O Mητσοτάκης για την επικοινωνία του με τον Τραμπ – Τί είπε για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
11/11/2024Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Τραμπ να επισκεφθεί την χώρα μας.
Λίγο μετά, σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο “Future Unfold – The Annual Technology Forum” όπου συμμετέχει ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Τραμπ. «Είχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την επιτυχία του και του υπενθύμισα τις καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν από την πρώτη του θητεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί την χώρα μας.
«Θέλω να διαχωρίσω τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ από τις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στηρίζονται μόνο σε να αξιακό πλαίσιο αλλά και στο αμοιβαίο συμφέρον. Η Ελλάδα είναι παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. Οι σχέσεις μας δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία αλλά και τη νομοθετική. Είναι πολύ καλή η συνεργασία μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο της γεωπολιτικής αφέλειας» που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια.
Επικριτική ανακοίνωση για την συνομιλία εξέδωσε η Ελληνική Λύση: “Έπειτα από πέντε ολόκληρες ημέρες και μετά από τις συνομιλίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ με πάνω από 100 ηγέτες, «έπιασε γραμμή» και ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να πανηγυρίζει. ΥΓ: Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για το τηλεφώνημα, αναφέρεται μόνο το τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Ο Τραμπ παρέμεινε σιωπηλός;” καταλήγει.
Επικοινωνία με Ερντογάν
Στην αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας προσβλέπει ο πρόεδρος της Τουρκίας, έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον εκλεγμένο ομόλογο του να επισκεφθεί την Άγκυρα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, στην οποία συμμετείχε και ο συνιδρυτής της Tesla, Έλον Μασκ, ο Ερντογάν επαίνεσε τον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάκτηση ενός «μεγάλου αγώνα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και σύμφωνα με τον ίδιο ο Τραμπ έκανε «καλές δηλώσεις» για τη χώρα του.
«Είχαμε ένα ειλικρινές τηλεφώνημα με τον κ. Τραμπ ενώ ήταν σε οικογενειακό δείπνο, όπου μετείχαν και ο Έλον Μασκ και το παιδί του Μασκ», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Να σημειωθεί πως ο Μασκ αποτελεί έναν σθεναρό υποστηρικτή του Τραμπ και μετείχε και στο τηλεφώνημα του εκλεγμένου προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τραμπ τον έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση και τότε ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μασκ για τη βοήθειά του στην παροχή επικοινωνιών στην Ουκρανία μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Starlink του δισεκατομμυριούχου.
«Τον προσκαλέσαμε στη χώρα μας. Ελπίζω ότι θα αποδεχθεί την πρόσκλησή μας, και έτσι θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «έδωσε πραγματικά έναν μεγάλο αγώνα ενάντια σε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας δολοφονίας».
Ειδικοί συμφωνούν ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πιθανώς να οδηγήσει σε βελτίωση των αμερικανικο-τουρκικών σχέσεων, αλλά προειδοποιούν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να είναι απρόβλεπτος αν κρίνει κανείς από την πρώτη θητεία του, που δεν ήταν ομαλή για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας.
Διαψεύδει το Κρεμλίνο επικοινωνία με Τραμπ
Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχέδια να μιλήσει στον Τραμπ.
Η Washington Post ανέφερε πρώτη ότι η κλήση είχε πραγματοποιηθεί, επικαλούμενη άγνωστες πηγές, και ανέφερε ότι ο Τραμπ είπε στον Πούτιν ότι δεν πρέπει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Reuters ανέφερε επίσης το τηλεφώνημα, επικαλούμενο άγνωστη πηγή. «Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία, είναι απλώς ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν υπήρξε καμία συνομιλία».
«Αυτό είναι το πιο προφανές παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται τώρα, μερικές φορές ακόμη και σε αρκετά αξιόπιστα δημοσιεύματα», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν είχε σχέδια για οποιεσδήποτε επαφές με τον Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια».
Η Washington Post ανέφερε ότι ο Τραμπ υπενθύμισε στον Πούτιν «τη σημαντική στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε ενδιαφέρον για επακόλουθες συνομιλίες σχετικά με «την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία σύντομα». Στην τηλεφωνική επικοινωνία, που ανέφερε η Washington Post και διέψευσε το Κρεμλίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να υποστήριξε την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει κάποια από τα κατεχόμενα εδάφη. Κατά τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το ζήτημα αυτό τέθηκε σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την επικοινωνία τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα έβρισκε λύση για τον τερματισμό του πολέμου «εντός μιας ημέρας», αλλά δεν εξήγησε πώς θα το έκανε.
Η Ουάσινγκτον έχει παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, χρηματοδότηση την οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει και έχει συσπειρωθεί εναντίον της μαζί με άλλους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες. Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν μια «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας.