ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ριάντ και Εμιράτα δεν σηκώνουν το τηλέφωνο στον Μπάιντεν

Ριάντ και Εμιράτα δεν σηκώνουν το τηλέφωνο στον Μπάιντεν, Γιώργος Λυκοκάπης

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ηγέτες των πάμπλουτων μοναρχιών αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο Μπάιντεν, σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία ζει με τον τρόμο νέων ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας. Ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο και για τους Αμερικανούς καταναλωτές, στο οποίο αναφέρθηκε χτες στο διάγγελμα του ο Μπάιντεν, αποδεχόμενος πως «οι τιμές στην βενζίνη θα αυξηθούν», έπειτα από το ενεργειακό εμπάργκο που κήρυξε στην Ρωσία.

Αν και οι ΗΠΑ προφανώς δεν εξαρτώνται από τo ρωσικό αέριο και πετρέλαιο όπως οι ευρωπαϊκές χώρες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία, που αποκλείει “δια ροπάλου” ένα πλήρες ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας) επιδιώκουν να πείσουν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν τις ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά, ώστε να υποχωρήσει η τιμή του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Αμερικανοί ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ακόμα και με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, στενό σύμμαχο του Πούτιν και μέχρι πρότινος “μαύρο πρόβατο” για την Ουάσιγκτον.

Τι πιο απλό από το να ζητήσει ο Μπάιντεν να επικοινωνήσει με τους μονάρχες του Άμπου Ντάμπι και του Ριάντ, τους ιστορικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή; Και όμως  ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο σεϊχης των Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν αλ Ναχιάν, έκλεισαν το τηλέφωνο στον Μπάιντεν! «Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά αυτό δεν έγινε», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα.

Μάλιστα, αποτελεί είδηση το γεγονός ότι ο Μπάιντεν επεδίωξε να επικοινωνήσει με τον πρίγκηπα-διάδοχο Σαλμάν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινωνούσε αποκλειστικά με τον πατέρα του (τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας) λόγω της εμπλοκής του Σαλμάν στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαλμάν είχε δείξει τις διαθέσεις του έναντι του Μπάιντεν, δηλώνοντας προ ημερών σε συνέντευξη του πως «δεν τον ενδιαφέρει» η γνώμη που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος προς το πρόσωπο του, τον οποίο συμβούλεψε να «ασχολείται αποκλειστικά με τα συμφέροντα της χώρας του». Στα πλαίσια αυτών των “συμφερόντων” επιδίωξε ο Μπάιντεν την επικοινωνία με τον Σαλμάν, με τον πρίγκηπα-διάδοχο να τον αγνοεί!

Καμία απάντηση στις κλήσεις Μπάιντεν

Ένα άλλο σημείο τριβής στις σχέσεις του Μπάιντεν με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι είναι η στάση του Αμερικανού προέδρου στον πόλεμο της Υεμένης. Ο Μπάιντεν στην αρχή της προεδρίας του επέλεξε να βγάλει τους σιίτες αντάρτες Χούθι από την λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τους οποίους πολεμά επί πολλά χρόνια ένας στρατιωτικός συνασπισμός χωρών, υποστηριζόμενος από την Σαουδική Αραβία. Το τελευταίο διάστημα και τα Εμιράτα (τα οποία προηγουμένως είχαν επιδιώξει να απαγκιστρωθούν από τον πόλεμο της Υεμένης) είναι στο στόχαστρο των drones των Χούθι.

Ίσως Σαουδική Αραβία και Εμιράτα να έχουν ενοχληθεί και από την αναβάθμιση του Κατάρ στα μάτια των Αμερικανών. Ο Μπάιντεν πρόσφατα χαρακτήρισε το εμιράτο ως “major non-NATO ally”. Είναι κοινό μυστικό πως οι ΗΠΑ, ήδη επί εποχής Τραμπ, είχαν πιέσει την Σαουδική Αραβία να άρει τον αποκλεισμό του Κατάρ, καθώς το εμιράτο έχει ρόλο μεσολαβητή στο Αφγανιστάν, μεταξύ των Ταλιμπάν και των Αμερικανών. Να σημειωθεί πως, δια στόματος του Άντονι Μπλίνκεν, η Ντόχα είναι πλέον ο επίσημος αντιπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων στο σημερινό Αφγανιστάν.

Σαουδική Αραβία και Εμιράτα κρατούν ουδέτερη στάση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα Εμιράτα να απέχουν από το ψήφισμα του ΟΗΕ (25/02) που καταδίκαζε την εισβολή, από κοινού με την Κίνα και την Ινδία. Ψήφισαν μετέπειτα την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, απόφαση που όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Επομένως, η στάση του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι εξηγείται και από τα ανοίγματα τους προς την Ρωσία, μία ιστορική εξέλιξη για την Μέση Ανατολή. Αρκεί να αναφέρουμε πως επί Ψυχρού Πολέμου Μόσχα και Ριάντ δεν είχαν ούτε τυπικές διπλωματικές σχέσεις. Σαουδική Αραβία και Εμιράτα βλέπουν στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν έναν ηγέτη που δεν θα τους “μαχαιρώσει πισώπλατα”, όπως θεωρούν ότι αποπειράθηκαν να κάνουν οι Αμερικανοί με την Αραβική Άνοιξη και γενικότερα με την εμμονή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, είναι τέτοια η εμπιστοσύνη που δείχνουν στον Πούτιν οι Σαλμάν και Ναχιάν, που παράβλεψαν ακόμα και την πάγια ρωσική υποστήριξη στο σιϊτικό Ιράν, τον ιστορικό εχθρό των σουνιτικών μοναρχιών. Ένα Ιράν που αρχίζουν και “καλοβλέπουν” πλέον και οι Αμερικανοί λόγω των πετρελαϊκών του αποθεμάτων. Την ίδια στιγμή διαβάζουμε πως Ιρανοί διπλωμάτες βρίσκουν «μη εποικοδομητική» την στάση των Ρώσων συναδέλφων τους στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενοχλημένοι με “παζάρια” που αποπειράται να κάνει η Μόσχα στις συνομιλίες, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ζούμε ιστορικές στιγμές, αναμφισβήτητα!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι