ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διχοτόμηση της Ουκρανίας προτείνουν αξιωματούχοι του Τραμπ – Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες με το Ιράν

Διχοτόμηση της Ουκρανίας προτείνουν αξιωματούχοι του Τραμπ – Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες με το Ιράν
EPA/WILL OLIVER

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, συνομίλησε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία. Την επόμενη μέρα μετείχε σε διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να υποδέχεται τον Γουίτκοφ στη βιβλιοθήκη του προεδρικού μεγάρου στην Αγία Πετρούπολη κατά την έναρξη των συνομιλιών με τις συνομιλίες να διαρκούν πάνω από τέσσερις ώρες. «Θέμα της συνάντησης – πτυχές της διευθέτησης στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Ο Γουίτκοφ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο της διακεκομμένης προσέγγισης Μόσχας-Ουάσινγκτον, με συζητήσεις στη ρωσική πλευρά να αφορούν πιθανές κοινές επενδύσεις στην Αρκτική και στα ρωσικά σπάνια μέταλλα.

Την αποκάλυψη για το περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Γουίτκοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντμίτριεφ, πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ, να υποστηρίξει τη μεταβίβαση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερα ο τερματισμός του πολέμου.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει έτοιμος κατ’ αρχήν να συμφωνήσει σε πλήρη κατάπαυση του πυρός, ωστόσο τονίζει ότι παραμένουν άλυτα κρίσιμα ζητήματα εφαρμογής και πως δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί οι «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου. Συγκεκριμένα, ζητά η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει το μέγεθος του στρατού της και να παραχωρήσει στη Ρωσία πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που διεκδικεί, παρότι δεν τις ελέγχει πλήρως.

Τί λένε Reuters-ρωσικά ΜΜΕ

Το πρακτορείο Reuters γράφει για αντιδράσεις στην “φιλορωσική πρόταση Γουίτκοφ να κρατήσει η Ρωσία τις περιοχές που κατέκτησε”, αλλά τα ρωσικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο Τραμπ μετά τη συνάντηση Γουίτκοφ και Πούτιν υπέγραψε την ανανέωση της “κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα βόρεια σύνορα λόγω των επιθετικών ενεργειών της Μόσχας». Σύμφωνα με τους Ρώσους η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δημοσιευθεί μεθαύριο, Δευτέρα.

Ο Στηβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ που ηγείται των συνομιλιών με τη Μόσχα, συνέστησε στον πρόεδρο Τραμπ ότι ο ταχύτερος τρόπος για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, θα ήταν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την στρατηγική που θα έδινε στη Ρωσία τις τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχει κατακτήσει σχεδόν κατά 80%. Αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και πέντε άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Και προ μηνός ο Γουίτκοφ είχε πει σε συνέντευξη podcast με τον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον ότι «οι Ρώσοι θα πρέπει να κρατήσουν τις περιοχές που ειναι ρωσόφωνες».

Σύμφωνα με το Reuters οι συνεργάτες του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, διαφωνούν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο Γουίτκοφ προσκάλεσε μάλιστα τον Ρώσο ειδικό απεσταλμένο Κύριλλο Ντιμιτρίεφ (παρότι τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ)  στην προσωπική του κατοικία για δείπνο. Αυτό σήμανε συναγερμό εντός του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Εξωτερικών επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να φιλοξενούν αξιωματούχους από τη Ρωσία –η οποία διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες πληροφοριών– στα σπίτια τους. Το δείπνο επαναπρογραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο Γουίτκοφ είναι σύμφωνα με το Reuters πάντα, παλιός φίλος του Τραμπ και έχει συγκεντρώσει κάποια υποστήριξη από τους σκεπτικιστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά οι προτάσεις του βρήκαν και αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί πολύ απότομα και έντονα προς τη Μόσχα. Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο ανησυχούσαν τόσο πολύ για την «προφανή φιλορωσική στάση του Γουίτκοφ» στη συνέντευξη Κάρλσον που αρκετοί κάλεσαν τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουάλτζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για να διαμαρτυρηθούν.

«Ο Γουίτκοφ πρέπει να φύγει και ο Ρούμπιο πρέπει να πάρει τη θέση του», έγραψε σε επιστολή του στις 26 Μαρτίου ο επιχειρηματίας Έρικ Λεβίν, που έχει και πολλά μέσα ενημέρωσης, και είναι σημαντικός χορηγός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Η επιστολή στάλθηκε και σε άλλους χορηγούς του ρεπουμπλικανικού κόμματος και συντάχθηκε μετά τη συνέντευξη στον Κάρλσον.

Η Wall Street Journal, που ανήκει στον Εούπερτ Μέρντοκ, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο Steve Witkoff παίρνει το μέρος του Κρεμλίνου». Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης αντιδράσει σύμφωνα με το Reuters. «Ο Γουίτκοφ και ο Τραμπ έχουν διαπράξει ένα βαρύ αμάρτημα διπλωματίας: έδειξαν πλήρως ότι θέλουν απεγνωσμένα τη συμφωνία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, πρώην εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Γουίτκοφ έχει πολλούς υπερασπιστές εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι λένε ότι βάλλεται αδίκως από διάφορους αξιωματούχους του Στέητ Ντιπάρτμεντ που “είναι γεράκια στη νοοτροπία. Ο Γουίτκοφ και ο Τραμπ πάντως εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρή φιλία, σύμφωνα με πολλά άτομα που γνωρίζουν τη σχέση τους.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Στο άλλο καίριο μέτωπο που δραστηριοποιείται ο Γουίτκοφ, ολοκληρώθηκε στο Σουλτανάτο του Ομάν η πρώτη συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν επί προεδρίας Τραμπ. “Ο Ειδικός Απεσταλμένος Γουίτκοφ υπογράμμισε στον Δρ. Αραγτσί ότι έχει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, εάν αυτό είναι δυνατό”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

“Τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα, και η απευθείας επικοινωνία σήμερα του Ειδικού Απεσταλμένου Γουίτκοφ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία διευκρινίζει ότι “οι πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου το επόμενο Σάββατο”. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν σε περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία δεν συνάψει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Τεχεράνη επισημαίνει ένα “εποικοδομητικό κλίμα” κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός απεσταλμένος “συνομίλησαν σε εποικοδομητικό κλίμα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό”, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι ένας διαμεσολαβητής από το Ομάν ηγήθηκε των διαβουλεύσεων.

Οι ΗΠΑ θέλουν μια συμφωνία “το συντομότερο δυνατόν” με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. “Η αμερικανική πλευρά δήλωσε επίσης ότι η επιθυμητή συμφωνία είναι αυτή που θα μπορούσε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε ο Αραγτσί, προσθέτοντας ότι “αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα απαιτεί τη βούληση και των δύο πλευρών”. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε “παραγωγικό, ήρεμο και θετικό κλίμα”, είπε

“Έχουμε την πρόθεση να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία, με βάση την ισότητα”, τόνισε ο Αραγτσί μετά την άφιξή του στο Ομάν, ιστορικό διαμεσολαβητή μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών. Ο Αμπάς Αραγτσί και ο Γουίτκοφ “συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα”, αναφέρει ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο. Οι Αραγτσί και Γουίτκοφ είχαν “ολιγόλεπτη” απευθείας συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος είχε ρόλο μεσολαβητή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δήλωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε “εγκάρδιο κλίμα”. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν πρόσθεσε ότι “είναι περήφανος” που είχε ρόλο μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ του Αραγτσί και τουΓουίτκοφ “προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με κοινό στόχο την επίτευξη δίκαιης και δεσμευτικής συμφωνίας”, μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 45 χρόνια.

Η συνάντηση στο Ομάν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, με επίκεντρο τα ζητήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την περιφερειακή ασφάλεια και το εμπάργκο όπλων. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει μια «συμφωνία ευρύτερης βάσης» με την Τεχεράνη, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «αναγκαίο βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Από πλευράς Ουάσινγκτον, ο Στιβ Ουίτκοφ έχει αναλάβει ρόλο-κλειδί στην ανασύσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία, αν και μέχρι στιγμής η πρόοδος παραμένει περιορισμένη. Η επιλογή του Ομάν, ενός κράτους με μακρά παράδοση διαμεσολάβησης στην περιοχή, θεωρήθηκε σκόπιμη για την αποφυγή περαιτέρω διπλωματικών τριγμών.

Κέλογκ: Η Ουκρανία θα μπορούσε να διαιρεθεί

Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία Κιθ Κέλογκ στη βρετανική εφημερίδα The Times. «Θα μπορούσατε ακόμα και να το κάνετε να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν είχατε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη, μια βρετανική ζώνη, μια αμερικανική ζώνη», δήλωσε ο στρατηγός Κέλογκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Και για να αντικατασταθεί το τείχος που κατασκευάστηκε το 1961 και χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού εμπoδίου που διαρρέει την Ουκρανία, ακόμα και το ίδιο το Κίεβο από τον βορρά έως τον νότο. Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο. Οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τραμπ φαίνεται ότι καταλαβαίνει πολλά περισσότερα για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία από οποιονδήποτε ηγέτη της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας στα νότια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Τραμπ κατανοεί την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, για την επίλυση του προβλήματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx