ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

“Μπαμπάς” και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας ο Ερντογάν

"Μπαμπάς" και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας ο Ερντογάν, Ορφέας Μπέτσης

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Κροατίας και ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε τους σκοπούς του για την τουρκική ανάμειξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την διευθέτηση της εσωτερικής συνοχής μιας χώρας, που αποτελεί “βραδυφλεγή βόμβα” στο μωσαϊκό των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η ηγεσία του ομόσπονδου αυτού κράτους και των τριών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων που το αποτελούν, του δήλωσαν, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, ότι «είναι σε αγωνία». Και η “αγωνία” τους, κατά τον κ. Ερντογάν, έγκειται στο γεγονός ότι δεν τους εκφράζει πια η Συμφωνία του Ντέιτον. Διότι, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «η Συμφωνία αυτή δεν έγινε για να λύσει το πρόβλημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης…».

“Εκμυστηρεύτηκε” μάλιστα ότι ο πρώτος πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, του είχε εκμυστηρευθεί ότι είχε υπογράψει κάτω από πιέσεις τη Συμφωνία που επετεύχθη το Νοέμβριο 1995 σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην πολιτεία του Οχάιο. Η βάση βρίσκονταν κοντά στην πόλη του Ντέιτον, απ’ όπου έμεινε και η ονομασία της Συμφωνίας, που τερμάτισε τον βοσνιακό εμφύλιο, ο οποίος σημάδεψε την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ερντογάν κατά την παραμονή του στο Σαράγεβο επισκέφθηκε το μουσουλμανικό νεκροταφείο, όπου έχουν ταφεί θύματα των εμφυλίων συγκρούσεων. Με τον βοσνιακής καταγωγής Μουφτή και πρόεδρο του Ντιγιανέτ (Θρησκευτική Υπηρεσία της Προεδρίας της Τουρκίας) Αλί Εμρπάς διάβασε ισλαμική προσευχή στον τάφο του Ιζετμπέγκοβιτς, παρουσία του γιού του. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς είναι το “δυνατό χαρτί” της Άγκυρας στα πολιτικά πράγματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η τουρκική επιρροή στην Βοσνία

Ωστόσο, χθες, κατά τη διαμονή του στο Βελιγράδι, ο Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και τις δυνατότητες της χώρας του, ώστε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο επίλυσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. Η πολιτική ηγεσία της Πρίστινα, μάλλον με τακτ, απέρριψε την πρόταση ετοιμότητας της Άγκυρας, εκφράζοντας παράλληλα την σιγουριά που τους παρέχει στο πεδίο αυτό η πρωτοβουλία των Βρυξελλών, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι η τουρκική διπλωματία στα Βαλκάνια, που έχει δώσει ειδικό βάρος στην περιοχή, έχει εστιάσει ειδικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πολυπληθής μουσουλμανική κοινότητα των Βόσνιων έχει ουσιαστικά τεθεί υπό την προστασία της Άγκυρας, η οποία ταυτόχρονα δέχεται οικονομική και πολιτική στήριξη από χώρες του Κόλπου και θρησκευτικά ιδρύματα τους. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα απλοποιήσει την είσοδο των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Τουρκία, μέσω ενός νέου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, που δείχνει σε τι σημείο έχει φτάσει το επίπεδο συνεργασίας των δύο κρατών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι