ΔΙΕΘΝΗ

“Μείωση Ίχνους”: Ο μυστικός στρατός του Πενταγώνου

"Μείωση Ίχνους": Ο μυστικός στρατός του Πενταγώνου, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πρόσφατα το περιοδικό Newsweek aποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη αριθμητικά μυστική δύναμη που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος είναι αυτή που δημιουργήθηκε από το Πεντάγωνο την τελευταία δεκαετία. Περίπου 60.000 άνθρωποι ανήκουν τώρα σε αυτόν τον μυστικό στρατό, πολλοί εργάζονται με μυστικές ταυτότητες και χαμηλό προφίλ, όλα μέρος ενός ευρέως προγράμματος που ονομάζεται “Μείωση Ίχνους”.

Η δύναμη, με προσωπικό υπερδεκαπλάσιο των μυστικών πρακτόρων της CIA, εκτελεί αποστολές στο  εσωτερικό και εξωτερικό, τόσο ένστολα όσο και με πολιτικά, στην πραγματική ζωή και στο διαδίκτυο.  Μερικές φορές κρύβονται και σε γνωστές εταιρείες σαν σύμβουλοι. Αυτή η άνευ προηγουμένου διόγκωση, περιλαμβάνει έναν ολοένα μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών, πολιτών και εργολάβων που εργάζονται με ψευδείς ταυτότητες.

Εν μέρει, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης μυστικών ειδικών δυνάμεων, αλλά ερμηνεύεται και ως απάντηση στις προκλήσεις που ενέχουν οι επιχειρήσεις σε μια ολοένα και πιο διαφανή πραγματικότητα. Επιπλέον, η διόγκωση των επιχειρήσεων κυβερνοπολέμου του Πενταγώνου σημαίνει ότι χιλιάδες Αμερικανοί κατάσκοποι επιδίδονται στο ίδιο είδος επιχειρήσεων για το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα και την Ρωσία.

Κανείς δεν γνωρίζει το συνολικό μέγεθος και τη διόγκωση του προγράμματος “Μείωση Ίχνους”. Το Κογκρέσο δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ ακρόαση επί του θέματος. Ωστόσο, το Πεντάγωνο φαίνεται να αγνοεί τους νόμους των ΗΠΑ, τις Συμβάσεις της Γενεύης, τον κώδικα στρατιωτικής συμπεριφοράς και τη βασική λογοδοσία. Το πρόγραμμα εμπλέκει περίπου 130 ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση αυτού του νέου κρυφού κόσμου. Δεκάδες γνωστές και μυστικές κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν το πρόγραμμα.

Πεντάγωνο: κράτος εν κράτει

Συνολικά, οι εταιρείες χρηματοδοτούν με πάνω από 900 εκατ. δολάρια ετησίως τη μυστική αυτή δύναμη, δημιουργώντας ψευδείς καταγραφές για την πληρωμή λογαριασμών (και φόρων) ατόμων που λειτουργούν με υποτιθέμενα ονόματα. Χρηματοδοτούν μεταμφιέσεις και συσκευές για την αποτροπή της ανίχνευσης και ταυτοποίησης, έως την κατασκευή συσκευών επιτήρησης δραστηριότητων σε  όλο τον κόσμο.

Οι δυνάμεις των στρατιωτικών ειδικών επιχειρήσεων αποτελούν πάνω από το μισό της όλης δύναμης του προγράμματος “Μείωση Ίχνους”. Χιλιάδες ειδικοί στην στρατιωτική κατασκοπεία (συλλέκτες πληροφοριών, πράκτορες αντικατασκοπείας, ακόμη και γλωσσολόγοι) αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία αυτών που μετέχουν στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα είναι ο παράνομος στρατός που “μάχεται” με τα πληκτρολόγια. Αυτοί υιοθετούν ψευδείς προσωπικότητες στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν τεχνικές για να κρύψουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, ενώ αναζητούν στόχους υψηλής αξίας και συλλέγουν αυτό που ονομάζεται “δημοσίως προσβάσιμες πληροφορίες”. Επίσης, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για να επηρεάσουν τα κοινωνικά μέσα. Τα άτομα αυτά είναι πέραν όσων εργάζονται στις γνωστές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όλα στο σκότος

Καθήκον του “Μείωση Ίχνους” είναι να κρατήσει μυστικούς όλους τους οργανισμούς και τους ανθρώπους, αλλά και τα οχήματα και κτήρια που εμπλέκονται στις παράνομες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα πάντα: από τον καθαρισμό στο διαδίκτυο στοιχείων έως και την φύτευση ψευδών πληροφοριών για την προστασία των αποστολών και του προσωπικού.

  Πώς ο πύραυλος-ninja είχε σκοτώσει τζιχαντιστές πριν τον Αλ Ζαουάχρι

Όπως τα βιομετρικά στοιχεία και πρακτικές πιστοποίησης είναι εχθροί της μυστικότητας, το ίδιο ισχύει και για την “ψηφιακή διαγραφή” της διαδικτυακής ζωής. Η “Μείωση Ίχνους” είναι στο κέντρο όχι μόνο της αντιτρομοκρατίας, αλλά αποτελεί μέρος της μεταστροφής του Πενταγώνου προς τη σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα, αυτό που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποκαλούν πόλεμο στην “Γκρίζα Ζώνη”.

Ολόκληρα παρακλάδια ασχολούνται με τη δημιουργία μη ανιχνεύσιμων οχημάτων, πλαστών αδειών, διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων με φυσική και ηλεκτρονική οντότητα. Η κατασκευή πλαστών στοιχείων οδηγεί τα άτομα, που συνεργάζονται στο πλαίσιο των μυστικών δραστηριοτήτων, να μην γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα ανθρώπων, ακόμη και αν δουλεύουν στο ίδιο γραφείο μπροστά από έναν υπολογιστή. Οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν παρά μόνο σαν σκιά του εαυτού τους. Χιλιάδες γραμματοθυρίδες απολύτως κάλπικες, αλλά και αγροτικές διευθύνσεις στις ΗΠΑ και το εξωτερικό χρησιμοποιούνται για την αποστολή επιχειρησιακών εντύπων και “εργαλείων” προς χρήση από τους εμπλεκόμενους πράκτορες.

Ένας κρυφός κόσμος

Έχουν δημιουργηθεί βάσεις δεδομένων για διάφορες εργασίες, όπως αποθετήρια για υποδείγματα 300.000 αυθεντικών και πλαστών διαβατηρίων (αμερικανικών και ξένων), καθώς και θεωρήσεων. Επίσης στοιχεία από υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνεία αλλοιώνονται για να διασφαλίσουν ότι όσοι εκτελούν παράνομες δραστηριότητες, μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, χωρίς να αποκαλυφθούν. Αυτά εμπλέκουν τη CIA, τη NSA το FBI, υπηρεσίες πληροφοριών των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Ασφάλειας (Homeland Security) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ταυτόχρονα εμπλέκονται πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές με φαινομενικά άσχετες αρμοδιότητες, χωρίς καν να γνωρίζουν την εμπλοκή τους.

Ρεπορτάζ δημοσιογράφου της ραδιοτηλεόρασης Northwest Public Broadcasting αποκάλυψε ότι μόνο η πολιτεία της Ουάσινγκτον είχε παράσχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκατοντάδες έγκυρες άδειες οδήγησης σε πλασματικά ονόματα. Η ύπαρξη του “εμπιστευτικού προγράμματος άδειας οδήγησης”, όπως λεγόταν, ήταν άγνωστη ακόμη και στον κυβερνήτη.

Για να μείνει κάποιος κρυμμένος για μεγάλη χρονική περίοδο, για να διατηρεί ζωντανή και την επιχειρησιακή (ψεύτικη) και την πραγματική του ταυτότητα απαιτούνται πολλά: παράνομη πληρωμή λογαριασμών, συνεργασία με τράπεζες και τμήματα ασφάλειας πιστωτικών καρτών για να κάνουν τα στραβά μάτια. Οι τεχνικοί στο “Μείωση Ίχνους” πρέπει να διασφαλίσουν τη πληρωμή φόρων έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή κάποια στιγμή.

Τα Ειδικά Προγράμματα Πρόσβασης, η πιο μυστική κατηγορία κυβερνητικών πληροφοριών, προστατεύουν τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και τις μυστικές δυνατότητες που υπάρχουν για χειρισμό ξένων συστημάτων, ώστε να ξεπεράσουν φαινομενικά απροσπέλαστες διαδικασίες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης προσώπου.

Η “Μείωση Ίχνους”

Πολλά “Ειδικά Προγράμματα Πρόσβασης” με ονόματα, όπως Hurricane Fan, Island Hopper και Peanut Chocolate, χρησιμοποιούνται από τον σκιώδη κόσμο μυστικών οργανώσεων που εξυπηρετούν τον παράνομο στρατό, ο οποίος χάνεται σε ένα λαβύρινθο με επίσημα ονόματα, όπως  Δραστηριότητα Υποστήριξης Προγραμμάτων Άμυνας, Κέντρο Υποστήριξης Κοινού Πεδίου, Κέντρο Υποστήριξης Στρατού, Γραφείο Ανάπτυξης Πόρων Προσωπικού, Γραφείο Στρατιωτικής Υποστήριξης και Γραφείο Ειδικού Προγράμματος.

  77 χρόνια από την Χιροσίμα - Είναι εφικτός ο πυρηνικός αφοπλισμός;

Η “Μείωση Ίχνους” υπάρχει μεταξύ μυστικών και συγκαλυμμένων επιχειρήσεων. Οι πρώτες, που ορίζονται με νόμο, υπόκεινται σε προεδρική έγκριση που ανήκει επίσημα στην Εθνική Υπηρεσία Clandestine της CIA. Οι δεύτερες υποδηλώνουν αυστηρά προσπάθειες επιβολής του νόμου από άτομα με ομοσπονδιακή ταυτότητα. Υπάρχει και το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, το οποίο διαχειρίζεται η Υπηρεσία Marshal, το οποίο  διαχειρίζεται τις ψευδείς ταυτότητες και τη ζωή ανθρώπων που έχουν αρχίσει νέα ζωή σε αντάλλαγμα της συνεργασίας τους με εισαγγελείς και υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται, ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις. Εκτός εάν το κάνουν, είτε επειδή έχουν διατεθεί στη CIA, είτε επειδή ορισμένες στρατιωτικές οργανώσεις, ιδίως της κοινής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, λειτουργούν όπως η CIA σε μυστικές επιχειρήσεις. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνητικών στελεχών (στρατιωτικών, πρακτόρων του FBI, στελεχών του Υπουργείου Ασφαλείας και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι), οι οποίοι δεν είναι μυστικοί, αλλά κάνουν χρήση του καθεστώτος “Μείωση Ίχνους”. Χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας όταν ενεργούν στο εσωτερικό, ειδικά όταν ασχολούνται με τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών που προέρχονται από αραβικά, ασιατικά και αφρικανικά κράτη και οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια απορρήτου.

Στα βήματα του Τζέιμς Μποντ

Στο παρελθόν η κατασκοπεία είχε πιο φυσική υπόσταση, αλλά η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η ύπαρξη διαδικτυακών εφαρμογών ανέτρεψε πολλά, αλλά όχι όλα. Ακόμη υπάρχει εύρος εφαρμογών και μέσων για επιχειρήσεις επί του εδάφους, αλλά και για αλλοίωση των βιομετρικών δεδομένων των ατόμων που καλούνται να επιτελέσουν διάφορες αποστολές.

Έτσι υπάρχουν τμήματα και εξωτερικοί εργολάβοι που κατασκευάζουν αναμεταδότες και υποκλοπείς σημάτων, οι οποίοι καμουφλάρονται. Πριν από έναν χρόνο βρέθηκε στην Μόσχα ένας ψεύτικος βράχος που ήταν αναμεταδότης βρετανικής προέλευσης. Συσκευές κρυπτογράφησης ή υποκλοπής κρύβονται μέσα σε κοινά κινητά, ενώ άλλα διαμορφώνονται σε δορυφορικούς πομποδέκτες.

Κατασκευάζονται υφάσματα που ενσωματώνουν ειδικές ίνες που καθιστούν το ρούχο τεράστια κεραία, ή αντίστοιχα μειώνουν το θερμικό αποτύπωμα. Όλα αυτά μπορεί να προορίζονται για πράκτορες, αλλά συνήθως τοποθετούνται από στρατιωτικούς, οι οποίοι εντάσσονται στα προγράμματα “Μείωση Ίχνους”, ιδίως σε εμπόλεμες ή εχθρικές περιοχές όπου απλοί πράκτορες δεν μπορούν να διεισδύσουν.

Όλα αυτά σε έναν κόσμο όπου οι μυστικές υπηρεσίες ανταγωνίζονται η μια την άλλη. Η δημιουργία τέτοιων δομών στις ένοπλες δυνάμεις, ή η χρήση στρατιωτικών για επιχειρήσεις που κινούνται κάτω από τα “ραντάρ” θέτουν θέματα αδιαφάνειας. Πέραν αυτού, η ανάπτυξη αυτών των παράλληλων δομών δημιουργεί ένα πλέγμα, το οποίο γίνεται ανεξέλεγκτο και από την αμερικανική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι θεσμοί. Ταυτόχρονα, η σκοτεινή χρηματοδότηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων εγείρει ερωτηματικά για το πώς δαπανώνται, εφόσον καμία κρατική υπηρεσία δεν επιβλέπει. Μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ανακύπτει από την δράση αυτού του συμπλέγματος εντός των ΗΠΑ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι