Ρώσοι και Άσαντ ξεμπροστιάζουν τον Ερντογάν – Πως στέλνονται στο Καραμπάχ τζιχαντιστές από Συρία

Σαρακινός Βαγγέλης
3668
Ρώσοι και Άσαντ ξεμπροστιάζουν τον Ερντογάν – Πως στέλνονται στο Καραμπάχ τζιχαντιστές από τη Συρία, Βαγγέλης Σαρακινός

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την ενεργή συμμετοχή του Ερντογάν στην πολεμική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά και για την αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, με την συνήθη τακτική του αντιστρέφει τις κατηγορίες, ενώ επί του πεδίου, Μπακού και Ερεβάν αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Σήμερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti επανήλθε στην αποστολή μισθοφόρων από τη Συρία, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το πρακτορείο μετέδωσε, ότι, την περασμένη Παρασκευή, μεταφέρθηκαν από τη βόρεια Συρία περισσότεροι από χίλιοι μαχητές. Επικαλούμενο μάλιστα δική του πηγή πρόσθεσε ότι «ετοιμάζεται και άλλη αποστολή τις επόμενες μέρες».

Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δηλώνοντας, σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο, ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί στην κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ «τρομοκράτες από τη Συρία για να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν». Για αποστολή εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων μισθοφόρων, οι οποίοι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούν στη Μέση Ανατολή, μίλησε και ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν.

Καρφιά για τους τζιχαντιστές 

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το θέμα της αποστολής μισθοφόρων από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη. Σχετικές καταγγελίες έκανε η Αρμενία από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ και η Μόσχα μίλησε, σχεδόν εξαρχής, για παρουσία «τρομοκρατών» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Σε ανάλογες αποκαλύψεις είχε προχωρήσει και το ανεξάρτητο, και τις περισσότερες φορές πολύ καλά ενημερωμένο, Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα αρνείται τις κατηγορίες, όπως και ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος επανέλαβε στο πρακτορείο TASS, ότι η χώρα του διαθέτει δικό της μάχιμο στρατό και δεν χρειάζεται “ενισχύσεις” από το εξωτερικό. Οι δηλώσεις του Αλίεφ έγιναν πάντως την ώρα που οι σχετικές καταγγελίες επανέρχονται με νέα ένταση και λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις, από ρωσικά ΜΜΕ, για το στρατιωτικό υλικό που έστειλε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν. Αποκαλύψεις, στις οποίες ο Ερντογάν απάντησε με τη συνήθη μέθοδό του, της αντιστροφής των κατηγοριών.

Μιλώντας από την πόλη Σιρνάκ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την Αρμενία. Αυτές οι καταγγελίες, ωστόσο, δεν δείχνουν να είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση των όσων αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα “Κομερσάντ” για την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Αζερμπαϊτζάν παρέμειναν σημαντικές τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν μεταφερθεί αρχικά για τις κοινές ασκήσεις Τούρκων και Αζέρων που έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο στρατός του Ερντογάν στο Καραμπάχ 

Το ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας ανέφερε συγκεκριμένα, ότι τουλάχιστον 600 Τούρκοι στρατιωτικοί, από τους οποίους οι 200 αποτελούν "τάγμα τακτικού πολέμου", έχουν διαμοιραστεί στο Αζερμπαϊτζάν, από τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν (στα μετόπισθεν του Ναγκόρνο Καραμπάχ) έως το Μπακού.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν 20 χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Νταλιάρ, περισσότερα από 100 στελέχη της αεροπορίας στην βάση Γκαμπάλα και περίπου 100 στρατιωτικοί σύμβουλοι στο Μπακού. Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα έχει παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν 34 αεροσκάφη (20 μη επανδρωμένα, έξι αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα), 10 οχήματα και ένα σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και περίπου 20 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού.

Με τις καταγγελίες του ο Ερντογάν στοχοθέτησε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία ως προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο άλλα ζητήματα, ότι η Γαλλία απέστειλε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η Ρωσία προμηθεύει παραδοσιακά με όπλα και τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Θέλει ρόλο ρυθμιστή  

Στο Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η επιρροή της Μόσχας, εξαιτίας της εμπλοκής του Ερντογάν. Γνωστό είναι επίσης, ότι η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς το Μπακού, τα τελευταία χρόνια, όπως και ότι παραμένει η μοναδική χώρα που δεν έχει ζητήσει την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει, άλλωστε, επανειλημμένα ότι θα υποστηρίξει με «όλα τα μέσα» το Αζερμπαϊτζάν και αυτό το “όλα τα μέσα” δεν εξαντλείται φυσικά στο ότι «προσεύχεται», όπως είπε, να νικήσουν οι Αζέροι και να διώξουν τους Αρμένιους από τον θύλακα.

Ο Ερντογάν στοχοθέτησε τις τρεις χώρες που αποτελούν την “ομάδα του Μινσκ” στον ΟΑΣΕ, η οποια όμως είναι και η μόνη εντεταλμένη διεθνώς να διεξάγει συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό είναι βέβαια κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει από την αρχή της κρίσης, καθώς επιδίωξή του είναι να σταθεί απέναντί τους ως ισότιμος διαμεσολαβητής, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο του, σε βάρος της Μόσχας, στην περιοχή του Καυκάσου. Ήδη, άλλωστε, έχει προτείνει μια τετραμερή διάσκεψη για την επίλυση της κρίσης, με τη συμμετοχή της "ομάδας του Μίνσκ" και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα πάντως, επί του πεδίου, Ερεβάν και Μπακού συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση και της νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για ανθρωπιστικούς λόγους. Μια συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λαβρόφ, αλλά παραβιάστηκε αρκετές φορές, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.