“Καλύτερα να μασά παρά να μιλά” ο Μπάιντεν για την Ταϊβάν
24/05/2022Να μαζέψει τις αντιδράσεις από την χτεσινή του αναφορά αποπειράθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως η “στρατηγική αμφισημία” της Ουάσιγκτον έναντι της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, προκειμένου να αποκλιμακώσει τους τόνους έναντι του Πεκίνου, που από χτες έχουν ανέβει επικίνδυνα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μπάιντεν, κατά την συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι «φλερτάρει με τον κίνδυνο, πετώντας τόσο κοντά στην Ταϊβάν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρονταν στις υπερπτήσεις των κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την νήσο που διεκδικεί το Πεκίνο και στην γενικότερη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν έχει προβεί σε σχετική δήλωση για τις αντίστοιχες των τουρκικών μαχητικών πάνω από την Αλεξανδρούπολη!
Για να επιστρέψουμε στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η διαβεβαίωση Μπάιντεν πως οι ΗΠΑ θα “υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν” σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και να κάνει άνω-κάτω το επιτελείο του Λευκού Οίκου! Διότι, δικαίως εκλήφθηκε πως οι Αμερικανοί θα παρέμβουν με στρατεύματα υπέρ της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, την στιγμή που όχι μόνο η διεθνής κοινότητα, αλλά ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μπάιντεν αρνήθηκε αντίστοιχες δεσμεύσεις έναντι της Ουκρανίας, δηλαδή ενός διεθνούς αναγνωρισμένου κράτος, όταν οι Αμερικανοί είχαν προ μηνών διαγνώσει (και σωστά όπως αποδείχτηκε) πως επίκειται ρωσική εισβολή. Θυμόμαστε πως ο Μπάιντεν δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και ότι θα περιοριστεί μόνο στην επιβολή κυρώσεων.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος έτρεχε να μαζέψει την δήλωση του τον περασμένο Ιανουάριο, πως η Ουάσιγκτον “θα δει την κατάσταση διαφορετικά”, αν η Ρωσία πραγματοποιήσει μία «μικρή εισβολή» στην Ουκρανία! Αν και δεν ξεκαθαρίστηκε τί σήμαινε ακριβώς η “μικρή εισβολή”, ο Μπάιντεν εμφανίζονταν διστακτικός να παρέμβει στρατιωτικά υπέρ μιας χώρας που συνορεύει με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και χτες έμοιαζε πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα, σε ένα νησί που απέχει μόλις μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια από την Κίνα!
Η παρέμβαση Κίσσινγκερ
Να “μαζέψει” τον Μπάιντεν αποπειράθηκε, με μία βαρυσήμαντη παρέμβαση του από το Νταβός και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσσινγκερ. Ο “βετεράνος” της αμερικανικής διπλωματίας (έχει φτάσει 99 ετών και είναι ακόμα διαυγής) έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τις εντάσεις του για την στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ουκρανικό. Ο Κίσσινγκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι βλέπει την Ουκρανία ως μία “γέφυρα” Ρωσίας-Ευρώπης και όχι ως το πεδίο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.
Σε ότι αφορά την Ταϊβάν, ο Κίσσινγκερ κάλεσε την Ουάσιγκτον να την αφήσει έξω από την αντιπαράθεση του με το Πεκίνο, βλέποντας να διακινδυνεύει η πιο σημαντική παρακαταθήκη του. Φυσικά αναφερόμαστε στην σινοαμερικανική προσέγγιση, το ιστορικό άνοιγμα των Νίξον-Κίσσινγκερ προς την μαοϊκή Κίνα το 1972, που οδήγησε τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε μία νέα εποχή.
Από τότε η κομμουνιστική Κίνα μετείχε στην ανάσχεση της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, στην Ασία, στην Αφρική, ακόμα και στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας “σοβιετοφάγους” πολέμαρχους στον Τρίτο Κόσμο και τους ισλαμιστές Μουτζαχεντίν στην Καμπούλ, από κοινού με τις ΗΠΑ. Ήταν τότε που η σοβιετική διπλωματία κατηγορούσε το Πεκίνο ότι «έχει επιλέξει την πορεία προς τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο», υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις του Μάο στον Νικήτα Χρουστόφ υπέρ ενός «πυρηνικού πολέμου που θα καταστρέψει τον καπιταλισμό»!
Πριν το άνοιγμα Νίξον, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν την Ταϊβάν, το νησί όπου κατέφυγαν οι ηττημένοι του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, οι εθνικιστές του Τσανγκ Κάι Τσενκ. Έχοντας όμως ως προτεραιότητα την ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Νίξον αποφάσισε να αναγνωρίσει την “ενιαία και αδιαίρετη Κίνα”, αν και οι Αμερικανοί διατήρησαν μία “στρατηγική αμφισημία” έναντι της Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, συνέχισαν να της παρέχουν οπλισμό, καλώντας το Πεκίνο να μην επιδιώξει την πολεμική επιβολή της “ενιαίας και αδιαίρετη Κίνας”, καταλαμβάνοντας στρατιωτικά την νήσο.
Όλοι οι διάδοχοι του Νίξον έμειναν πιστοί στην πολιτική της “ενιαίας και αδιαίρετης Κίνας”. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που είχε απ’ ευθείας επικοινωνία με την “πρόεδρο” της Ταϊβάν ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος της είχε τηλεφωνήσει το 2016 για “συγχαρητήρια”, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου. Τουλάχιστον ο Τραμπ είχε αποπειραθεί να γεφυρώσει τις διαφορές των ΗΠΑ με την Ρωσία, για να εστιάσει στην ανάσχεση της Κίνας. Όσο και αν ο Μπάιντεν αποπειράθηκε να μαζέψει την χτεσινή του γκάφα, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο “νονός” της ρωσοκινεζικής συμμαχίας, μιας συμμαχίας που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Ότι δηλαδή ήθελε να αποφύγει ο Κίσσινγκερ…