“Κρατήστε την Τουρκία μακριά από την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”
28/09/2020Στα πρόθυρα του πολέμου βρίσκονται η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, μετά τις νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την αποσχισθείσα περιοχή, η οποία υποστηρίζεται από το Γερεβάν. Η σύγκρουση βάζει φωτιά σε ολόκληρο τον νότιο Καύκασο, καθώς μια γενίκευσή της θα προκαλούσε εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας που ανταγωνίζονται στην περιοχή. Μάλιστα η εμπλοκή της Άγκυρας είναι αυτό που φοβίζει την Αρμενία, η οποία απηύθυνε ήδη έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.
Επί του πεδίου, για την ώρα, οι συγκρούσεις περιορίζονται στο μήκος των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο πλευρές να κάνουν, αμφότερες, λόγο για απώλειες. Οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 16 στρατιώτες των αυτονομιστών σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Παραλλήλως υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν τέσσερα αζέρικα ελικόπτερα, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 10 άρματα μάχης. Σε βίντεο που έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα φαίνονται δύο άρματα που δέχονται πυρά, ενώ βρίσκονται σε επιθετική διάταξη μαζί με άλλα τρία.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι οι Αζέροι κατέλαβαν έξι χωριά που ήταν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων. Το Γερεβάν διέψευσε αρχικά την πληροφορία, ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, επιβεβαίωσε, ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής ότι ο αποσχισθείς θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του. Οι Αζέροι υποστηρίζουν επίσης, ότι κατέλαβαν ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στο Καραμπάχ, ενώ παραδέχονται την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου, το πλήρωμα του οποίου διασώθηκε.
Η Τουρκία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Αναφέρουν τέλος, ότι κατέστρεψαν 12 αντιαεροπορικές συστοιχίες και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει από ψηλά την καταστροφή τριών εχθρικών στρατιωτικών οχημάτων. Παραλλήλως, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες της κλιμάκωσης και αναφέρουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Το Γερεβάν αναφέρει ως νεκρούς μία γυναίκα και ένα παιδί, ενώ το Μπακού μια πενταμελή οικογένεια Αζέρων.
Στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιες επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, στην πρωτεύουσα Μπακού, σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στη ζώνη κοντά στη γραμμή του μετώπου. Στην Αρμενία, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν εκτός από την επιβολή στρατιωτικού νόμου κήρυξε και «γενική κινητοποίηση», προχωρώντας στην κλήτευση εφέδρων.
Παραλλήλως, ο Αρμένιος πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει μια τουρκική «παρέμβαση» στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ερντογάν όμως φαίνεται ότι είναι ήδη εκεί. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά τις πληροφορίες για την εμπλοκή στις συγκρούσεις μαχητών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία.
Ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε «ανοησία» αυτούς τους ισχυρισμούς. Η πληροφορία, ωστόσο, προέρχεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο στη Συρία, από την αρχή του πολέμου, το 2011, και σπανίως έχει διαψευσθεί για όσα έχει αναφέρει.
“Κολλητάρι” του Ερντογάν
Πηγές από τη Συρία αναφέρουν επίσης ότι, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, οι Τούρκοι “παρατηρητές” στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ερντογανική μέθοδο, έκοψαν τους μισθούς των τζιχαντιστών μισθοφόρων περίπου στο ένα τέταρτο. Έτσι από τα 2.000 δολάρια τον μήνα τους έριξαν στα 600 ευρώ και αντιπρότειναν τον παλιό μισθό σε όσους θα ταξίδευαν βόρεια με προορισμό το Αζερμπάϊτζάν. Σε τέτοιου είδους μετακινήσεις αποδίδουν, άλλωστε, αρκετοί παρατηρητές την αύξηση των συγκρούσεων που σημειώνεται από τον Ιούλιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Αζέρο ομόλογό του και δεσμεύτηκε να βοηθήσει «με όλα τα μέσα το Μπακού». Παραλλήλως εξαπέλυσε επίθεση στην Αρμενία, επιρρίπτοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για την ένταση στην περιοχή. Και αυτό παρά τις πληροφορίες από τη Συρία που τον θέλουν να έχει μεταφέρει εκεί περίπου 3.000 μισθοφόρους τζιχαντιστές από τις βόρειες επαρχίες της χώρας.
Η Άγκυρα και το Μπακού διατηρούν, άλλωστε, παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, κάτι που ο Αζέρος πρόεδρος κατέστησε σαφές, με τον πιο ωμό τρόπο, στην Αθήνα, υποδεχόμενος τον νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στο Μπακού, στις αρχές του μήνα. Με μια επιθετική συμπεριφορά που δεν έχει προηγούμενο στα διπλωματικά χρονικά, ο Ιλχάμ Αλίγιες είπε στον πρεσβευτή Νικόλαο Πιπερίγκο ότι το Μπακού συμφωνεί σε όλα με τους αδελφούς Τούρκους.
Τα ενεργειακά έχουν αρνητική επιρροή στις σχέσεις των χωρών μας είχε πει τότε ο Αζέρος πρόεδρος και αμέσως πέρασε στην «στρατιωτική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα συνεργάζεται και στηρίζει στρατιωτικά την Αρμενία, μια χώρα που, όπως είπε, «καταλαμβάνει εκτάσεις μας, έχει διαπράξει γενοκτονία στο Χοτζαλί, έχει αφήσει άστεγους εκατομμύρια Αζέρους και καταστρέφει μνημεία του πολιτισμού και της θρησκείας μας». Και αναφερόταν φυσικά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.