Ραγισμένο το αμερικανοτουρκικό γυαλί

Βενιζέλος Κώστας
631
Το ραγισμένο αμερικανοτουρκικό γυαλί, Κώστας Βενιζέλος

Οι τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ορατό ενδεχόμενο ρήξης διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την περιοχή. Οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις καθορίζουν αυτή τη στιγμή το μέλλον των δυο χωρών, που έφθασαν στα άκρα, λόγω κυρίως της προσπάθειας της Άγκυρας να παραπλανήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερινοτουρκικό γυαλί φαίνεται να ράγισε και γι' αυτό εξάλλου θα σπεύσουν Τούρκοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ προφανώς και έχουν αξιολογήσει όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσουν στην ανακοίνωση των κυρώσεων, γιατί διαχρονικά η Τουρκία ήταν η αγαπημένη σύμμαχος και η πλέον πολύτιμη στην περιοχή. Η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν έχει εξοργίσει τη διοίκηση Τραμπ που δεν απέφυγε τον πειρασμό και προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί εδώ και καιρό, βλέποντας την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, είχαν εξετάσει διάφορα σενάρια σε ό,τι αφορά στην παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των σεναρίων αυτών είναι και η διαμόρφωση ενός άξονα συνεργασίας που θα ξεκινά από Βαλτική, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο και θα καταλήγει στο Ισραήλ.

Δεν είναι γνωστό εάν αυτό το σενάριο θα επιλεγεί. Ωστόσο, φαίνεται πως έχει συζητηθεί και εκτός των κλειστών γραφείων των επιτελών που συνηθίζουν να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτή η αντιπαράθεση, η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, θα διαρκέσει, ή θα επιχειρηθεί εκτόνωση της κρίσης μέσα από εκατέρωθεν κινήσεις «καλής θέλησης». Το γυαλί, σίγουρα, έχει ραγίσει, πλην όμως στη διεθνή πολιτική για τα συμφέροντα πολλά μπορούν να γίνουν. Αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της επίσκεψης των Τούρκων αξιωματούχων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.