ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

“Μεγάλη Αλβανία” με προσάρτηση του Κοσόβου θέλει ο Ράμα

"Μεγάλη Αλβανία" με προσάρτηση του Κοσόβου θέλει ο Ράμα, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η δημιουργία μιας “Μεγάλης Αλβανίας” επανήλθε στην επικαιρότητα με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, για ενοποίηση της χώρας του με το Κόσοβο, η οποία και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ρωσία που προωθεί την ενοποίηση των σερβικών περιοχών και ασκεί θρησκευτική διπλωματία θεωρεί απειλή για τα συμφέροντά της μια “Μεγάλη Αλβανία”.

Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε ανακοίνωση ότι, «Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σχετικά με την ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου. Η προώθηση των σχεδίων για τη δημιουργία μιας “Μεγάλης Αλβανίας” έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται, ότι μια “Μεγάλη Αλβανία” θα περιλαμβάνει τους Αλβανούς του Κοσόβου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και του Μαυροβούνιου και αποτελεί εδώ καιρό όραμα ορισμένων Αλβανών εθνικιστών. Ο Ράμα ενδεχομένως να έκανε σκόπιμα τη δήλωση εξαιτίας του γεγονότος, ότι έχουν κολλήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ και ότι στην πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, οι Βρυξέλλες επανέλαβαν τα καθιερωμένα ευχολόγια για την ένταξή τους.

Επισημαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλπιν Κούρτι έχει ανταποκριθεί θετικά στο ενδεχόμενο ένωσης της χώρας του με την Αλβανία, εφόσον αποφασισθεί με δημοψήφισμα. Ο Ράμα ίσως να πιστεύει ότι με τη δήλωσή του, οι Βρυξέλλες θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στη Βουλγαρία για να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών  διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που επηρεάζει και την Αλβανία, καθώς οι δύο χώρες πάνε πακέτο.

Αντιδράσεις για τη “Μεγάλη Αλβανία”

Όμως, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί εκ νέου αλλαγές συνόρων στο χάρτη των Δυτικών Βαλκανίων και για αυτό απέρριψε κατηγορηματικά και το σχέδιο για ανταλλαγή συνόρων Κοσόβου και Σερβίας. Την συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ έθιξε έμμεσα και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών όταν εξέφρασε την ελπίδα για μια «επαρκή αντίδραση των Δυτικών κηδεμόνων του σχεδίου για το Κόσοβο σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και για τη στάση της Δύσης απέναντι στο Βελιγράδι, επισημαίνοντας ότι «είναι εξαιρετικά εκπληκτικό το γεγονός ότι αστοχούν σε τέτοιες ανατρεπτικές εκκλήσεις, τη στιγμή που επιτίθενται στο Βελιγράδι σε σχέση με τη δικαιολογημένη ανθρωπιστική αντίληψή του για τη σερβική ειρήνη που δεν αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο».

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που το Κόσοβο κάνει ενέργειες για να ενωθεί με τη Αλβανία, τότε η Σερβία θα αντιδράσει άμεσα για να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα και θα έχει  τη ρωσική υποστήριξη. Η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” δεν θα γίνει αποδεκτή από το Βελιγράδι και η προσπάθεια επίλυσης της σύγκρουσης Σερβίας-Κοσόβου, μέσω διαλόγου που δεν προχωράει, θα τιναχθεί οριστικά στον αέρα.

“Soft borders” και αλβανικές περιοχές

Η Ρωσία θεωρεί ότι απειλείται από μια “Μεγάλη Αλβανία” καθώς μια ενοποίηση των αλβανικών περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί ευνοήσει τον αμερικανικό παράγοντα. Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με διάταγμά του έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να γίνει πλήρη ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στους υπερατλαντικούς θεσμούς και θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όσους απειλούν τη σταθερότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάταγμα αναφέρεται και η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί την εγγύηση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Συνεπώς μια “Μεγάλη Αλβανία” απειλεί την βιωσιμότητα της Βόρειας Μακεδονίας καθώς περιλαμβάνει και τις περιοχές της αλβανικής μειονότητας.

Η ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας” είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει πράξη, να μετουσιωθεί σε φυσικά σύνορα και μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των αποκαλούμενων “soft borders”. Δηλαδή, μέσω ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων και προσώπων των αλβανικών περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx