Ψηλά τον πήχη έχει βάλει ο Ερντογάν

Βενιζέλος Κώστας
240
ΓΨηλά τον πήχη έχει βάλει ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ  να αναδείξει τις σημερινές τοπικές εκλογές στη χώρα του ως υψίστης σημασίας πολιτική αναμέτρηση τον έχει εγκλωβίσει σε έναν μονόδρομο, πιθανώς και αδιέξοδο. Ενδεχόμενη μείωση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν πιθανότατα να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές. Το θέμα είναι, βέβαια, πώς θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος και κατά πόσο θεωρεί πως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα τον ευνοήσει.

Το γεγονός ότι ανέλαβε ο ίδιος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του δείχνει πόσο φοβάται το αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, αποτελεί ρίσκο. Είναι ως ο ίδιος να έχει βάλει τη θηλιά στον λαιμό του. Είναι, πάντως, σαφές πως έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί. Πρώτο, είναι η οικονομία. Η κατρακύλα της λίρας και η μείωση του βιοτικού επιπέδου είναι πρόδηλα, καθώς τα αισθάνονται οι Τούρκοι πολίτες.

Δεύτερο, οι αντιπαραθέσεις στο διεθνές πεδίο αξιοποιούνται μεν από τον Ερντογάν, ο οποίος επένδυσε προεκλογικά ενισχύοντας την επιθετική ρητορική του, πλην όμως στο διά ταύτα το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-400 δεν μπορεί να ξεπεραστεί εκτός κι εάν ακυρώσει την παραγγελία. Τότε, όμως, θα έχει πρόβλημα με τη Ρωσία.

Ανοικτά μέτωπα έχει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, ενώ συντηρεί κλίμα εκφοβισμού και έντασης με Ελλάδα και Κύπρο. Οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία έχουν μετατραπεί από τον Ερντογάν σε δημοψήφισμα. Δεκαεπτά χρόνια στην εξουσία, θα μετρήσει τις δυνάμεις του. Θέλει περαιτέρω εδραίωση και παντοκρατορία. Αυτό εμπεριέχει, ωστόσο, σοβαρό ρίσκο, το οποίο μπορεί και να πληρώσει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.