Νέα προειδοποίηση Τραμπ σε Πούτιν – Σιγή από το Κίεβο στην ρωσική πρόταση για συνομιλίες
28/05/2025
Ενοχλημένος φαίνεται ότι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ από τη στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι μπορεί να καθυστερεί σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Δεν μπορώ να πω αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο. Θα το μάθουμε σύντομα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι «θα έχουμε διαφορετική αντίδραση αν ο Πούτιν παίζει με τις ΗΠΑ».
«Θα χρειαστεί μια βδομάδα για να το μάθουμε», τόνισε ο Τραμπ, δηλώνοντας απογοητευμένος για ότι έχει συμβεί στην Ουκρανία με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. «Οι δηλώσεις μου για τη Ρωσία μιλούν δυνατά», σημείωσε.
Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, είπε ότι δεν θέλει να χαλάσει μια πιθανή συμφωνία. «Αν νομίζω ότι είμαι κοντά σε μια συμφωνία, δεν θέλω να τη χαλάσω κάνοντας κάτι τέτοιο».
Να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων κρουζ και ένα εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή της Μόσχας.
Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία πρότεινε τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στις 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των άμεσων ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Λαβρόφ σε γραπτή του δήλωση.
Υπενθύμισε ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα την ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ετοιμάσουν έγγραφα θέσεων προς μια βιώσιμη διευθέτηση.
Ο ίδιος σημείωσε: «Η ρωσική πλευρά, όπως είχε συμφωνηθεί, συνέταξε άμεσα ένα υπόμνημα που καθορίζει τη θέση μας ως προς όλες τις πτυχές για την αξιόπιστη υπέρβαση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης. Η αντιπροσωπεία μας, υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτό το υπόμνημα στην ουκρανική αντιπροσωπεία και να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου.»
Ο Λαβρόφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Τουρκία για τη διευκόλυνση των συνομιλιών. «Όπως επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα χθες, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους Τούρκους εταίρους μας για τη φιλοξενία στην τουρκική πλατφόρμα διαλόγου», είπε.
Απηύθυνε έκκληση σε όλους εκείνους «που ενδιαφέρονται ειλικρινά –και όχι μόνο στα λόγια– για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας» να στηρίξουν την προτεινόμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ και πρότεινε να γίνει συνάντηση τις επόμενες ημέρες, χωρίς να προσδιορίζει το πού και το πότε. Η Ρωσία περιμένει απάντηση από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, ενώ υπέρ της διεξαγωγής είχε ταχθεί και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ουκρανική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση της Ρωσίας για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.
Οργή για τον Μερτς
Επικίνδυνη και ανεύθυνη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για μια «νέας μορφής» στρατιωτική – βιομηχανική συνεργασία της Γερμανίας με την Ουκρανία για κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Η Μόσχα τονίζει ότι το μόνο αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι να τροφοδοτεί περαιτέρω τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την άμεση εμπλοκή της Γερμανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα σχέδια της Γερμανίας για μια στρατιωτική-βιομηχανική συνεργασία της Γερμανίας με την Ουκρανία για κατασκευή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και για την προμήθεια αρμάτων μάχης στο Κίεβο, δείχνουν ότι η Γερμανία έχει ήδη άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης «δημιουργούν ένταση», προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «οι υπεύθυνοι πολιτικοί» στη Γερμανία «θα καταλήξουν στο σωστό συμπέρασμα και θα σταματήσουν την τρέλα».
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Μερτς με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο ανακοινώθηκε μια διμερής συμφωνία για τη συνεργασία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας με την ουκρανική στην παραγωγή οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη τάση, μια ανεύθυνη στάση που λαμβάνει η Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Αναφορικά με ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο Πεσκόφ τόνισε ότι αυτός μπορεί να γίνει εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη.
Το Βερολίνο θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Starlink στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα όπλα μακράς εμβέλειας – η Ουκρανία θα μπορεί να αμυνθεί πλήρως αλλά και να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εκτός του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε ο Μερτς πλάι στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Σήμερα κάνουμε ένα βήμα στην παραγωγή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, και αυτό θα είναι μια συνεργασία σε βιομηχανικό επίπεδο, που θα πραγματοποιείται τόσο στην Ουκρανία όσο και εδώ στη Γερμανία» είπε ο Μερτς. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εργασία για το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Αμερική για αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε.
Τί θέλει ο Πούτιν
Νέο φως στις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ρίχνει σημερινό ρεπορτάζ του Reuters (28.05.2025), επικαλούμενο τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει για ειρήνη, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις — και με ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η απόρριψή τους θα επιφέρει σοβαρότερες συνέπειες. Ο Πούτιν, όπως αποκαλύπτεται, ζητά επίσημη και έγγραφη διαβεβαίωση από τις δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Αυτό περιλαμβάνει τη ρητή εξαίρεση της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών κρατών από την προοπτική ένταξης στη Συμμαχία.
Παράλληλα, η Ρωσία απαιτεί:
-
Την ουδετερότητα της Ουκρανίας,
-
Την άρση συγκεκριμένων δυτικών κυρώσεων,
-
Τη διευθέτηση του παγώματος ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση,
-
Και την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία.
Όπως δήλωσε μία από τις πηγές, ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να επιδιώξει μια συμφωνία, αλλά όχι υπό οποιουσδήποτε όρους. Αν διαπιστώσει ότι οι απαιτήσεις του δεν γίνονται αποδεκτές, φέρεται διατεθειμένος να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στέλνοντας μήνυμα πως όσο περνά ο καιρός, οι όροι για ειρήνη θα γίνονται δυσμενέστεροι για το Κίεβο.
Το Κρεμλίνο, πάντως, δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες του Reuters.
Οικονομικές πιέσεις και οι παρεμβάσεις Τραμπ
Το ρεπορτάζ του Reuters σημειώνει ότι ο Πούτιν παρακολουθεί με ανησυχία τις επιπτώσεις του πολέμου στη ρωσική οικονομία, όπως ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και υψηλά επιτόκια. Η τιμή του πετρελαίου – βασική πηγή εσόδων για τη ρωσική οικονομία – έχει καταγράψει πτώση.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, που επανεξελέγη πρόσφατα στις ΗΠΑ, έχει δηλώσει αποφασισμένος να τερματίσει την αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία. Παρά τις κατά καιρούς θετικές σχέσεις του με τον Πούτιν, φέρεται να έχει ενοχληθεί από την απροθυμία του Ρώσου προέδρου να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Μετά από μια πολύωρη συνομιλία των δύο ανδρών την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πούτιν φέρεται να συμφώνησε να εξετάσει ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία συντάσσει ακόμη τη δική της πρόταση και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο τονίζουν ότι ο Πούτιν έχει γίνει ακόμη λιγότερο διαλλακτικός όσον αφορά το εδαφικό. Επιδιώκει πλέον την πλήρη κατοχή των τεσσάρων περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας που η Ρωσία θεωρεί δικές της. «Η στάση του έχει σκληρύνει αισθητά. Δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο υποχώρησης στο εδαφικό», αναφέρει χαρακτηριστικά δεύτερη πηγή του Reuters.
Η Ουκρανική κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Μόσχα να επιβάλει περιορισμούς στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η θέση του Κιέβου είναι ότι μόνο μια ισχυρή, διεθνώς εγγυημένη συμφωνία ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει μελλοντική επίθεση από τη Ρωσία. Ούτε το ΝΑΤΟ έχει δεχθεί να μεταβάλει την πολιτική των «ανοιχτών θυρών», ενώ η Συμμαχία απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του πρακτορείου.