ΡΕΠΟΡΤΑΖ

#Scholzing: Ομοβροντία αρνητικών σχολίων κατά Σολτς για τα Leopard

#Scholzing: Ομοβροντιά αρνητικών σχολίων κατά Σολτς για τα Leopard

Θέμα στα social media έχει γίνει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, με το #scholzing που προέρχεται από το όνομα και την πολιτική του. Το κατά προσέγγιση νόημα του νεολογισμού είναι οι υποσχέσεις που καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται καθόλου.

Οι επικρίσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Σολτς, από συμμάχους και εταίρους για την αναβλητικότητα στο θέμα της αποστολής Leopard στην Ουκρανία, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, στη σφαίρα του διαδικτύου παίρνουν την μορφή ανοιχτών επιθέσεων, ενίοτε και αισχρών. Τα μηνύματα στο hastag για τον Σολτς αυξάνουν τις τελευταίες ώρες με γεωμετρική πρόοδο και όπως είναι επόμενο προβληματίζουν την Καγκελαρία, καθώς στο πανηγύρι κατά του καγκελάριου έχουν μπει και επώνυμοι πολιτικοί, εντός και εκτός Γερμανίας, αλλά και άλλα πρόσωπα του δημοσίου βίου, όπως ο καθηγητής της Οξφόρδης Τίμοθι Γκάρτον Ας, γνωστός από την αρθρογραφία του και για την Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων.

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, βάλλει κατά του Σολτς και δεν διστάζει να υιοθετεί και τα σχόλια άλλων χρηστών που θεωρεί έξυπνα. Εξόχως επικριτικά είναι όμως και τα σχόλια των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για τον Σολτς και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς για την Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, από την διάσκεψη του Ράμστάιν, όπου ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους εμφανίστηκε να αμφιταλαντεύεται για την πολιτική της συμμαχίας.

Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ

Το κύμα διαδικτυακών επικρίσεων όμως μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερο από τις αναλύσεις των γερμανικών μέσων. Ακόμα και αν το Βερολίνο θέλει να δείχνει ότι αδιαφορεί για αυτό το φαινόμενο, είναι σίγουρο ότι ανησυχεί, καθώς το κύμα αυτό απελευθερώνει τις χώρες που υποστηρίζουν αναφανδόν το αίτημα του Κιέβου για Leopard, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών, προσερχόμενοι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ, ξέσπασαν κατά της Γερμανίας. Αλλά και ο κατά τα λοιπά προσεκτικός Ζοζέπ Μπορέλ, δεν έκρυψε την αντίθεσή τους με τους προβληματισμούς που δηλώνει η κυβέρνηση Σολτς. Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου παρομοίασε με κόλαση την κατάσταση στην Ουκρανία και έκανε αναγωγή στη στάση της Γερμανίας και στο καθαρτήριο του Δάντη.

Στους διαδικτυακούς επικριτές του Σολτς και ο γνωστός Γερμανός αναλυτής Ούλριχ Σπεκ, συνεργάτης γερμανικών και γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης που αναπαρήγαγε μάλιστα περιπαικτικές αναρτήσεις για τις σχέσεις Σολτς-Σρέντερ-Πούτιν.

Πολλοί είναι οι ανώνυμοι και επώνυμοι σχολιαστές που ανατρέχουν στους ιστορικούς δεσμούς των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας με την Ρωσία, από την περίοδο της Ostpolitik, πολιτική την οποία έχει αποκηρύξει μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμα Μπέρμποκ στην Πολωνία

Την ίδια στιγμή, σήμα προς την Πολωνία και τις άλλες χώρες που έχουν στο οπλοστάσιό τους άρματα Leopard να τα στείλουν εάν θέλουν στην Ουκρανία, έδωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση τόνισε ότι το Βερολίνο «δεν θα εμποδίσει την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard από τρίτες χώρες στο Κίεβο».  Προηγουμένως, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι όπου γιορτάστηκε η 60ή επέτειος του Συμφώνου Ντε Γκολ- Αντενάουερ, απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Αργά χθες το βράδυ, σε συνέντευξη στη γερμανική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνιστούσε λίγη υπομονή για την ολοκλήρωση των συνομιλιών που συνεχίζονται με τους συμμάχους και εταίρους.  Η αναφορά της Μπέρμποκ στην Πολωνία προέκυψε μετά την δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι ότι «εάν το Βερολίνο αρνηθεί να προμηθεύσει Leopard στο Κίεβο, θα δημιουργήσουμε έναν μικρό συνασπισμό χωρών πρόθυμων να δωρίσουν μέρος του σύγχρονου εξοπλισμού τους, τα Leopard στην Ουκρανία». Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» τη στάση της Γερμανίας.

Πάντως, όσο εντείνονται οι πιέσεις στο εξωτερικό, άλλο τόσο ανεβαίνουν και οι τόνοι της κριτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας, προς το πρόσωπο του καγκελαρίου. Εκτός των Χριστιανοδημοκρατών που είναι στην αντιπολίτευση, υπέρ της διάθεσης γερμανικών Leopard στην Ουκρανία δηλώνουν και οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Στους Σοσιαλδημοκράτες όμως οι απόψεις είναι διχασμένες και πολλά στελέχη πρώτης γραμμής, πιέζουν τον καγκελάριο να μην δώσει έγκριση για αποστολή Leopard απευθείας από την Γερμανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής τανκς Leclerc στην Ουκρανία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η πρώτη μεταφορά βρετανικών αρμάτων Challenger, όπως ανακοινώθηκε από το Λονδίνο. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι οι δυτικές χώρες που θα προμηθεύσουν επιπλέον τανκς στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης, αλλά θα προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στον ουκρανικό λαό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx