Κρίση στο Σαχέλ: Αναφορές για πολύνεκρες επιθέσεις σε Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο
26/08/2024Τουλάχιστον 15 άμαχοι, ανάμεσά τους 10 παιδιά σκοτώθηκαν χθες σε βομβαρδισμούς με drones στο βόρειο Μάλι, σχεδόν ένα μήνα μετά από επίθεση αυτονομιστών εναντίον στρατιωτικών μονάδων της χώρας και ομάδων Ρώσων μισθοφόρων-συμβούλων της στρατιωτικής κυβέρνησης.
«Ο στρατός της χούντας του Μάλι και οι Ρώσοι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner εξαπέλυσαν πλήγματα με drones που ήρθαν από την Μπουρκίνα Φάσο στην Τενζαουατέν, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Αλγερίας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών. Αρχικά στοχοποιήθηκε φαρμακείο της περιοχής και ακολουθούσαν πλήγματα εναντίον του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο όπου εξαπολύθηκε το πρώτο πλήγμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Τουαρέγκ, Μοαμέντ Ελμαουλούντ Ραμαντάν. Τοπικός αιρετός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα θύματα ήταν άμαχοι. Από την άλλη, αναφορές από τη Μπουρκίνα Φάσο μιλούν για δεκάδες θύματα από επιθέσεις τζιχαντιστών και η ζώνη του Σαχέλ βρίσκεται και πάλι σε αναβρασμό.
Στα τέλη Ιουλίου, αυτονομιστές και τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δεκάδες μέλη της Wagner και στρατιωτικούς του Μαλί σε μάχες ακριβώς σε αυτή την κοινότητα, την Τενζαουατέν. Οι ΕΔΜα και η Wagner παραδέχθηκαν πως υπέστησαν μεγάλες απώλειες, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν συγκεκριμένους αριθμούς.
Στην Τενζαουατέν «χάθηκε μια μάχη, όμως δεν θα χάσουμε ποτέ τον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών», είχε διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της χούντας, ο Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επαναβεβαίωσε ότι η Μόσχα στέκει στο πλευρό της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι.
Ο στρατός αντέδρασε τις ημέρες που ακολούθησαν εξαπολύοντας επιδρομές drones στην κοινότητα, που σκότωσαν πολλούς αμάχους, ιδίως ξένους χρυσωρύχους. Οι αυτονομιστές έκαναν λόγο για «δεκάδες θανάτους, κυρίως (μελών της φυλής) Χάουσα από τον Νίγηρα και (υπηκόων) Τσαντ» Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί έχουν διαβεβαιώσει πως η «αεροπορική εκστρατεία αυτή διεξάγεται σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο, με βάση την αλληλεγγύη των κρατών μελών της Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ». Η στρατιωτική χούντα στο Μαλί υπό τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά αποφάσισε το 2022 να προχωρήσει σε ρήξη με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της, στρεφόμενο στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.
Ίδρυσε, μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, χώρες που κυβερνούν επίσης στρατιωτικά καθεστώτα, τη Συμμαχία Κρατών του Σαχέλ (ΣΚΣ), αφού αποχώρησε τον Ιανουάριο από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά).
Λουτρό αίματος και στη Μπουρκίνα Φάσο
Ένοπλοι, που χαρακτηρίστηκαν τρομοκράτες από τις αρχές, σκότωσαν το Σάββατο δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, στον κεντρικό-βόρειο νομό της Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στην περιοχή και στα σώματα ασφαλείας. «Θρηνούμε δεκάδες νεκρούς, πολίτες και μέλη των ΔΑΣ (δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας), ενώ έχουμε επίσης πολλούς τραυματίες», είπε πηγή στα σώματα ασφαλείας, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαιώνοντας την επίθεση στο χωριό Μπαρσαλογκό.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν στην Καγιά, πρωτεύουσα του κεντρικού-βόρειου νομού, περίπου 45 χιλιόμετρα από την κοινότητα όπου διαπράχθηκε η επίθεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Το Σάββατο, περί τις 09:00 το πρωί, ομάδες τρομοκρατών επιτέθηκαν στο χωριό, σκοτώνοντας πολλούς άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», αφηγήθηκε κάτοικος της περιοχής. Δεν έχει υπάρξει ως αυτό το στάδιο ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από πλευράς κάποιας εκ των ενόπλων οργανώσεων που δρουν στην περιοχή κι ορκίζονται πίστη κυρίως στην Αλ Κάιντα.
Από το 2015, η χώρα πλήττεται συχνά από επιθέσεις τζιχαντιστών, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20.000 άνθρωποι -άμαχοι και στρατιωτικοί-, εκ των οποίων σχεδόν 3.800 μόνο φέτος, σύμφωνα με την ACLED, ΜΚΟ η οποία καταγράφει τους αριθμούς των θυμάτων ένοπλων συρράξεων σε διεθνές επίπεδο. Οι αρχές πλέον αποφεύγουν να δίνουν στη δημοσιότητα εδώ και μήνες πληροφορίες για τις επιθέσεις, που συνεχίζουν να βυθίζουν συχνά το κράτος του Σαχέλ στο πένθος.
Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στην Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, υποσχόταν πως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας θα ήταν απόλυτη προτεραιότητα γι’ αυτόν.