ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος με τα φορολογικά του Τραμπ – Μόνο επίδομα απόρου δεν ζήτησε

Σάλος με τα φορολογικά του Τραμπ - Μόνο επίδομα απόρου δεν ζήτησε,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τρία χρόνια έρευνας στα οικονομικά στοιχεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε η Επιτροπή της Βουλής που έκανε τον έλεγχο και δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγιστάνας πρόεδρος ήταν ένας επαίσχυντος φοροφυγάς ο οποίος πολλές χρονιές δεν απέδωσε ούτε ένα δολάριο φόρο στη χώρα που τον επέλεξε για πρόεδρο.

Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ για έξι χρόνια, από το 2015 έως και το 2020, από την ανάγνωση των οποίων προκύπτουν πλείστα όσα νομικά (φορολογικά) ζητήματα αλλά και πολιτικά. Ο Τραμπ ο οποίος έχει προαναγγείλει πως θα θέσει υποψηφιότητα στους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, προσπάθησε με όλα τα ένδικα μέσα να μπλοκάρει την δημοσίευση των φορολογικών του στοιχείων, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την άδεια στην Επιτροπή Μέσων και Πόρων να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που συνέλλεξε.

Όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι στις ΗΠΑ από την δεκαετία του ’70 δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους. Ο Τραμπ, όχι μόνον δεν δημοσιοποίησε τα οικονομικά του, αλλά προσπάθησε με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την έρευνα της Επιτροπής, προσβλέποντας ότι το νέο έτος που θα αναλάβει την προεδρία της Βουλής Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, η Επιτροπή θα καταργηθεί. Οι Δημοκρατικοί όμως τον πρόλαβαν και τώρα ο πρώην πρόεδρος καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα οικονομικά του και κυρίως για τις φοροαπαλλαγές που πήρε.

Ζημιές και φοροαπαλλαγές

Το 2015 (όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο) ο Τραμπ κατέγραψε ζημίες 105 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσε φόρο.  Το 2016 (που ήταν προεκλογικό έτος) επίσης ζημίες 73 εκατομμυρίων δολαρίων πλήρωσε φόρο 750 δολαρίων, ενώ το 2017 (όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο) κατέβαλε φόρο 759 δολαρίων και τα επόμενα δύο χρόνια 2018 και 2019 πλήρωσε συνολικά 1,1 εκατομμύριο δολάρια. Το 2020 (τελευταία χρονιά στον Λευκό Οίκο) πάλι δεν είχε καθόλου φόρο, ζήτησαν μάλιστα με την σύζυγό του επιστροφή 5,4 εκατ. δολαρίων.

Μέσα από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψαν ακόμη δανειακές συναλλαγές με τους γιούς του (και τον μικρό) και την κόρη του, αλλά και διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό (και στην Κίνα μάλιστα), κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην προεκλογική κούρσα με τον Μπάιντεν είχε κατηγορήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών ότι «είναι μαριονέτα της Κίνας».

Οι φοροαπαλλαγές που είχε λάβει ο Τραμπ κατά την διάρκεια μάλιστα της προεδρίας του (2017-2020) εξετάζονται από τους ειδικούς, αλλά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ορισμένες από τις οικονομικές συναλλαγές που αποτυπώνονται είναι εξόφθαλμα εικονικές όπως τα δάνεια στον μικρό του γιό, ή έξοδα για μετακινήσεις και διάφορες άλλες δαπάνες, που αύξαναν τις απώλειες χρήσης και έτσι ζητούσε απαλλαγές, από κοινού με την σύζυγό του Μελάνια Τραμπ.

  Τι λένε οι Ρώσοι για τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Τι λέει η πλευρά του Τραμπ

Με γραπτή δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι τα έγγραφα «απλώς θα δείξουν για άλλη μια φορά την επιτυχία» του, όμως οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, εκτιμάται ότι θα του προκαλέσουν πρόβλημα και στην διεκδίκηση του χρίσματος στο κόμμα του. Εκπρόσωποι του Τραμπ προειδοποίησαν ότι η αποκάλυψη «θα οδηγήσει στο να γίνει πολύ χειρότερο το πολιτικό χάσμα των ΗΠΑ».

«Οι Δημοκρατικοί δεν θα έπρεπε ποτέ να το είχαν κάνει αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα έπρεπε ποτέ να το είχε εγκρίνει» συνέχισαν οι εκπρόσωποί του, διότι, όπως είπαν «θα είναι μεγάλες οι συνέπειες», χωρίς βεβαίως να προσδιορίσουν ποιες είναι αυτές οι συνέπειες. Ερωτήματα γεννώνται όμως και για τις φορολογικές αρχές, για το εάν ήταν νόμιμες αυτές οι φοροαπαλλαγές που είχε ο Τραμπ ως υποψήφιος πρόεδρος και εν συνεχεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως και για το φορολογικό σύστημα που επιτρέπει τους μεγιστάνες να απαλλάσσονται με φθηνά κόλπα, όπως αυτά που βγαίνουν από τα φορολογικά στοιχεία του πρώην προέδρου ή φιλανθρωπικές δωρεές, πραγματικές και μη, καθώς στα οικονομικά του Τραμπ ελέγχονται πλέον και οι δωρεές που δήλωνε, εάν ήταν πραγματικές ή εικονικές για να έχει απαλλαγές.

Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την καθαρή περιουσία του Τραμπ σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 και 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Στην λίστα του Forbes για τους δισεκατομμυριούχους του 2021, o Τραμπ ήταν με 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια 1.299ός πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς στην αμερικανική ιστορία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι