ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προειδοποίηση Ρωσίας για εντάσεις με Σουηδία-Φινλανδία λόγω ΝΑΤΟ

Προειδοποίηση Ρωσίας για εντάσεις με Σουηδία-Φινλανδία λόγω ΝΑΤΟ,

Tο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Interfax και Ria.

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο εάν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και στρατιωτικές υποδομές στις δύο σκανδιναβικές χώρες, καταγγέλλοντας «τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ», το οποίο επιδιώκει όπως είπε «να επιβεβαιώσει την ηγεμονία του».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Ουκρανία και πετυχαίνουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το RIA, είπε ότι οι στόχοι αυτής δεν έχουν αλλάξει, όμως «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τακτικές». Ο στόχος, συνέχισε, είναι «να απελευθερωθεί το Ντονμπάς και να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να ορίσει μια ημερομηνία λήξης για τη στρατιωτική επιχείρηση, ενώ αναφερόμενος στο πυραυλικό πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, είπε ότι η Ρωσία δεν χτυπάει πολιτικούς στόχους. Τόνισε επίσης ότι εμπιστεύεται τους στρατιωτικούς του: «Φυσικά, είμαι ο ανώτατος αρχιστράτηγος, αλλά και δεν αποφοίτησα από την Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που είναι επαγγελματίες. Ενεργούν όπως κρίνουν καλύτερα για να επιτύχουν τον τελικό στόχο».

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» μιας τέτοιας κίνησης θα την υποχρέωναν να ενισχύσει την άμυνά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, χωρίς να αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών. Εκτενείς αναφορές στα ρωσικά πρακτορεία γίνονται σήμερα στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά και στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για αυτή την αλλαγή από το 2014.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής (Δούμα) Βιάτσεσλαβ Βολοντίν δήλωσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται περισσότερες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορά τους». 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχαν κάνει λόγο για «αποσταθεροποιητική κίνηση του ΝΑΤΟ» που θα αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες ότι είναι «ανεύθυνη η στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που καταστρέφει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αμφιβάλει «εάν η προσεχής περίοδος θα είναι ήρεμη για τους βορειοευρωπαίους γείτονες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version