ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρόσκληση Ζελένσκι σε Σι Τζινπίνγκ – Τι δήλωσε για το Μπαχμούτ

Ευγνώμων ο Ζελένσκι για την στήριξη του ΔΝΤ στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκαλεί τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε στο Κίεβο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press σήμερα, μερικές ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη Σι στη Μόσχα και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις οποίες επισφραγίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρεται και στη μάχη του Μπαχμούτ και τονίζει ότι μία ήττα των ουκρανικών δυνάμεων και αποχώρηση θα είχε σοβαρές πολιτικές συνέπειες για τη χώρα του. «Η Ρωσία θα μπορούσε τότε να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη για μια συμφωνία που θα ανάγκαζε την Ουκρανία να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς» δήλωσε ο Ζελένσκι. «Εάν το Μπαχμούτ πέσει στα ρωσικά στρατεύματα, ο πρόεδρός τους Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να πουλήσει αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία της, στην Κίνα, στο Ιράν», σύμφωνα με τον Ζελένσκι. «Τότε η πίεση θα αυξανόταν γρήγορα από τη διεθνή κοινότητα προς την Ουκρανία», εκτιμά ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς social media oι αντιαεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας φέρονται να κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M κοντά στην πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά. Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από το Κίεβο ή τη Μόσχα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν άρματα μάχης από τις δυτικές χώρες και ετοιμάζονται σύμφωνα με το γενικό επιτελείο για αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ υποδέχθηκε και χαιρέτισε τα «φανταστικά βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και τα αμερικανικά Strykers και Cougars και γερμανικά Marder», οχήματα μεταφοράς πεζικού.

Μετά από 14 γαλλικά ελαφρά άρματα AMX 10 RC παραδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις και 18 βαριά άρματα Leopard 2 γερμανικής κατασκευής και Challengers, που προμηθεύτηκε από τον βρετανικό στρατό (υποσχέθηκαν 14). Επίσης ανακοινώθηκε ότι έφθασαν στην Ουκρανία πολωνικά και καναδικά οπλικά συστήματα. Ο Ουκρανός υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δυτικά τανκς, μία κίνηση που εντάσσεται στον ψυχολογικό πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων. To ουκρανικό επιτελείο ανακοίνωσε το πρωί ότι βομβαρδίστηκαν στόχοι στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη, την πόλη που χαρακτηρίζεται πύλη της Κριμαίας. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις των σιδηροδρόμων.

Οι κινήσεις της Μόσχας

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικούς ελιγμούς με το διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Yars. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε τρεις ρωσικές περιοχές, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να πει περισσότερα για τις περιοχές αυτές. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί «μια σειρά μέτρων καμουφλάζ και άμυνας ενάντια στα σύγχρονα εναέρια μέσα αναγνώρισης». Σύμφωνα με αναφορές ειδικών, οι πύραυλοι Yars έχουν βεληνεκές 12.000 χιλιομέτρων. Tο Yars μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές ανεξάρτητα ελεγχόμενες πυρηνικές κεφαλές και να τοποθετηθεί σε φορτηγό ή να σταθμεύσει σε σιλό.

Στο διπλωματικό πεδίο η Ρωσία επαναφέρει στο τραπέζι τις προειδοποιήσεις σε Φινλανδία και Σουηδία ότι «θα μετατραπούν σε θεμιτούς στόχους μέτρων της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO», όπως διεμήνυσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη. «Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συνολικό μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το NATO σχεδόν θα διπλασιαστεί», τόνισε ο πρέσβης Βίκτορ Ταταρίντσεφ σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Σουηδία.

Η Φινλανδία αναμένει την επικύρωση της εισδοχής της από το τουρκικό Κοινοβούλιο, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για να μπει στο NATO. Όσο για τη Σουηδία, η υποψηφιότητά της είναι αντιμέτωπη ως τώρα με το βέτο της Άγκυρας και την καθυστέρηση της επικύρωσής της από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Η Στοκχόλμη εξακολουθεί πάντως να ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την ένταξή της πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής του NATO, τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Για τον Ρώσο πρέσβη, η Σουηδία «κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο» αποφασίζοντας να ενταχθεί στο NATO. Στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το ότι η απόφαση ανακοινώθηκε «βιαστικά, χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα» και σημειώνει τον κίνδυνο «η διοίκηση του NATO να αποφασίσει να εμπλακεί πλήρως στη σύρραξη. Σε αυτή την περίπτωση, οι Σουηδοί αναμφίβολα θα συρθούν (στον πόλεμο) και θα σταλούν στον θάνατο για τα συμφέροντα άλλων», κατέληξε Ταταρίντσεφ.

To υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρέσβη της Ρωσίας, για την απειλητική ανάρτηση.

Μπάιντεν για τα πυρηνικά

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη πως η προαναγγελία Πούτιν για την ανάπτυξη «τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι επικίνδυνη». Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής συμμαχικής της χώρας, της Λευκορωσίας». Η Ουάσιγκτον πάντως ανέφερε την Κυριακή πως «δεν έχει καμία ένδειξη πως αναπτύχθηκαν πυρηνικά όπλα», κάτι που επανέλαβε και ο Μπάιντεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx