Σαουδική Αραβία: Ο κορονοϊός στο Παλάτι, άτακτη υποχώρηση στην Υεμένη

Σαουδική Αραβία: Ο κορονοϊός στο Παλάτι, άτακτη υποχώρηση στην Υεμένη, Γιώργος Λυκοκάπης

Η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται σε εφιάλτη για την πιο ισχυρή δυναστεία του ισλαμικού κόσμου, την δυναστεία των Σαούδ στην Σαουδική Αραβία. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 150 μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ ο υπέργηρος βασιλιάς της χώρας βρίσκεται υπό απομόνωση σε ένα από τα παλάτια του σε νησί της Ερυθράς Θάλασσας.

Ενδεικτικό της ανησυχίας του Ριάντ για την τροπή της πανδημίας αποτελούν μία σειρά γεγονότων, που τα προηγούμενα χρόνια έμοιαζαν απολύτως αδιανόητα για το σουνιτικό βασίλειο. Αρχικά, το διάταγμα του βασιλιά Σαλμάν που προβλέπει την καθολική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους του βασιλείου, ανεξαρτήτως αν στερούνται διπλωματικής βίζας, ή εγγράφων.

Το διάταγμα αφορά το 1/3 των κατοίκων της χώρας, τους εκατομμύρια εργάτες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίοι στοιβάζονται, υπό άθλιες συνθήκες, σε γκέτο έξω από τις μεγάλες πόλεις. Οι σαουδαβαρικές αρχές τρέμουν πως αυτά τα γκέτο αποτελούν “υγειονομικές βόμβες”, για αυτό και σπεύδουν να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη σε ανθρώπους που παγίως κακομεταχειρίζονται!

Αναμφίβολα ιστορικό γεγονός αποτελεί και το κλείσιμο του ιερού χώρου της Μέκκα, κάτι που είχε να συμβεί από το 1798 όταν ο Μέγας Ναπολέων πολιορκούσε την Αίγυπτο. Είναι τέτοιο το σοκ του κορονοϊού, που το Ριάντ αποφασίζει να βάλει στην άκρη τις πάγιες φιλοδοξίες του να κυριαρχήσει στον ισλαμικό κόσμο, έναντι των ανταγωνιστών του, των “αιρετικών” του σιιτικού Ιράν και των “αποστατών” της ερντογανικής Τουρκίας.

Υεμένη, “το Βιετνάμ” των Σαουδαράβων

Αυτό αποδεικνύουν οι νεότερες εξελίξεις από το πολεμικό μέτωπο της Υεμένης. Ο σαουδαραβικός συνασπισμός δυνάμεων, που μάχεται τους σιίτες αντάρτες Χούτι, ανακοίνωσε πως στηρίζει την διπλωματική πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίτευξη ειρήνης στην πολύπαθη χώρα. Αν και η Σαουδική Αραβία είχε ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές με τους Χούτι, τίποτα δεν έδειχνε πως το βασίλειο θα “σέρνονταν” πίσω από μία απόφαση του διεθνούς οργανισμού, που πάντοτε περιφρονούσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει παγιδευτεί στην εμπόλεμη Υεμένη, όπως είχε παγιδευτεί ο άσπονδος εχθρός της, ο Αιγύπτιος ηγέτης Νάσερ, στον πόλεμο της δεκαετίας του ’60. Ούτε η ασφυκτική πολιορκία του Ριάντ, που προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων στις τάξεις των αμάχων της Υεμένης, ούτε οι αιματηροί βομβαρδισμοί της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, κατάφεραν να κάμψουν τους σκληροτράχηλους Χούτι, που υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν.

Οι σιίτες αντάρτες κατάφεραν πρόσφατα να τρέψουν σε φυγή τα κυβερνητικά στρατεύματα στην έρημο Αλ-Σακίρι, η οποία συνορεύει με την Σαουδική Αραβία, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαν πλήξει με drone τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco και άλλους στόχους στο εσωτερικό του βασιλείου. Όμως το πάμπλουτο βασίλειο δεν βρίσκεται σε θέση αδυναμίας μόνο λόγω της πολεμικής αρτιότητας των Χούτι.

Το πραγματικά “δυνατό χαρτί” των ανταρτών είναι τα μηδαμινά κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται στην Υεμένη, την στιγμή που οι πάμπλουτοι πρίγκιπες του Ριάντ, κυριολεκτικά, τρέμουν την νόσο. Επομένως οι Χούτι, έχοντας στρατιωτικά το “πάνω χέρι”, δεν είναι σίγουρο αν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Όπως έχει δείξει και το παράδειγμα της Λιβύης, δεν αποκλείονται νέες εχθροπραξίες, αφού προηγηθούν εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβίαση της εκεχειρίας.

Εκεχειρία στον πετρελαϊκό πόλεμο

Η δεύτερη μεγάλη είδηση είναι πως το Ριάντ μοιάζει να επιδιώκει να αποκλιμακώσει τον πετρελαϊκό πόλεμο, που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο. Το βασίλειο είχε πάρει τότε την απόφαση να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, την στιγμή που οι τιμές του σημείωναν ραγδαία πτώση λόγω της πανδημίας. Η συγκεκριμένη κίνηση σωστά χαρακτηρίστηκε ως «οικονομικός πόλεμος», που είχε ως απώτερο σκοπό να οδηγήσει τις τιμές του “μαύρου χρυσού” σε ιστορικά χαμηλά.

Αυξάνοντας την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία δεν είχε κηρύξει μόνο, άτυπο, οικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, χώρα που εξαρτάται από τις ενεργειακές εξαγωγές. Είχε κηρύξει οικονομικό πόλεμο και στις ΗΠΑ, προχωρώντας σε αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αμερικανικές εταιρείες εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου. Για αυτό και ο πρόεδρος Τραμπ ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, προκειμένου να πιέσει την Μόσχα και το Ριάντ να καταλήξουν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής.

Τελικώς ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, κατέληξαν σε μία συμφωνία μείωσης της παραγωγής, προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών. Ιθύνων νους του πετρελαϊκού πολέμου που είχε προηγηθεί φημολογείται πως ήταν ο φιλόδοξος πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αν και φαίνεται πως ο κορονοϊός τον ανάγκασε να καταπιεί τον εγωισμό του.

Η Σαουδική Αραβία κινδύνευε να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα, την στιγμή που είναι πλέον έκθετη τόσο στον κορονοϊό, όσο και στους πυραύλους και τα drones  των ανταρτών Χούτι. Το Ριάντ δίνει λοιπόν εντολή για άτακτη υποχώρηση, ενθυμούμενο και την απάθεια που επέδειξε ο Τραμπ στις επιθέσεις των Χούτι στην Aramco τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τότε με τρόμο είχε συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να υπολογίζει εσαεί στην αμερικανική “χείρα βοηθείας”. Κάνει επομένως απόπειρα να “θάψει το τσεκούρι του πολέμου”, βλέποντας πως μετά το τέλος της πανδημίας θα αλλάξουν γεωπολιτικές σταθερές δεκαετιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx