Προς ενεργειακό-αμυντικό αρραβώνα οδηγούνται Κύπρος-Γαλλία
06/02/2019Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορα επίπεδα, ενεργειακά, περιφερειακά και στρατιωτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις, χωρίς να προϋποθέτει τούτο συναντήσεις σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τρία πεδία.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, προσφέρεται για άμεση χρήση η αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο. Σε σχέση με τη ναυτική βάση, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση από τον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, που θα αφορά τη δημιουργία ναυστάθμου. Η πρόταση αφορά τη ναυτική βάση στο Μαρί.
Αναφορικά με τις στρατιωτικές διευκολύνσεις, που είναι διαφόρων μορφών, αυτό που επιδιώκεται είναι η αναβαθμισμένη και μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στο νησί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όποια προσπάθεια επιχειρηθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τρίτους, στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Τουρκία. Αυτό το κρίσιμο σημείο αναμένεται ότι θα διευκρινισθεί κατά τις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Δεύτερον, σε σχέση με τα ενεργειακά, είναι προφανές πως το Παρίσι θα ενισχύσει την παρουσία της στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι συνεργασία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI.
Τρίτον, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Γαλλίας στις περιφερειακές εξελίξεις και το Παρίσι αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Τα ζητήματα αυτά τα συζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι, την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο (πριν έλθει στην Κύπρο). Ενόψει αυτού του ενδιαφέροντος η Γαλλία θα έχει ad hoc συμμετοχή στην τριμερή σύνοδο Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όταν στην ατζέντα θα είναι τα ενεργειακά.
Η συνεργασία, κυρίως αυτή που αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας, δεν σημαίνει πως το Παρίσι αναλαμβάνει να καλύψει αμυντικά την Κύπρο. Ωστόσο, η παρουσία κρίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα είναι σημαντική. Εκτιμάται πως εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με τις επιθετικές-επεκτατικές προθέσεις της Τουρκίας.