ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η πρόταση για εκεχειρία και το μήνυμα Μπάιντεν – Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Η πρόταση για εκεχειρία και το μήνυμα Μπάιντεν – Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε μια νέα έτοιμη προς εφαρμογή συμφωνία κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η κατάπαυση του πυρός που προτείνει το Ισραήλ θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια. Η Χαμάς σύμφωνα με δήλωσή της επαναλαμβάνει «την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε πρόταση προσφέρει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, ανοικοδόμηση της Λωρίδας, επιστροφή των εκτοπισμένων και ανταλλαγή κρατουμένων/ομήρων».

Η δήλωση της Χαμάς έχει ως εξής: «Η Χαμάς βλέπει θετικά τις προτάσεις στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή κρατουμένων».  Η Χαμάς προσθέτει ότι θέλει «την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα και την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων εάν το Ισραήλ δεσμευτεί ρητά σε αυτό» και καταλήγει ότι «αυτή η αμερικανική θέση και οι περιφερειακές και διεθνείς πεποιθήσεις για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Γάζα είναι αποτέλεσμα της θρυλικής σταθερότητας του λαού μας και της θαρραλέας αντίστασής του»

Οι δηλώσεις Μπάιντεν για το σχέδιο εκεχειρίας

Η 1η φάση, όπως είπε ο Μπάιντεν θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατιωτών του IDF από τη Γάζα, απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους και ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς και την είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα. Αυτή η φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Η 2η φάση θα είναι ένα «μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες». Εάν χρειαζόταν περισσότερο από έξι εβδομάδες για να φτάσουμε στη 2η φάση, η κατάπαυση του πυρός των έξι εβδομάδων θα παραταθεί, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Επιπλέον, η 2η φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών. Αυτό θα σήμαινε επίσης την επίσημη μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Η 3η φάση θα περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, αυτή η φάση θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν κατά την αιχμαλωσία της Χαμάς.

O πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στην δήλωσή του ότι «αυτή είναι πραγματικά μια αποφασιστική στιγμή και η Χαμάς πρέπει να πάρει τη συμφωνία. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησαν», συνέχισε ο Μπάιντεν ενώ απευθυνόμενος προς το Ισραή σημείωσε:

«Ως πολιτικός που είχε μια δια βίου δέσμευση στο Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως αρχηγός που έστειλε τις δυνάμεις των ΗΠΑ να υπερασπιστούν άμεσα το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω, να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε ειδικότερα και στους ακραίους της κυβέρνησης Νετανιάχου που ζητούν να συνεχιστεί ο πόλεμος και να ανακαταληφθεί η Γάζα από το Ισραήλ. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός έδειξε οτι ορισμένοι θέλουν να καταλάβουν τη Γάζα, θέλουν να συνεχίσουν να πολεμούν για χρόνια. Οι όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς», είπε ο Μπάιντεν. «Προέτρεψα τους ηγέτες του Ισραήλ πως θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να σταθούν απέναντι σε τέτοιες πιέσεις».

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη σφυρηλάτηση ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα συνεργαστούν με εταίρους για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων της Γάζας που καταστράφηκαν στο χάος του πολέμου. «Η κατάπαυση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ενσωματωθεί περισσότερο στην περιοχή, και να ενισχύσει τους με τη Σαουδική Αραβία», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Διευκρινήσεις Νετανιάχου

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις το οποίο, όπως είπε, είχε προταθεί από το Ισραήλ. «Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία για την επιστροφή των ομήρων μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα προσχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της καταστροφής του στρατού της Χαμάς και των κυβερνητικών δυνατοτήτων της».

Διάσκεψη για τη Γάζα στην Ιορδανία

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει από κοινού, μαζί με την Αίγυπτο και τον ΟΗΕ, στις 11 Ιουνίου έκτακτη διεθνή διάσκεψη για την επείγουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση στην κρίση στη Γάζα.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας PETRA στη διάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο καθώς και Διεθνείς Οργανώσεις.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ νέες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα κοντά στο κέντρο της πόλης αναφέρονται στα διεθνή δίκτυα τις τελευταίες ώρες.

Ο ισραηλινός στρατός, με ανακοίνωσή του, δεν διευκρίνισε πού πραγματοποιούνταν οι επιχειρήσεις, επιβεβαίωσε όμως πως τα στρατεύματά του είχαν εντοπίσει εκτοξευτές ρουκετών, σήραγγες της Χαμάς και χώρους αποθήκευσης όπλων της οργάνωσης.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη στις 6 Μαΐου και έκτοτε επιχειρεί κυρίως στις ανατολικές περιοχές και κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αυτή την εβδομάδα, τα ισραηλινά στρατεύματα μετακινήθηκαν προς τη δυτική συνοικία Τελ αλ-Σουλτάν, όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές συγκρούσεις.

Μπλίνκεν για τον αποκλεισμό της Γάζας

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κατάσταση θεωρείται τρομερή στη Γάζα, ειδικά όσον αφορά τη διανομή βοήθειας στους αμάχους, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολιάζοντας τις πολεμικές επιχειρήσεις στο νότο. «Η Ράφα παραμένει αποκλεισμένη και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα, μετά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει κλείσει από τις αρχές Μαΐου, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους επίθεση στην περιοχή. Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας «δεν φθάνει στον πληθυσμό», δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι οι ισραηλινές αρχές δεν τηρούν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. «Η βοήθεια που έρχεται (στο έδαφος της Γάζας) δεν φθάνει στους πληθυσμούς και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι