Πρώτο βιολί στο ψευδοκράτος ο Οζερσάι

Βενιζέλος Κώστας
678
Πρώτο βιολί στο ψευδοκράτος ο Οζερσάι, Κώστας Βενιζέλος

Στα Κατεχόμενα παιχνίδι μοιράζει ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, καθώς είναι αυτός που εκφράζει πλήρως τις τουρκικές θέσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αν και επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από την Άγκυρα, επί της ουσίας έχει αδρανοποιηθεί από το καθεστώς Ερντογάν  και αναμένει να ολοκληρώσει τη «θητεία» του. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται από την Άγκυρα το σχέδιο ισλαμοποίησης των κατεχομένων. Το ψευδοκράτος, πάντως, προτάσσει το θέμα της ενέργειας με εντολές της Άγκυρας, ζητώντας συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου πριν από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Μερικές ημέρες μετά την πανηγυρική διάνοιξη δύο νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα, το πρώτο στη Δερύνεια και το δεύτερο στη Λεύκα-Απλίκι, οι κατοχικές δυνάμεις παραβίασαν τη νεκρή ζώνη, προκαλώντας επεισόδια με Κύπριους πολίτες. Όπως είναι γνωστό, εισέβαλαν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Δένειας, κοντά στη Λευκωσία, εκδιώκοντας γεωργούς, οι οποίοι διαχρονικά καλλιεργούν τα χωράφια τους σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το επεισόδιο στη Δένεια, που κράτησε μερικά 24ωρα, ενδεχομένως να θεωρηθεί μεμονωμένο και να προβληθεί έτσι από κάποιους που προτιμούν να κρύβουν τις τουρκικές προκλήσεις κάτω από το χαλί. Ωστόσο, επί της ουσίας πρόκειται για ένα γεγονός που ακολούθησε χρονικά τη λειτουργία δύο νέων οδοφραγμάτων. Ήταν η παρέμβαση του κατοχικού στρατού εναντίον πολιτών, μια κίνηση που προφανώς στέλνει μηνύματα με αποδέκτες τη Λευκωσία και όχι μόνο.

Το πραγματικό προσωπείο του κατοχικού καθεστώτος είναι αυτό που έδειξε με την παρέμβαση του στρατού εναντίον ανυπεράσπιστων αγροτών, οι οποίοι, μετά την εμφάνιση των Τούρκων στρατιωτών, είχαν δίπλα τους σε κάποια φάση άοπλα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης. Το έγκλημα των αγροτών ήταν πως ήθελαν να ασχοληθούν με τη γη τους. Αυτό που κάνουν για χρόνια, χωρίς οι Αττίλες να ενοχλούνται.

Ο στόχος της τουρκικής πλευράς ήταν και είναι η επιβολή νέων τετελεσμένων και η δημιουργία γκρίζων ζωνών. Αυτό δεν είναι καινούργιο, ενδεχομένως όμως να κλιμακωθεί αυτή η προσπάθεια την περίοδο αυτή. Το επεισόδιο, πάντως, επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, την ανάγκη παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.