Ρευστό τοπίο στον Ευφράτη - Το τρίγωνο Τούρκοι-Αμερικανοί-Κούρδοι

Λυγερού Νεφέλη
1562
Ρευστό τοπίο στον Ευφράτη - Το τρίγωνο Τούρκοι-Αμερικανοί-Κούρδοι, Νεφέλη Λυγερού

Η βουλιμία της Τουρκίας συνεχίζει να τροφοδοτείται παρ’ ότι έχει καταστεί σαφές ότι δεν επέρχεται ποτέ ο κορεσμός. Αντιθέτως, εάν τελικά η εισβολή στα ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιηθεί, αυτό που θα υπάρξει είναι οι ανυπολόγιστες συνέπειες μιας σύρραξης ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στους Κούρδους μαχητές, η οποία θα έχει και μείζονος σημασίας πολιτικοδιπλωματικές επιπτώσεις.

Θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Πολλοί εστιάζουν σχεδόν αταβιστικά στο ότι η εισβολή μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, είναι από περιορισμένος έως ασήμαντος. Οι Κούρδοι που θα είναι τα θύματα της εισβολής δεν πρόκειται βέβαια να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία και από εκεί να περάσουν στην Ελλάδα. Αν εγκαταλείψουν τις εστίες τους θα κατευθυνθούν προς τα νότια.

Εκτός αυτού, το σχέδιο του Ερντογάν είναι να εποικίσει την περιβόητη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει (πλάτους 35 χλμ και μήκους 500-600 χλμ) με φίλα προσκείμενους προς την Τουρκία σουνίτες Σύριους και άλλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασπάσει εδαφικά τους κουρδικούς πληθυσμούς, δημιουργώντας μία ζώνη στη βόρεια Συρία, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι προέκταση της τουρκικής επικράτειας.

Αν υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος στο επίπεδο του μεταναστευτικού είναι η τουρκική εισβολή να οδηγήσει σε απελευθέρωση των πολλών χιλιάδων τζιχαντιστών, τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι Κούρδοι και σήμερα τους έχουν υπό έλεγχο σε καταυλισμούς. Εάν, όμως, δεχθούν επίθεση από τους Τούρκους, κατά πάσα πιθανότητα οι τζιχαντιστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, θα έχουν λόγο να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής μέσω Ελλάδας.

Ρευστό τοπίο στον Ευφράτη

Στο πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο τα πράγματα είναι ρευστά για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Μένει να δούμε εάν ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του για εισβολή στη βορειοανατολική Συρία. Μπορεί ο Τραμπ να του έδωσε το ΟΚ, αλλά το κλίμα στην Ουάσιγκτον αλλάζει γρήγορα και ενδεχομένως να δούμε υπαναχώρηση του Λευκού Οίκου, ή τουλάχιστον την επιβολή περιορισμών στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες, πάντως, ότι το τουρκικό πυροβολικό έπληξε χθες Δευτέρα βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας δεν επιβεβαιώνονται. Τις διαψεύδουν οι Κούρδοι και οι Αμερικανοί, αλλά ούτε και οι Τούρκοι ανακοίνωσαν κάτι σχετικό, εκτός από μία επίθεση ρουτίνας στο βόρειο Ιράκ, σε βάση του ΡΚΚ. Πάντως, ο τουρκικός στρατός φέρεται να είναι ένα βήμα πριν τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι Κούρδοι, οι οποίοι σήκωσαν όλο το βάρος του πολέμου κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σήμερα βλέπουν τον πέλεκυ της τουρκικής πολεμικής μηχανής πάνω από το κεφάλι τους. Μπορεί οι ίδιοι να είναι εξαίρετοι και αποφασισμένοι μαχητές, μπορεί να έχουν πολύ καλύτερο εξοπλισμό σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά οπωσδήποτε δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στον τουρκικό στρατό. Δεν διαθέτουν ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε αντίστοιχα οπλικά συστήματα, αλλά ούτε και τον ίδιο αριθμό στρατιωτών.

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ήταν ένα είδος εγγύησης για τους Κούρδους. Εάν τελικά αυτές φύγουν θα βρεθούν εγκαταλελειμμένοι αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό. Κι από ό,τι δηλώνουν θα δώσουν μέχρι τέλους τον άνισο αγώνα επιβίωσης τους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.