Ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο

Ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο

Ψηλά τον αμανέ έχει πάρει ο Μακρόν, αεικίνητος και ευφάνταστος. Αλλά η σύνοδος κορυφής της ΕΕ (24-25 Ιουνίου) αδιαφόρησε για τις ιδέες του και υιοθέτησε τις προτάσεις της Μέρκελ για ενίσχυση της βιομηχανίας, όπου πρωταγωνιστεί το γερμανικό κεφάλαιο. Στα απλά ελληνικά ενισχύεται η Γερμανία, πάνω από όλα η Γερμανία, όλοι οι άλλοι πίσω της. Στην ουρά και η Γαλλία του Μακρόν.

Η Μέρκελ λέει ναι στην αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και μάλιστα με παρότρυνση Ομπάμα. Το Βερολίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλλε στη Ρωσία το αμερικανικό Κογκρέσο. Επειδή οι κυρώσεις ονομαστικά είναι αντιρωσικές, αλλά στην πράξη πλήττουν τη Γερμανία και την τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο. Πλην, όμως, οι διαμαρτυρίες είναι λόγια του αέρα.

Πραγματικά ανεξάρτητη Ευρώπη σημαίνει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων. Δηλαδή, τυπική διάλυση της Συμμαχίας. Αν αποχωρούσαν αύριο οι ΗΠΑ (αδιανόητο) και άφηναν την Ευρώπη χωρίς κάλυψη, πυρηνική και συμβατική, η Ρωσία θα τους κατάπινε για πρωινό όλους αυτούς τους παληκαράδες Ευρωπαίους/Γερμανούς και λοιπούς.

Αυτοί είναι ικανοί να πουλάνε «τσαμπουκά» στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία ή να αποσπούν την προσοχή μας με πολιτικούς γίγαντες τύπου Ρέντσι και Μακρόν, φιγούρες για την περίοδο των εκπτώσεων.

Η ανήμπορη οργή Βερολίνου για τις αμερικανικές κυρώσεις που με πρόσχημα τη Ρωσία πλήττουν τα γερμανικά συμφέροντα αποκαλύπτει ότι οι υποδεέστεροι και εξαρτώμενοι υποκύπτουν –όπως μας δίδαξε ο Θουκυδίδης– στους ισχυρούς, εκόντες-άκοντες.

Τα προτεκτοράτα δεν έχουν γνώμη

Όσοι θριαμβολογούν ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται στρατηγικά, συμμαχώντας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και ότι, αντίθετα, η Τουρκία αποδυναμώνεται, ή δεν αντιλαμβάνονται τον συσχετισμό δυνάμεων ή λένε ψέματα. Τέτοια ψέματα είναι υπαγορευμένα, καθότι εμφανίζονται πανομοιότυπα και ταυτοχρόνως στα ΜΜΕ.

Οι συμμαχίες και οι απορρέουσες υποχρεώσεις ισχύουν όταν ο κάθε σύμμαχος έχει ίδιον συμφέρον να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Πόσες δικαιολογίες βρήκαν οι Σπαρτιάτες για να φθάσουν κατόπιν εορτής στο Μαραθώνα; Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να την υποστηρίξει αν η Τουρκία μας επιτεθεί.

Η συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ έχει κοινό παρονομαστή τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να είναι ο αδύνατος κρίκος. Οι Ρώσοι επανέλαβαν προ ημερών ότι θα πουλήσουν S-400 στην Τουρκία αφού, όπως είπαν, πούλησαν S-300 στην Ελλάδα.

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι ο Ερντογάν μπορεί να πληρώσει ακριβά, ίσως και με τη ζωή του, την αποκοτιά να μπει στο ρουθούνι των ΗΠΑ, αλλά αυτός κάτι κάνει για να σώσει τη χώρα του.

Τα ευρωπαϊκά Μίντια (και τα γαλλικά) επέκριναν σφοδρά την Ελλάδα, επειδή μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ για καταδίκη της Κίνας για παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αξιωματούχοι της ΕΕ μίλησαν για ελληνική αχαριστία, επειδή ψηφίσαμε αρνητικά, ενώ η ΕΕ είπε ναι στην αξιολόγηση. Τα προτεκτοράτα δεν έχουν γνώμη. Αν, όμως, έχουν λιμάνια και συμφωνίες συνεργασίας με τους Κινέζους ενοχλούν. Ιδίως όταν εκτός από λιμάνια έχουν και πολλά καράβια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι