Σαν κορονοϊός εξαπλώνεται ο Ερντογάν σε τρεις ηπείρους

Σαν κορονοϊός εξαπλώνεται ο Ερντογάν σε τρεις ηπείρους

Ο Ερντογάν έχει σπείρει τον τοξικό μεγαλοϊδεατικό του εφιάλτη από την Αλβανία, όπου χρησιμοποιεί την ναυτική βάση του Αυλώνα, μέχρι στο Αζερμπαϊτζάν, όπου παρεμβαίνει στην σύγκρουση Αζέρων και Αρμενίων, έχοντας απώτερο στόχο όλο το γεωγραφικό Τουράν που το μισό μιλά ουσιαστικά τουρκικές διαλέκτους.

Έχει απλωθεί και στο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία, όπου κατέχει πλέον εδάφη, μέχρι την Κύπρο όπου εισέβαλε το 1974 (και κρατάει περίπου 16.000 στρατό από τις 40.000 της εισβολής) στη Λιβύη, όπου στηρίζει απροκάλυπτα τις δυνάμεις του Σάρατζ, στο Σουδάν, στο Κατάρ, αλλά και στη Σομαλία, όπου προσφέρει εκπαίδευση στον τοπικό στρατό με το προκάλυμμα της “συντήρησης ιστορικών οθωμανικών κτιρίων”.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι (κατά τα φιλόδοξα σχέδια του Ερντογάν) παρά ένα σκαλί για να αποσταθεροποιήσει όλη την κεντρική Ασία, την κοιτίδα εξάλλου των Τούρκων, με τους λαούς της οποίας συνδέεται και θρησκευτικά λόγω του Ισλάμ, αλλά (το κυριότερο) γλωσσικά. Ειδικά τα αζερικά είναι σαν τουρκική διάλεκτος.

Όμως και στο Ουζμπεκιστάν και στην Κιργισία, οι γλωσσικές ομοιότητες αποτελούν ουσιαστικά ένα “κάλεσμα” για τον στρατο-βάμωνα Ερντογάν που ως Μέγας Αλέξανδρος αλά Τούρκα θέλει να υποσκάψει το υπογάστριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φτάνοντας μέχρι την Κίνα. Ας μην ξεχνάμε ότι και στους καταπιεσμένους Ουϊγούρους είχε συμπαρασταθεί ως… μακρινά ξαδέλφια του και έπαψαν να τον απασχολούν μόλις υπέγραψε νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.

Η παρουσία στην Λιβύη

Στην Αφρική έχει στρατό στη Λιβύη εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά περισσότερες δυνάμεις τα τελευταία δύο. Πολλοί από τους λεγόμενους “Σύρους” στρατιώτες που στέλνει εκεί ο Ερντογάν είναι σε μεγάλο ποσοστό τουρκικής καταγωγής, δηλαδή Τούρκοι δεύτερης και τρίτης γενεάς μεταναστών από την Τουρκία στη Συρία και αρκετοί παραμένουν  τουρκόφωνοι. Πολλοί από αυτούς που στρατολογήθηκαν πάντως δεν είναι τουρκικής καταγωγής.

Με 17.000 τουρκικό στρατό, αλλά και μισθοφόρους που κουβάλησε από την Συρία και από το διαλυμένο ISIS, “γύρισε” τον πόλεμο στο οποίο μέχρι πέρσι υπερτερούσε ο Χαλίφα Χάφταρ. Σε αντάλλαγμα πήρε το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ, αλλά και συμβόλαια για εργολαβικές, φυσιολογικές επιχειρηματικές δραστηριότητες για Τούρκους επιχειρηματίες, καθώς και συμφωνίες για αγορά οπλισμού που η Τουρκία παράγει με εντατικούς ρυθμούς εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Έχει δε τελειοποιήσει τα drone της που τα έδωσε δωρεάν στο Αζερμπαϊτζάν ως “αδελφό κράτος”. Στη Λιβύη τα πουλάει γιατί ούτε ίδια γλώσσα έχουν ούτε αδέλφια είναι, ξέρει ότι οι αραβόφωνοι θα πάρουν ξανά εκεί τη μερίδα του λέοντος. Θα του μείνει όμως το διόλου ευκαταφρόνητο μνημόνιο για τις ΑΟΖ, όπως πιστεύει, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό τομέα και πιθανόν ένα μερτικό από τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, καθώς έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις με το “κράτος” της δυτικής Λιβύης.

Σομαλία και Σουδάν

Μουσουλμανικές χώρες και οι δύο, έχουν εκχωρήσει ουσιαστικά στην Τουρκία βάσεις. Πολυάριθμος στρατός δεν υπάρχει, αλλά πάνω από 300 Τούρκοι εκπαιδεύουν Σομαλούς στο Μογκαντίσου. Στους Σομαλούς επιπλέον έκανε δωρεά 12 ερπυστριοφόρα και τους ευχαρίστησε ευγνώμων ο Σομαλός υπουργός Άμυνας, Χασάν αλ Μωχάμεντ σε ειδική τελετή.

Πέρσι ο Ερντογάν τους είχε χαρίσει και 450 πολυβόλα MPT-76. Φυσικά σε αυτό τον κόσμο τίποτα δεν χαρίζεται! Στη Σομαλία προσφέρθηκε να τους “κεράσει”  για λίγους μήνες και το “Γιαβούζ” ή το “Ὁρουτς Ρέις”, προκειμένου στον εκεί εμφύλιο να έχουν να σκοτώνονται και για τη θάλασσα.

Erdogan visit 'revives' abandoned Sudan island

Turks return to Suakin Island after two centuries | Daily Sabah

Στο Σουδάν, με πρόσχημα την αναστήλωση Οθωμανικών κτιρίων και μνημείων, υπάρχουν πληροφορίες για κατασκευή βάσης στο νησί Σουακίν το οποίο η Άγκυρα έχει μισθώσει από το 1995 για 100 χρόνια. Της το νοίκιασε ο τότε πρόεδρος Ομάρ Μπασίρ, που τώρα δικάζεται ως εγκληματίας πολέμου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι εκεί έχει μόλις 120 άνδρες.

Συρία και Ιράκ

Στη Συρία η Τουρκία είναι μπλεγμένη κάπως διακριτικά από τον περασμένο αιώνα λόγω των Κούρδων, αλλά τρύπωσε για τα καλά και “με το νόμο” με τον εμφύλιο της Συρίας το 2011 και καταδίωξε τους Κούρδους απροκάλυπτα όταν οι τελευταίοι ουσιαστικά νικούσαν τον ISIS. Σήμερα κατέχει εδάφη γύρω από την Ιντλίμπ και εκπαιδεύει τζιχαντιστές και Σύρους αντιπολιτευόμενους και υποστηρίζει ότι «οι υποκριτές Ευρωπαίοι δεν μας ζητάνε να φύγουμε από την Ιντλίμπ γιατί τότε θα αμολυθούν άλλα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη». Στη Συρία, όπου ουσιαστικά λειτουργεί ως κατοχική δύναμη, έχει 65 βάσεις.

Εκεί εκτός από τον τακτικό της στρατό, πληρώνει μεροκάματο σε Σύρους και άλλους μισθοφόρους –όταν δεν τους στέλνει με “απόσπαση” στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που τεκμηριώθηκε και από το Σπίγκελ.  Πάντως επειδή έχει αρχίσει να αποδυνάμωνεται οικονομικά, μείωσε το μισθό στα 600 δολάρια και όσοι θέλουν παραπάνω (1.200 έως 2.000 δολάρια) πάνε στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν πληρώνει πλέον για απόσπαση στη Λιβύη.

Στο Ιράκ κατέχει πάνω από 40 βάσεις, ή σημεία κεντρικού ελέγχου σε κουρδικές περιοχές από τις οποίες εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του “τρομοκρατικού PKK”  Είχε μάλιστα δημοσιεύσει περήφανα και χάρτη αλλά τον “κατέβασε” αμέσως.  Στο χάρτη κόμπαζε τον Αύγουστο ότι ελέγχει 37 σημεία με βάσεις μόνο στο Ιράκ. Όμως έχει δημιουργήσει άλλες τέσσερεις βάσεις μέσα στον Σεπτέμβρη.

Κατάρ

Στο Κατάρ, με το οποίο έχει στενή οικονομική συνεργασία, έχει εγκαταστήσει βάση που αριθμεί 3.000 στρατιωτικούς. Tον Ιούνιο του 2017, όταν πέντε αραβικά κράτη απείλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κατάρ, η Τουρκία ενίσχυσε αμέσως τις δυνάμεις της και το απέτρεψε. Έκτοτε έχει μεταβάλει τη χώρα σε μόνιμη βάση. Ήδη από το Μάιο του 2012 πουλούσε στο Κατάρ τα drone της και από τα 1917 τα τανκς της. Με το Κατάρ έχει υπογράψει και συμφωνία για 17 πολεμικά πλοία, το πρώτο από τα οποία παραδόθηκε προ διμήνου.

Στην περίπτωση του Κατάρ ισχύει το “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος”. Η Τουρκία έχει συνασπιστεί με όλους τους εχθρούς της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή, από την Χαμάς μέχρι το Ιράν και το Κατάρ. Το Κατάρ ανταποδίδει. Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ήταν κοντά στον Ερντογάν. Ήταν η πρώτη χώρα που του δήλωσε συμπαράσταση και έστειλε 150 άνδρες για προσωπική του φρουρά.

Το Κατάρ για το μέγεθός του έχει δυσανάλογη διεθνή επιρροή και το κανάλι του, το Al Jazzeera είναι επίσης ένα όπλο στα χέρια του, όπως και η στήριξή του προς διάφορες “ανοίξεις” στον αραβικό κόσμο. Στηρίζει, όπως και το Ιράν και η Τουρκία, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους η Αίγυπτος έχει θέσει εκτός νόμου.

Αλβανία

Pasha Liman Base - Wikiwand

Στην Αλβανία ο Ερντογάν έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση των Τιράνων να χρησιμοποιεί την ναυτική βάση στην περιοχή του Αυλώνα (Pasha Liman Base). Τον περασμένο Απρίλιο υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών ασαφής αλλά ευρεία συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Αυτή ψηφίστηκε και από τη Βουλή της Αλβανίας. Η γενική αναφορά μιλά για “βοήθεια της Τουρκίας στην αναδόμηση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων” και για διμερή υπογραφή αμυντικής συμφωνίας.

Αφγανιστάν

Από τον χάρτη του Bloomberg με τις ανοιχτές πληγές της Τουρκίας λείπουν η Σομαλία και το Σουδάν  όπως και η Αλβανία. Στο Αφγανιστάν η Τουρκία μετείχε ως νατοϊκή δύναμη. Ο Ερντογάν, παρά τις κόντρες του με τους Αμερικανούς όποτε τον βολεύει, έχει φροντίσει οι Τούρκοι να είναι οι υπ΄αριθμόν 2 σε αριθμό στρατιωτικού προσωπικού στο ΝΑΤΟ. Στο Αφγανιστάν, μαζί με τους Αμερικανούς έχουν ως στόχο τους Ταλιμπάν, ακόμα και τώρα που υποτίθεται ότι γίνονται ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το κόστος…

Σύμφωνα με την Washington Post οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ήταν στο 1,8% του ΑΕΠ της, το 2015. Το 2018 έφτασαν το 2,5% του ΑΕΠ και σήμερα είναι άγνωστο –και το ποσοστό αλλά και το ΑΕΠ της. Όμως τόσο πολλά μέτωπα απαιτούν χρήμα και οι “ενέσεις” δανείων από το Κατάρ δεν επαρκούν για να κλείσουν τόσες πληγές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι