Προς νέα κυβέρνηση στην Ιταλία με τον φόβο του Σαλβίνι

Κυβέρνηση στην σκιά του Σαλβίνι στην Ιταλία, Βαγγέλης Σαρακινός

Έτοιμα να δώσουν λύση στην κυβερνητική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία, μετά την πρόταση μομφής της Λέγκας του Σαλβίνι κατά της κυβέρνησης Κόντε, είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Τα δύο κόμματα φαίνεται ότι ξεπέρασαν τις αντιθέσεις και όλα δείχνουν ότι θα συνεργαστούν σε μια νέα κυβέρνηση υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ημέρας που ο πρόεδρος Ματαρέλα όρισε ως καταληκτική για τις διαπραγματεύσεις, δίνοντας μάλιστα παράταση ενός εικοσιτετραώρου, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε τη δήλωση ετοιμότητας που κατέθεσε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ότι δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).

Στις δηλώσεις του μάλιστα προς τους δημοσιογράφους, ο Τζινγκαρέτι τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να αποδεχτεί και τον υποψήφιο των “Πεντάστερων” για την πρωθυπουργία, δηλαδή τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Τον έσωσε ο Τραμπ

Το καλό κλίμα στις συνομιλίες είχε διαφανεί ήδη από το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες αφότου ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί το πρωί της ίδια ημέρας. Αιτία της διακοπής ήταν η επιμονή του Κινήματος Πέντε Αστέρων να επιβεβαιώσει επισήμως το Δημοκρατικό Κόμμα ότι δεν διαφωνεί με την παραμονή του Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο. Ένα αίτημα για το οποίο υπήρχαν ενστάσεις στους κόλπους του κεντροαριστερού PD.

Στην αλλαγή του κλίματος φαίνεται ότι συνέβαλε και η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος με αναρτήσεις του στο Twitter έπλεξε το εγκώμιο του απερχόμενου Κόντε, εκφράζοντας, παραλλήλως, την ευχή να παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αν και έγραψε λάθος το όνομά του, αποκαλώντας τον Τζουζέπι, ο Τραμπ εκτίμησε ότι τα  πράγματα «αρχίζουν να δείχνουν καλά για τον αξιοσέβαστο πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας».

Τον χαρακτήριζε μάλιστα ως έναν «πολύ ταλαντούχο άνθρωπο» και εξέφραζε την ελπίδα να παραμείνει πρωθυπουργός. Ο Τραμπ είχε εκφραστεί θετικά για τον Κόντε και κατά την υποδοχή του στην Ουάσινγκτον, εκθειάζοντας την  “σκληρή” μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας. Μιας πολιτικής που έχει όμως την σφραγίδα του Σαλβίνι, ο οποίος προκάλεσε την κυβερνητική κρίσης και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της Λέγκας αρχίζει και περιθωριοποιείται.

Στόχος ο Σαλβίνι

Η παρέμβαση του Τραμπ συνέβαλε στην ισχυροποίηση του Κόντε, με τον οποίο, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της  Γαλλίας. Το αν ο Σαλβίνι περιθωριοποιείται είναι, όμως, κάτι που θα πρέπει να καταδειχθεί από την κοινωνία και όχι από μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι Πεντάστεροι εξάλλου, οι οποίοι διαθέτουν την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, έχασαν στις προσφατες εκλογές σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους τους, σε αντίθεση με την Λέγκα του Σαλβίνι, που διπλασίασε τα ποσοστά της και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Αυτήν την εκλογική επιτυχία επιχείρησε να ρευστοποιήσει πολιτικά ο Σαλβίνι, προκαλώντας την πολιτική κρίση, αν και στη συνέχεια προχώρησε σε μια αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι θα στήριζε μία κυβέρνηση Κόντε, αλλά με άλλη σύνθεση.

Στην διαφαινόμενη σύγκλιση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνέβαλε όμως και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που επέβαλε ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο οποίος ήταν εξαρχής αντίθετος με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο Ματαρέλα απαίτησε οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να προκύψει μια κυβερνητική πλειοψηφία, με ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα. Διαφορετικά, η μοναδική του επιλογή θα ήταν η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανότατα για τις 10 Νοεμβρίου. Αυτό όμως, για την ώρα, το θέλει μόνον ο Σαλβίνι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι