Σε εξέλιξη η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο – Εκρήξεις στην Βηρυτό
30/09/2024Εκπρόσωπος του State Department ανακοίνωσε απόψε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως ξεκίνησε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή στον βορρά.
Δυνάμεις του στρατού του Λιβάνου εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και πέντε χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Ισραήλ διεξάγει περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
«Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.
Η Jerusalem Post μετέφερε πληροφορίες ότι o ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz αναφέρει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού. Την πληροφορίες επιβεβαιώνουν και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.
Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα μεσάνυχτα σε νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας Βηρυτού, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, λίγη ώρα μετά τη διαταγή που απηύθυναν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στους κατοίκους τομέων των περιοχών αυτών, που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους για την ασφάλειά τους. Ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις, η μια από τις οποίες έγινε αισθητή σ’ όλη την πόλη.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.
Η επιχείρηση
Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε. Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ενισχύοντας τα σενάρια ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση τον Λίβανο. «Η επόμενη φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφάλειας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε τη σημαντική (αποστολή) της επιστροφής των κατοίκων στα σπίτια τους», είπε ο Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημάρχους κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
«Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα (ότι) θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους (προς τα βόρεια), αυτό λέω και τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε σήμερα μια κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».
Για έναν ασφαλέστερο κόσμο μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα από ισραηλινούς πυραύλους. Ο ηγέτης Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα την Παρασκευή, ήταν ένας «βάρβαρος τρομοκράτης» και ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος χωρίς αυτόν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο.
«Η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός δρόμος για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση αυτών των προσπαθειών με την μορφή του κατεπείγοντος» με σκοπό τη διπλωματική λύση στον Λίβανο και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η στάση Ιράν-Αράβων
Στις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανάανι, τόνισε πως η χώρα του δεν θα στείλει ιρανικές βοηθητικές δυνάμεις στο Λίβανο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την ικανότητα και τη δύναμη που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος». Νωρίτερα σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος επισκέφθηκε τα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη για να αποτίσει φόρο τιμής στον Χασάν Νασράλα.
Ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου Reuters επισημαίνει τη διαφορετική ρητορική και προσέγγιση των ηγετών των αραβόφωνων λαών, στο θέμα της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ και της επέμβασης του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Ενας λόγος της ομιλητικής σιγής των σουνιτών είναι ο ανταγωνισμός τους με το Ιράν αλλά και με τους δικούς τους σιίτες, όπως και η διαφοροποίηση στο “θέμα Συρία”.
Η Σουνιτική Σαουδική Αραβία ανέφερε σε δήλωσή της αργά χθες το βράδυ ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Λίβανο με μεγάλη ανησυχία, καθώς πρέπει να διατηρηθεί η κυριαρχία και η περιφερειακή ασφάλεια του Λιβάνου». Όμως δεν έκανε καμία αναφορά στον Νασράλα. Και άλλα κράτη που διοικούνται από σουνίτες, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος για τη δολοφονία του Νασράλα.
Όπως γράφει το ρεπορτάζ του Reuters, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ομαλοποίησαν τους δεσμούς με το Ισραήλ το 2020 και το Μπαχρέιν κατέστειλε μια σημαντική εξέγερση της δικής του σιιτικής κοινότητας το 2011 -εξέγερση που ζητουσε περισσότερη δημοκρατία. Το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό κανάλι LuaLua του Μπαχρέιν μετέδωσε βίντεο που έδειχναν πορείες μέτριου μεγέθους με θρήνους για τον Νασράλα προσθέτοντας ότι «το καθεστώς του Μπαχρέιν επιτέθηκε σε διαδηλωτές και συνέλαβε ορισμένους από αυτούς». Ο ιστότοπος της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Bahrain Mirror, ανέφερε ότι το βασίλειο συνέλαβε έναν σιίτη κληρικό επειδή εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Νασράλα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφορές των ΜΜΕ του Μπαχρέιν.
Σύμφωνα με δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και είπε ότι το Κάιρο απέρριψε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου – χωρίς ούτε εκείνος όμως να αναφέρει τον Νασράλα. Η Αίγυπτος ήταν επικριτική προς το Ιράν και τους συνεργάτες του στο παρελθόν, αν και διατήρησε επαφές με το Ιράν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συνομιλούσαν.
Στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία μετά τη δολοφονία του Νασράλα την Κυριακή, ο Σίσι είπε ότι «η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες συνθήκες και η Αίγυπτος διαχειρίζεται τα ζητήματά της με τρόπο που να διαφυλάσσει αυτήν και όλη την Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του δυνατού, χωρίς να παρασύρεται σε ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Δεν έκανε καμία αναφορά στον Νασράλα.
Άλλα κράτη όπως η Συρία και το Ιράκ έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος. Ο Σεΐχης Αχμέντ Μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίλι, ο μεγάλος μουφτής του Ομάν, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι η χώρα του «βυθίστηκε στη θλίψη για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αφού αυτός ήταν αγκάθι για τα σιωνιστικά σχέδια για πάνω από τρεις δεκαετίες». Άλλοι χρήστες επέκριναν τον Νασράλα, ιδιαίτερα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Μαζί με την υποστήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία, αυτή η επέμβαση βοήθησε τελικά τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας.
«Τα θύματα του Νασράλα στη Συρία είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν αξίζουν έλεος αυτοί οι μουσουλμάνοι;» έγραψε ο ιρακινός δημοσιογράφος Omar AlJmmal στο X. Ο δημοσιογράφος Saif alDareei με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στο X ένα βίντεο που είπε ότι απεικονίζει τη «χαρά των κατοίκων στην επαρχία Idlib της Συρίας μετά την είδηση της δολοφονίας του Nasrallah».
«Η Χεζμπολάχ έκανε ό,τι δεν έκαναν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Συρία», γράφει. Ο ποιητής της Σαουδικής Αραβίας Abdul Latif Al-Sheikh γράφει στο X: «Η χαιρεκακία δεν είναι μία απλώς τυχαία εχθρότητα, αλλά η φυσική αντίδραση σε μια σειρά βρώμικων πολιτικών ενεργειών που έχουν προκαλέσει ευρεία αποστροφή». Ο Αιγύπτιος τηλεοπτικός παρουσιαστής Lamis Elhadidi στο X γράφει: «Αφήστε τις διαφορές σας στην άκρη και ξεχάστε το Ιράν, καθώς υπάρχει μια αραβική χώρα που βομβαρδίζεται ανελέητα κάθε λεπτό. Η χαρά και η αγαλλίαση τώρα (σ.σ. εννοεί για το φόνο του Νασράλα) συνιστά νίκη για τον εχθρό, κατακερματισμό του (αραβικού) έθνους και προδοσία του λαού του Λιβάνου και της Γάζας».
Με το δάκτυλο στην σκανδάλη Ισραήλ-Χεζμπολάχ
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αεροπορικό πλήγμα στην καρδιά της Βηρυτού, το πρώτο σε αυτόν τον κατά πλειονότητα σουνιτικό τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας, «τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone εναντίον διαμερίσματος στην καρδιά της Βηρυτού που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Μολονότι σουνιτική, η οργάνωση έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολάχ και συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), αριστερό παλαιστινιακό κίνημα, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό. Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε.
Το πλήγμα καταγράφεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση στο λιβανικό κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, για έβδομη συνεχή ημέρα. Χθες, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολάχ απ’ άκρου σ’ άκρο του Λιβάνου, δυο ημέρες αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως έπληξαν δεκάδες στόχους —θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών— της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα
Τα ισραηλινά πλήγματα
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός ανέφερε πως έπληξε χθες 120 θέσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «ευρείας κλίμακας» που διεξάγει.
Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο ανταλλαγών πυρών με τη Χεζμπολάχ και παρατάξεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε ραγδαία από την 23η Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς του, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διακήρυξε πως πλέον είναι «στόχος» του πολέμου να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί.
Παράλληλα, σε άλλο μέτωπο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, την επομένη εκτόξευσης πυραύλου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα, με στόχο το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Οι βομβαρδισμοί στοχοποίησαν λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή Χοντάιντα (δυτικά), όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας σημασίας για την είσοδο εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι.
«Καμιά τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή» για το Ισραήλ, διεμήνυσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Η κατάσταση εντείνει τις ανησυχίες πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη. «Πρέπει να αποφευχθεί» γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, είπε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρότι χαρακτήρισε τον θάνατο του Χασάν Νασράλα «μέτρο δικαιοσύνης».
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Noor εναντίον του Ισραήλ. Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ. Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων.
Παρά τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περίπου 8 βλήματα κατέπεσαν σε άδεια οικόπεδα κοντά στην Τιβεριάδα. «Η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί» και «ο ιερός στόχος του θα γίνει πραγματικότητα, με την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων με χρηματοδότηση, τη Χεζμπολάχ. Εξάδελφος του Χασάν Νασράλα, ο Χασέμ Σαφιεντίν, σημαίνουσα μορφή του κόμματος, θεωρείται δυνητικός διάδοχός του. Ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που ταξίδεψε στον Λίβανο αφότου κλιμακώθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, έφθασε χθες βράδυ στη Βηρυτό.