“Αποκεφάλισαν” την Λίβυα ΥΠΕΞ – Απάντηση Ερντογάν στον Μακρόν (upd)
07/11/2021Η αιφνίδια αποπομπή της Λίβυας υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς, λίγες μέρες πριν την Σύνοδο για την Λιβύη στο Παρίσι, συνιστά μείζονος πολιτικής σημασίας εξέλιξη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, η Μανγκούς ελέγχεται για «διοικητικές παραβάσεις» και πως «ενεργούσε χωρίς συντονισμό» με την Τρίπολη.
Ωστόσο, η μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με δήλωσή της αντέδρασε απορρίπτοντας την απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου και επαινώντας τις προσπάθειες της υπουργού, τονίζοντας ότι θα ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά της. Οι κινήσεις της κυβέρνησης και του Προεδρικού Συμβουλίου, εντάσσονται στο πλαίσιο διαμάχης για την εξουσία. Είναι πιθανόν πως η προγραμματισμένη συμμετοχή της Νάιλα Αλ-Μανγκούς στην Σύνοδο που διοργανώνει ο πρόεδρος Μακρόν και οι σχέσεις της με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να ήταν ένα από τα αίτια για την αποπομπή της.
Η Μανγκούς, από όταν ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των μισθοφόρων τζιχαντιστών ενώπιον του Τούρκου ομολόγου της, είχε μπει “στο μάτι” της Άγκυρας και των συμμάχων της στην Λιβύη. Τον περασμένο Μάιο μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μισθοφόροι της Τουρκίας είχαν φτάσει να εισβάλουν στην έδρα του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, απαιτώντας την απομάκρυνση της, η οποία τελικώς συνέβη μερικούς μήνες μετά.
Η Τουρκία είδε με οργή τον Γάλλο πρόεδρο να προσκαλεί στην Σύνοδο για τη Λιβύη την Ελλάδα (την οποία μονίμως απέκλειε η Γερμανία) και την Κύπρο, την στιγμή που ο Ερντογάν του είχε διαμηνύσει πως δεν θα προσέλθει στην Σύνοδο στο Παρίσι, αν προσκληθούν «τρίτες χώρες», αναφερόμενος στο Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φτάσει να ισχυριστεί ενώπιον τoυ Γάλλου ομολόγου του, ούτε λίγο-ούτε πολύ, πως η χώρα μας είναι… μπαταχτζής και δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσει το Παρίσι για τα γαλλικά όπλα που παρήγγειλε! Παρά τις αντιρρήσεις του Ερντογάν, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των φιλότουρκων τζιχαντιστών μισθοφόρων αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη Σύνοδο για την Λιβύη, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Άγκυρα.
Τουρκικά ερείσματα στη Λιβύη
Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται το τελευταίο διάστημα και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, Khaled Al-Mishri απείλησε με εμφύλιο πόλεμο, σε περίπτωση που ο στρατηγός Χαφτάρ κερδίσει στις επικείμενες εκλογές. Ο Mishri (μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) είχε απορρίψει την πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης που είχε ψηφίσει το, προσκείμενο στον Χαφτάρ, Κοινοβούλιο της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης είχε απειλήσει πως η Τρίπολη θα μποϋκοτάρει την διάσκεψη του Παρισίου, αν σε αυτήν προσκαλούνταν και το «κατοχικό κράτος του Ισραήλ», επικαλούμενος το Παλαιστινιακό. Όμως, πραγματική αιτία είναι η παρασκηνιακή στήριξη του Τελ Αβίβ στον Χαφτάρ, όπως φάνηκε κι από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι του Λίβυου στρατηγού στο Ισραήλ.
Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα περιθώριο να υποχωρήσει στην Λιβύη, η οποία είναι κομβική για το ιδεολόγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, μέσω του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση Σαράτζ. Πόσο μάλλον όταν η εκλογική του νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2023 δεν μοιάζει πλέον δεδομένη, απέναντι σε μία αντιπολίτευση που αναζητεί να συγκροτήσει κοινό μέτωπο, με σκοπό να “φύγει ο Ερντογάν”.