολεμιστές που φέρουν τη σημαία και τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους να προωθούνται στο εσωτερικό του Ιντλίμπ με οχήματα και πολεμοφόδια που παρέχει η Τουρκία. Με άλλα λόγια, το κοινό μυστικό των προνομιακών σχέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με τους κάθε είδους τζιχαντιστές αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά.
Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει μία νέα μαζική επιχείρηση (με το όνομα “Εαρινή Ασπίδα”) εναντίον των συριακών δυνάμεων στην περιοχή του Ιντλίμπ. Μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι Ρώσοι. Εάν κρατήσουν τον εναέριο χώρο της Συρίας κλειστό για τα τουρκικά μαχητικά, οι τουρκικές δυνάμεις θα έχουν συγκριτικό μειονέκτημα.