Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας συζητούν στις ΗΠΑ
11/03/2023Η Δύση πρόκειται να επιλύσει την κατάσταση στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χωρίσουν τη χώρα σε δύο μέρη, γράφει σχετικά ο Νόα Ρότμαν, αρθρογράφος της National Review. Σύμφωνα με τον παρατηρητή, ο ενθουσιασμός της Δύσης για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται και θα συνεχίσει να μειώνεται περαιτέρω.
Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές αρχές θα αντιμετωπίσουν ένα τετελεσμένο γεγονός: Θα τους προσφερθεί ένα σενάριο για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ουκρανία θα χωριστεί κυριολεκτικά σε δύο μέρη «με την έγκριση των λεγόμενων υποστηρικτών της».
Ο Ρότμαν πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (APU) θα είναι πολύ εξαντλημένες και αδύναμες, και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να αντέξουν τα πλήγματα από τα ρωσικά στρατεύματα. Εξαιτίας αυτού, δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991.
Επιπλέον, ο δημοσιογράφος υπολόγισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για την οργάνωση μιας αντεπίθεσης στο Donbass και την κατάληψη της Κριμαίας. Για τέτοιες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, θα απαιτηθεί τεράστια ποσότητα εξοπλισμού και πυρομαχικών. Επιπλέον, τέτοιες μάχες είναι απίθανο να είναι δυνατές, χωρίς αεροπορική υποστήριξη. Επιπλέον, χρήματα θα χρειαστούν επίσης για να πληρωθούν οι πληροφορίες από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζει ο παρατηρητής.
O Ρότμαν σημειώνει επίσης ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα νέα της εδάφη, επομένως το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας, μετά τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σε μια τέτοια κατάσταση φαίνεται το πιο ρεαλιστικό. Ταυτόχρονα, είναι σίγουρος ότι η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι ήδη έτοιμες να αποδεχθούν το γεγονός ότι ένα “αποσταθεροποιημένο” κράτος που εκπροσωπείται από την Ουκρανία θα βρίσκεται στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Θα είναι πιο δύσκολο για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να λάβουν αυτήν την απόφαση.
Τι είπε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης
Από την άλλη, στις 5 Μαρτίου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωνε ότι οι αποφάσεις για τους όρους ειρήνης στην Ουκρανία θα παραμείνουν στους Ουκρανούς, αυτό ισχύει και για τις εδαφικές παραχωρήσεις του Κιέβου. Έτσι ο Σολτς απάντησε στο ερώτημα εάν είναι δυνατό να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση της σύγκρουσης με τους όρους της παραίτησης της Ουκρανίας από τις αξιώσεις στο έδαφος του Donbass και της Κριμαίας.
Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2022, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ Τζακ Μάτλοκ είχε πει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της στα εδάφη που προσαρτήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία και να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα σταθερό, λειτουργικό κράτος εντός των συνόρων του 1991. Οι προσπάθειες επιστροφής των εδαφών με τη βία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ως γνωστόν, στις 30 Σεπτεμβρίου, μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες για την ένταξη των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Κριμαία έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2014, μετά από δημοψήφισμα.