Φοβάται ο ένας τον φόβο του άλλου στο Ιντλίμπ

Φοβάται ο ένας τον φόβο του άλλου στο Ιντλίμπ

Χωρίς συμφωνία για την Ιντλίμπ ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Τεχεράνης,  ανάμεσα στην Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία. Την ίδια ώρα επί του πεδίου, ο συριακός στρατός είναι έτοιμος για μια τέτοια επιχείρηση, οι Αμερικανοί προειδοποιούν ότι θα απαντήσουν σε χρήση χημικών και ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι έχει στοιχεία για επιχειρούμενη προβοκάτσια.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στην σύνοδο με την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό η ρωσική πλευρά, το πνεύμα της οποίας είναι «να τελειώνουμε και με την Ιντλίμπ». Ορθά κοφτά ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους δύο ομολόγους του ότι η Συρία ανήκει στο καθεστώς Άσαντ και ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει κάθε δικαίωμα να εκδιώξει τους «τρομοκράτες» και από το Ιντλίμπ και να ενώσει ξανά την συριακή επικράτεια.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειάς της και οφείλει να το πράξει», δήλωσε ο Πούτιν, κατηγορώντας παραλλήλως τις ένοπλες δυνάμεις των τζιχαντιστών και της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν καταφύγει στο Ιντλίμπ, ότι συνεχίζουν τις προκλήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στις «επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών», οι οποίες σύμφωνα με την Μόσχα έχουν στόχο την ρωσική βάση στην Χμέιμιμ.

«Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την στήριξή του στον Άσαντ. Αμετακίνητος στην θέση του, ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει κάθε δικαίωμα να ανακτήσει όλη την χώρα και ότι η μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη, εμφανίστηκε στην σύνοδο και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.  Ο Ερντογάν πάντως πρότεινε εκεχειρία.

Πόρτα Πούτιν στον Ερντογάν

Η Τουρκία, από την έναρξη της συριακής κρίσης, κάνει το δικό της παιχνίδι στην περιοχή και ο Ερντογάν πήγε στην σύνοδο της Τεχεράνης με τις επιφυλάξεις της Άγκυρας για μια γενικευμένη επίθεση στην Ιντλίμπ, για την οποία είπε για πολλοστή φορά, ότι θα είναι καταστροφή.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε εκεχειρία στην Ιντλίμπ γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας νέας ανθρωπιστική κρίσης και ενός νέου κύματος προσφύγων, το οποίο, λόγω εγγύτητας, θα πλήξει κυρίως την Τουρκία. Αυτό είναι αλήθεια, όμως ο πραγματικός φόβος του Ερντογάν είναι άλλος. Η μετακίνηση πληθυσμών από την Ιντλίμπ προς την Τουρκία, ανάμεσα τους Κούρδοι της Συρίας και Σύροι αντικαθεστωτικοί, μπορεί να αποκαλέσει σοβαρή απειλή για το καθεστώς που επιχειρεί να επιβάλλει στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό συριακά εδάφη.

Η άποψη άλλωστε των Πούτιν και Ροχανί ότι ο Άσαντ οφείλει να ενώσει την συριακή επικράτεια και το «οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό» που είπε ο Πούτιν δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για την μελλοντική παρουσία της Τουρκίας στο Αφρίν και την Τζαραμπλούς. Η Άγκυρα δεν θέλει την πλήρη επικράτηση του Άσαντ και την ενίσχυση του ρόλου της κυβέρνησης της Δαμασκού και το υπογραμμίζει με την στήριξη που παρέχει στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η πρόταση του Ερντογάν προέβλεπε εκεχειρία στο Ιντλίμπ και μετακίνηση των ένοπλων ομάδων σε περιοχές που ελέγχονται από την συριακή αντιπολίτευση και δεν μπορούν να αποτελούν απειλή για την ρωσική βάση Χμέιμιμ. Στην πρόταση αντέδρασε ο Πούτιν τονίζοντας ότι το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε δηλώσεις του μάλιστα μετά το τέλος της συνόδου ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι προέχει η εκδίωξη των “μαχητών” από την Ιντλίμπ.

Πιο κοντά στην επίθεση

Την ώρα που ο Πούτιν δείχνει να παίρνει πάνω του την υπόθεση Ιντλίμπ με την συναίνεση του Ροχανί, αλλά υπό την αίρεση της προστασίας των αμάχων, στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις πρόεδροι υπογραμμίζουν ότι συμφώνησαν, «σε πνεύμα συνεργασίας», να αναζητήσουν από κοινού τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία.

Παραλλήλως, οι τρεις πρόεδροι απέρριψαν «οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια», τα οποία υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Τόνισαν τέλος ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων.

Λίγες ώρες πριν την σύνοδο πάντως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Αλ Νόσρα, και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, αλλά πιθανόν και θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας άλλης ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών. Οι επιθέσεις φέρονται ότι έγιναν στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και συγκεκριμένα στην περιοχή Χομπάιτ, που βρίσκεται στην στην διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ανταρτοκρατούμενων περιοχών και εκείνων που ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ.

Η συνάντηση της Τεχεράνης έγινε λίγες ώρες πριν την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιντλίμπ, την οποία έχουν ζητήσει οι Αμερικανοί, και εν μέσω απειλών ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν σε περίπτωση που ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι προετοιμάζονται χημικά όπλα, ανέφερε ο νέος Αμερικανός σύμβουλος για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι, ενώ η Μόσχα επανέλαβε τους φόβους της για προβοκάτσια από την πλευρά των τζιχαντιστών.

Στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο Πούτιν, δηλώνοντας μετά την σύνοδο της Τεχεράνης ότι η Ρωσία έχει «αδιάσειστες αποδείξεις» για τις προκλήσεις που ετοιμάζουν οι αντάρτες για να πλήξουν τον συριακό στρατό. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα συζητήθηκε στην σύνοδο με τον Ροχανί και τον Ερντογάν, του οποίους ενημέρωσε για τις ρωσικές πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Φοβού τον φόβο μου

Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι ο Άσαντ θα χρησιμοποιήσει χημικά, οι Ρώσοι ότι αυτό θα το κάνουν οι αντάρτες για να ενοχοποιήσουν τον Άσαντ, ο Ερντογαν σκέφτεται τα κεκτημένα του στον Βορά και ο Ροχανί είναι ήδη αρκετά στριμωγμένος για να φορτωθεί και με «σφαγές» αμάχων. Τι θα γίνει όμως αν συμβεί ένα ατύχημα;

Η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή τον περασμένο Απρίλιο, όταν μετά την χρήση χημικών στην Ντούμα, για την οποία και πάλι η Μόσχα είχε κάνει λόγο για προβοκάτσια, δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν συριακούς στόχους, ίσως και με κάποια συναίνεση των Ρώσων. Σήμερα είναι αυξημένη η ρωσική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή με στόλο στα ανοιχτά και S400.

Με αυτά τα δεδομένα θα πετάξουν πάνω από τα ρωσικά πλοία οπλισμένα αμερικανικά μαχητικά για να βομβαρδίσουν συριακούς στόχους; Και τι θα κάνουν αυτά τα πλοία που βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν τον συριακό στρατό; Από την άλλη τι θα κάνουν οι συστοιχίες των S400 όταν οι αμερικανικοί πύραυλοι θα σχίζουν τον ουρανό; Θα βλέπουν;

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διένεξη για την Ιντλίμπ, η κατάληψη της οποίας από τον Άσαντ θα σημάνει και το τέλος του εμφυλίου στην Συρία, φέρνει για πρώτη φορά τόσο κοντά το ενδεχόμενο μιας άμεσης εμπλοκής Αμερικανών και Ρώσων. Ο Τραμπ έδειξε ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, αλλά αλήθεια υπάρχει κάποιος που να το θέλει;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx