Σε αδιέξοδο η τουρκική πλευρά όσον αφορά το αέριο στην Κύπρο

Βενιζέλος Κώστας
989
Οι βόλτες του Οζερσάι στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, Κώστας Βενιζέλος

Τα αντηχεία του καθεστώτος Ερντογάν στα Κατεχόμενα εκφράζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων, της Κύπρου. Σε αυτή τη φάση, ο γνήσιος εκφραστής της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή είναι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Μουσταφά Ακιντζί, έχει προ πολλού μπει στον «πάγο».

Κυρίως, μετά τις  επιφυλάξεις που αυτός εξέφρασε για το μήνυμα που μετέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ότι η νέα προσέγγιση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι λύση συνομοσπονδίας. Μια προσέγγιση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, είναι διαχρονική και προωθείται συστηματικά και μεθοδικά.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί, στην αρχή της θητείας του, κάτι πήγε να ψελλίσει για μια άλλη προσέγγιση. Έλαβε, όμως, συστημένη απάντηση από τον Ερντογάν και αυτοφιμώθηκε. «Τα αυτιά του ακούνε αυτά που λέγει» είπε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τη δήλωση Ακιντζί (27.4.2015), ότι το καθεστώς των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» πρέπει να αλλάξει. Και έκτοτε ήπιε το αμίλητο νερό. Έκτοτε μιλά μόνο για να επαναλάβει όσα διαβιβάζονται από την Άγκυρα.

Ο Οζερσάι, ο οποίος βαθμηδόν κατάφερε να γίνει και συνομιλητής Ελληνοκυπρίων πολιτικών, σε βάρος μάλιστα του Ακιντζί, τον οποίο οι ίδιοι αυτοί τον ανέδειξαν ως «ηγέτη της λύσης», είναι ο γνήσιος αγγελιαφόρος της Τουρκίας. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Ο εν δυνάμει κατοχικός ηγέτης, μιλώντας προ ημερών στην σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, αναφέρθηκε στα ενεργειακά. Η αναφορά του συνδέεται με τις τουρκικές επιδιώξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με τη δύναμη της Τουρκίας

Με τη δύναμη της Τουρκίας έσπευσε να θέσει ένα δίλημμα: «Είτε (η διεθνής κοινότητα) θα πείσει τώρα την ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε οι Τουρκοκύπριοι θα προβούν στα δικά τους βήματα ώστε να διαφυλάξουν τα δικά τους δικαιώματα». Ένα δίλημμα, το οποίο καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή και εκφράζει την πάγια τακτική πολιτική της Άγκυρας για ετσιθελική επιβολή των επιδιώξεων της: Διαμοιρασμός του αερίου χωρίς λύση, ή δια των απειλών και επιβολών θα το αρπάξουν με την ισχύει των όπλων.

Εάν κανείς αναλύσει τις αναφορές Οζερσάι, πέραν από τις απειλές, διαπιστώνει τα εξής: Αναγνώρισε, παραδέχθηκε ότι η πορεία που έχουν πάρει πλέον τα πράγματα γύρω από το θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου έχει γίνει μη αναστρέψιμη. Γι' αυτό το λόγο κάλεσε τους τρίτους να παρέμβουν. Η πορεία είναι χωρίς επιστροφή και δεν πρόκειται να ανατραπούν οι σχεδιασμοί και το ενεργειακό πρόγραμμα.

Το γεγονός, λοιπόν,  ότι οι Τούρκοι παραδέχονται, ότι μετά, κυρίως, τα αποτελέσματα στο θαλασσοτεμάχιο «Γλαύκος», δεν αλλάζουν τα δεδομένα, είναι αρκούντως σημαντικό. Κι αυτό κανονικά θα έπρεπε να τους προβληματίσει. Να προβληματιστούν και να συνεργαστούν για μια σωστή λύση του Κυπριακού και από κοινού αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Αυτό, η από κοινού αξιοποίηση,  ισχύει για τους Τουρκοκύπριους και όλους τους Κυπρίους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.