ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Επικοινωνιακή υστερία της Δύσης” – Η ρωσική πρεσβεία για το Ουκρανικό

Τι δείχνουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, Χρήστος Καπούτσης

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Βασίλι Γκαβρίλοφ σε συνέντευξή του σήμερα προς το Πρώτο Πρόγραμμα και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, απέδωσε όλο «τον θόρυβο περί ρωσικής εισβολής» σε υστερία και προπαγάνδα, αν όχι και σε προβοκάτσια των δυτικών. Ο δε διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην ίδια εκπομπή σημείωσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ασφάλεια ερήμην της Ρωσίας.

Ο κ. Γκαβρίλοφ είπε ότι πρόκειται για «μια συνηθισμένη προπαγανδιστική καμπάνια στο πλαίσιο της επικοινωνιακής υστερίας εναντίον της Ρωσίας, με στόχο τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης, πρωτίστως στις χώρες της Δύσης. Προφανώς από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, με αφορμή τα δήθεν χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν, δεν αλλάζουν οι μέθοδοι της πολιτικής της Ουάσιγκτον. Τα ΜΜΕ ορισμένων χωρών, παρουσιάζουν συνεχώς τη Ρωσία ως επιτιθέμενη. Πρόκειται απλά για ανοησίες», είπε, τονίζοντας όμως πως τον ανησυχεί αν ετοιμάζεται κάποια προβοκάτσια στην περιοχή.

«Δεν βγήκε αληθινή καμία από τις “προβλέψεις” από τις ηγεσίες Ουάσιγκτον και Λονδίνου για ημερομηνίες της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Και παράλληλα βλέπουμε διάφορες κινήσεις και πάλι προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ απομακρύνουν το διπλωματικό προσωπικό τους από την Ουκρανία με στόχο τη δημιουργία αντιρωσικών εντυπώσεων», είπε η ρωσική πρεσβεία.

«Ακόμα και η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει στην Ουάσιγκτον, “μας κάνετε ζημιά με τις πολεμικές δηλώσεις σας. Δεν έχουμε αποδείξεις επικείμενης ρωσικής εισβολής. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα τουλάχιστον”, όπως λένε στο Κίεβο. Ομως ΗΠΑ και Βρετανία επιμένουν στην πολεμολογία», είπε ο κ. Γκαβρίλοφ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει γίνει εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ.

Όπως είπε «οι ΗΠΑ θέλουν την συγκράτηση, την ανάσχεση της Ρωσίας, όπως και της Κίνας και αυτό το έχουν κατανοήσει και οι ουκρανικές αρχές που προβαίνουν σε ήπιες δηλώσεις, κόντρα στην πολιτική των ΗΠΑ. Οι Ουκρανοί προσπαθούν τώρα να κάνουν πίσω στις φιλοπολεμικές δηλώσεις, αλλά δεν εισακούγονται ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ρωσική πρεσβεία.

Τι ανέφερε η ρωσική πρεσβεία

Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται όλα εντός των ρωσικών συνόρων και δεν υπάρχει κάποια ειδική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα δυτικά σύνορά μας. Γίνονται ορισμένες ασκήσεις, αλλά γίνονται συνεχώς στη Ρωσία. Τα στρατεύματά μας πρέπει να φυλάνε το ρωσικό έδαφος. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απεναντίας πλησιάζουν τα ρωσικά σύνορα με ένταξη και νέων μελών. Αυτό συμβαίνει και όχι το αντίθετο. Δεν είναι η Ρωσία που πλησιάζει στα σύνορα του ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ που πλησιάζει τα δικά μας», είπε. Και συμπλήρωσε:

«Έχουμε δει και fake news από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, το οποίο δημοσίευσε ότι η Ρωσία δήθεν εισέβαλε ήδη στην Ουκρανία. Μετά μάλιστα ζήτησαν συγγνώμη, λέγοντας πως έκαναν λάθος. Σας υπενθυμίζω το ρόλο των δυτικών μέσων ενημέρωσης όταν τον Αύγουστο του 2008, ο Γεωργιανός πρόεδρος Σαακασβίλι επιτέθηκε εναντίον της αυτόνομης περιοχής της Οσετίας. Όλα τα δυτικά ΜΜΕ για μερικές μέρες, ενώ έδειχναν γεωργιανά άρματα μάχης, έλεγαν ότι έδειχναν την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Γεωργία».

Ο κ. Γκαβρίλοφ ευχήθηκε να λυθούν όλα τα θέματα ειρηνικά, αλλά «δυστυχώς είναι πάντα υπαρκτό το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας. Προκαλούν την κλιμάκωση της έντασης και όχι την αποκλιμάκωση που χρειαζόμαστε όλοι. Αλλά και το Κίεβο πρέπει να δείξει αυτοτέλεια και νηφαλιότητα και να ξεκινήσει τελικά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, με στόχο την ειρηνική επίλυση της εμφύλιας κρίσης. Όπως και για το Κυπριακό, οι Συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν την παροχή ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονμπάς, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, έχουν γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

“Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη Ρωσία”

Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλειου, βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι δεν βλέπει με βεβαιότητα ότι θα οδηγηθούμε σε ένοπλη σύγκρουση, «εντούτοις τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα». Και έθεσε το φλέγον ζήτημα, για το πώς φτάσαμε έως εδώ:

«Η Ρωσία θέλει να στείλει μήνυμα ότι είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα αλλά θέλει να περιχαρακώσει και τον μετασοβιετικό χώρο, τις γύρω Δημοκρατίες, όπου έχει σαφώς αυξημένη επιρροή και πολύ σημαντικό αποτύπωμα και παίζει θετικό ρόλο στη σταθεροποίηση, όπως είδαμε πρόσφατα και στο Καζακστάν. Άλλο αν ο Ερντογάν πάλευε να πείσει ότι μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα εκεί, άνθρακες ο θησαυρός. Μόλις αναμίχθηκε η Ρωσία, τα πνεύματα στο Καζακστάν ηρέμησαν», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου. Και συμπλήρωσε:

Η Ρωσία αρνείται de facto μερικές φορές τη μετασοβιετική πραγματικότητα, δεν μπορεί μια χώρα να παρεμβαίνει στις επιλογές μιας άλλης χώρας, όπως εν προκειμένω της Ουκρανίας, να  ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη, για να πετύχουμε κάποια ισορροπία, δεν μπορούμε να μιλάμε και για τη λεγόμενη ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η Ρωσία.

Η Ελλάδα προσπαθεί πάντα να λειτουργεί εποικοδομητικά και δεν ωφελεί κανέναν η όξυνση και η χώρας μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί αναγνωρίζουν την εντιμότητα του ρόλου μας όλες οι χώρες στην περιοχή. Η Ευρώπη δεν έχει σε αυτή την περίπτωση την πολυτέλεια της πολυφωνίας. Πρέπει να έχει κοινή στάση. Σας θυμίζω και την εξάρτηση που έχει η Ευρώπη σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Μπορεί η Ρωσία να χάσει 250 δισ. από την κρίση στο αέριο, αλλά ας μείνουμε στα του οίκου μας. Πρέπει να ορθοποδήσει η Ευρώπη από την κρίση της πανδημίας. Η έλλειψη φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κρίση υπερπληθωρισμού.

Επιπλέον, στο Ντονμπάς έχουμε έναν ξεχασμένο πόλεμο με 14.000 νεκρούς που συνεχίζεται εδώ και 8 χρόνια. Δεν έχει την πολυτέλεια για νέα τραγωδία. Ο Πούτιν είναι πολύ έμπειρος και οξυδερκής και δεν θα διενοείτο ότι θα αλλάξει η νέα μετασοβιετική πραγματικότητα έτσι όπως έχει πλέον διαμορφωθεί τα τελευταίο 30 χρόνια. Το Κρεμλίνο ουσιαστικά θέλει απλώς να ξεκινήσει μια συνολική διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε κρίση στην Ουκρανία, θα ήταν ατού ή καλύτερη σημείο εκκίνησης για τη Ρωσία. Στόχος της είναι να ξεκαθαρίσει ότι είναι ισότιμος εταίρος. Οι ΗΠΑ εξάλλου έχουν ως βασικό ανταγωνιστή αυτή τη στιγμή την Κίνα και όχι τη Ρωσία και αυτό παίζει ρόλο στη στάση της» κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx