ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οργή Ισραήλ για την πρόσκληση της Χαμάς στη Ρωσία – Προειδοποίηση Μπάιντεν στο Ιράν

Ισραήλ "Αισχρή η πρόσκληση της Χαμάς στην Μόσχα" – Η στοχευμένη εισβολή στην Γάζα

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα ως προάγγελο τρομοκρατίας και ζητάει την άμεση απέλασή της. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS. Τα χέρια των ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς είναι καλυμμένα με το αίμα περισσότερων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν και είναι υπεύθυνοι για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων μωρών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.

Το Ισραήλ θεωρεί την πρόσκληση ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στη Μόσχα ως ένα αισχρό βήμα που παρέχει υποστήριξη στην τρομοκρατία και νομιμοποιεί τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς. Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να απελάσει αμέσως τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα το υπουργείο θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της παλαιστινιακής οργάνωσης με επικεφαλής τον Αμπού Μαρζούκ. Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκίρι Κανί επισκέπτεται επίσης τη Μόσχα και είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Γκαλούζιν.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε σκληρό αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν και τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον προειδοποίησε να μην χτυπηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. «Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Η χερσαία επέμβαση

Χερσαία επιχείρηση πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και επιβεβαιώθηκε από ανάρτηση του IDF, του στρατού του Ισραήλ. Επρόκειτο για μια στοχευμένη επιδρομή από την ταξιαρχία πεζικού Givati με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία «είχε ως στόχο υποδομές τρομοκρατών».

Όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επιστρέψει στην ισραηλινή επικράτεια σύμφωνα με ανάρτηση του IDF. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «χτυπήθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και σημεία εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, μαζί με άλλες υποδομές». Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος. «Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.

Αναβρασμός στο Ισραήλ 

Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς ενόσω οι συγκρούσεις με τη Χαμάς διαρκούν σε χρόνο, τόσο περισσότερο αυξάνεται η κριτική για τον τρόπο που έχει χειριστεί τον πόλεμο εξ αρχής η κυβέρνηση Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτό, διαφωνίες εντοπίζονται στους κόλπους του υπουργικού πολεμικού συμβουλίου, με την απαίτηση της διεύρυνσης να τίθεται επί τάπητος.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απαίτησε συγκεκριμένα από τον Βενιαμίν Νετανιάχου να προσθέσει ακόμη έναν υπουργό στο τριμελές πολεμικό συμβούλιο, αφήνοντας αιχμές προς συμμετέχοντες στην επιτροπή, λέγοντας ειδικότερα ότι με εσφαλμένες πρακτικές διευκολύνθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Μπεν Γκβίρ ζήτησε το νέο μέλος να μην προέρχεται από το κόμμα του Νετανιάχου ή από την Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος που αποφάσισε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Ως μέλος του συνασπισμού και υψηλόβαθμος υπουργός σε αυτήν την κυβέρνηση αποδέχθηκα τη μονομερή απόφασή σας για τη σύνθεση ενός μικρού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνομαι εγώ ο υπουργός εθνικής ασφάλειας», έγραψε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Οτζμά Γεχιυντίτ σε επιστολή του προς τον Νετανιάχου.

Ο Μπεν Γκβίρ, από την πλευρά του, συμφώνησε στο ότι θα πρέπει να ακουστούν περισσότερες φωνές. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί που βρίσκονται στο παρόν πολεμικό συμβούλιο επί χρόνια ισχυρίζονταν ότι η Χαμάς θα υποχωρούσε. Υπενθυμίζεται ότι πέντε μέλη του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικής Ενότητας εντάχθηκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς.

Όσον αφορά στα ηνία του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, τα κατέχει ο Νετανιάχου ο οποίος έχει επιλέξει και δύο ακόμη μέλη. Έτσι, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποτελείται από τους Βενιαμίν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς (πολιτικός αντίπαλος του Bibi και πρώην αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) όπως και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Νετανιάχου: Μελλοθάνατοι οι της Χαμάς

Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται μελλοθάνατοι». Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου ανέφερε: «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο».

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, ο Dr Mohammed al Khulaifi, υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ  που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση των ομήρων, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο. «Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν κατά Ισραηλινών εποίκων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς», τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Μπάιντεν προχώρησε σε επίπληξη των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, αποκαλώντας τους εξτρεμιστές και κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Τους κάλεσε «να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δεν πέρασε. Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).

Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανθρωπιστικούς λόγους. Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

Από την άλλη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στη Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Χαμάς-Χεζμπολάχ μαζί από τις 7 Οκτωβρίου

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Saleh al-Arouri, δήλωσε σήμερα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης στο Ισραήλ.

«Διατηρούμε συνεχή συντονισμό και στενή επικοινωνία με όλες τις δυνάμεις αντίστασης και με τους αδελφούς μας στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αλ-Αρούρι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μανάρ που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ. «Αυτή η μάχη είναι η δική τους μάχη και όλοι έχουμε έναν στόχο και ένα πεπρωμένο», πρόσθεσε. Χθες, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από συνάντηση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Nassrallah με τον επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ Ziad Nahleh και τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Saleh al-Arouri. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης al-Manar της Χεζμπολάχ η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάζ στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι