ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νετανιάχου: Θα πολεμήσουμε και με τα νύχια – ΗΠΑ: Δεν θα νικήσει την Χαμάς μια εισβολή στην Ράφα

Αποχωρεί από το Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς – Νετανιάχου: "Το Ισραήλ θα σταθεί και μόνο του"

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί. «Όπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε».

Προηγουμένως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από μια ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος. Στην ομιλία, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση… δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει» είπε.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Νέο μήνυμα των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του εβραϊκού κράτους να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Συντρίβοντας τη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα να για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους.

«Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές», τόνισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη για εναλλακτικές λύσεις αντί μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς και χαρακτήρισε «ντροπή» τις απειλές του Αμερικανού προέδρου να σταματήσει την παράδοση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό που κάνει ο Μπάιντεν για το Ισραήλ είναι ντροπή», δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου σε μέσα ενημέρωσης, προτού μπει στην αίθουσα δικαστηρίου της Νέας Υόρκης όπου δικάζεται για την απόκρυψη της παράνομης πληρωμής στην πρώην πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς. «Εγκατέλειψε τελείως το Ισραήλ», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τέλος οι διαπραγματεύσεις

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με το κανάλι Al Jazeera, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.

Διπλωματική πίεση στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ – για πρώτη φορά – ότι θα σταματήσει τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ που προορίζονται για τη Γάζα εάν ο ισραηλινός στρατός ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα.

Εν τω μεταξύ η πίεση προς το Ισραήλ κλιμακώνεται και από χώρες της ΕΕ. Η Ιρλανδία, η Ισπανία και ορισμένα άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE της Ιρλανδίας.

Το RTE News ανέφερε ότι οι επαφές μεταξύ Δουβλίνου και Μαδρίτης, καθώς και μεταξύ Σλοβενίας και Μάλτας, έχουν ενταθεί με στόχο οι χώρες να αναγνωρίσουν από κοινού την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Σύμφωνα με το RTE, οι χώρες αυτές της ΕΕ περιμένουν την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ικανής να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, όπου σήμερα εκπροσωπείται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την συνομιλία «καλή και διεξοδική» για τη «σοβαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή». Ο εκπρόσωπος συνέχισε: «Σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης, το έργο μας συνεχίζεται για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την επιθυμία τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και συμφώνησαν ότι η επίσημη αναγνώριση αποτελεί σημαντικό μέρος της αναγνώρισης ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με ένα κράτος της Παλαιστίνης και το κράτος του Ισραήλ να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, όπως είχε προαναγγείλει από τον Μάρτιο. «Οι φρικαλεότητες που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στη σελίδα της κυβέρνησής του στην πλατφόρμα Χ. «Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ο Γκόλομπ είπε ότι θα ήθελε η αναγνώριση της Παλαιστίνης εκ μέρους της χώρας του να αποτελέσει ένα «κίνητρο» ώστε να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ μέσω της λύσης των δύο κρατών.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της δημόσιας ιρλανδικής τηλεόρασης. Το πότε θα γίνει η αναγνώριση από τη Σλοβενία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά η 13η Ιουνίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία, διευκρίνισε ο Γκόλομπ. Αν γίνει πρόοδος νωρίτερα, τότε και η διαδικασία αναγνώρισης θα επισπευσθεί. Ο κυβερνών συνασπισμός έλαβε ομόφωνα αυτήν την απόφαση, τόνισε ο Γκόλομπ, εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Σλοβενίας.

Η αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Στις πληροφορίες αυτές είχε αντιδράσει έντονα από χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς.

 

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Νετανιάχου

«Έχω καταστήσει σαφές ότι αν το Ισραήλ εισβάλλει στη Ράφα δεν θα προμηθεύω όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη Γάζα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο CNN. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει μια αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη Ράφα.

«Έχουμε καθυστερήσει μία αποστολή», τόνισε και ο Μπάιντεν στο CNN. «Άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους το Ισραήλ επιτίθεται σε αστικά κέντρα» στη Γάζα. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, επισημαίνοντας την πρωτοβουλία της Αμερικής, της Ιορδανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές όσον αφορά τον Σιδερένιο Θόλο και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε επιθέσεις όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή». Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό που έχει κάνει το Ισραήλ μέχρι στιγμής στη Ράφα δεν αποτελεί μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση και πρόσθεσε: «Αυτό που έκανε ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα έχει δημιουργήσει προβλήματα με τη γειτονική Αίγυπτο».

Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Ο Μπάιντεν δήλωσε στο CNN ότι αντιτίθεται στη βίαιη φύση των διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ κατά του πολέμου στη Γάζα, ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Εβραίους φοιτητές. «Υπάρχει νόμιμο δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Αμερικανικός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές «έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό». Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα στη χρήση ρητορικής μίσους» ή στην «απειλή Εβραίων» ή στην παρεμπόδιση της πρόσβασης Εβραίων φοιτητών στην τάξη. «Αυτό είναι παράνομο. Είναι ενάντια στο νόμο», είπε.
Περιέγραψε αυτές τις ενέργειες ως αντισημιτικές και εξέφρασε τη λύπη του για την εμφάνισή τους επτά δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα.

Η επόμενη μέρα για τους Παλαιστίνιους

Ως προς την πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού ο Μπάιντεν δήλωσε: «Πρέπει να σκεφτούμε τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Έχω συνεργαστεί με αραβικά κράτη, δεν θα τα αναφέρω γιατί δεν θέλω να τα βάλω σε μπελάδες» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πέντε ηγέτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας, έτοιμοι να βοηθήσουν στη μετάβασή σε μια λύση δύο κρατών, για να διατηρήσουν την ασφάλεια και την ειρήνη, και εργάζονται για την ίδρυση μιας Παλαιστινιακής Αρχής που είναι αποτελεσματική και όχι διεφθαρμένη».

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Λίγο μετά μεσάνυχτα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου.

Το Ισραήλ έπληξε επίσης στόχους νότια της Δαμασκού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με συριακές αναφορές που επικαλούνται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενεργοποιήθηκαν συριακά συστήματα αεράμυνας. Δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για θύματα και στόχους που χτυπήθηκαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι