ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε διάσκεψη για τη Συρία ο Δένδιας με το βλέμμα στο αφρικανικό τζιχάντ

Σε διάσκεψη για τη Συρία ο Δένδιας με το βλέμμα στο αφρικανικό τζιχάντ

Την ανανέωση των διεθνών προσπαθειών κατά του Ισλαμικού Κράτους αναζητά η Δύση,  μετά την ενεργοποίηση πυρήνων του στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Κυρίως όμως, εξαιτίας της συνεχιζόμενης δράσης, σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οργανώσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε διάσκεψη στη Ρώμη, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας την αφρικανική διάσταση της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν βασικό στοιχείο για να ηττηθεί οριστικά το Ισλαμικό Κράτος είναι να αντιμετωπιστούν οι απειλές της οργάνωσης εκτός Συρίας και Ιράκ, κυρίως στην Αφρική. Σε ό,τι αφορά πάντως την Συρία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την θέση της Ουάσιγκτον ότι οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι 78 που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα πρέπει να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που είχαν ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Σημειώνεται ότι σήμερα περισσότεροι από 10.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να κρατούνται σε στρατόπεδα στη Συρία, τα οποία διαχειρίζεται η κουρδική πολιτοφυλακή. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί είπε ο Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ζητούν από τις χώρες καταγωγής να επαναπατρίσουν, να επανεντάξουν και, όπου είναι εφικτό, να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους πολίτες τους». Ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών είναι ωστόσο μια αρκετά δύσκολη απόφαση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ακόμη δυσκολότερο (για χώρες με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, όπως η Γαλλία) είναι η προσαγωγή τους δε δίκη, ειδικά για εγκλήματα που τελέστηκαν σε άλλη χώρα (Συρία, Ιράκ).

Δεν είναι μόνον η Συρία

Το ΙΚ είχε καταλάβει από το 2014 μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, στις οποίες επέβαλε τον ισλαμικό νόμο. Ηττήθηκε, ωστόσο, στρατωτικά το 2017 και από τότε εξαπολύει επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και διάτρητα σύνορα με τη Συρία. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί μάλιστα περισσότερες από 25 αιματηρές επιθέσεις, τους τελευταίους μήνες, τις οποίες Ιρακινοί αξιωματούχοι αποδίδουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Το θέμα του επαναπατρισμού των τζιχαντιστών αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικότερα στην άτυπη υπουργική συνάντηση για τη Συρία που διεξάγεται στο περιθώριο του Συνεδρίου για το Ισλαμικό Κράτος. Σε αυτήν την συνάντηση, παρά τον περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, μετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως αναφέρεται μάλιστα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, Μασούντου Χασούμι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή του Σαχέλ, το τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής, στο οποίο έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Και αυτ΄΄ο παρά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών από τη Δύση, τις χώρες της περιοχής και τον ΟΗΕ, οι φονικές επιθέσεις και οι απαγωγές συνεχίζονται. Η περιοχή είναι πάντως στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του Νίκου Δένδια ορίστηκε ειδικός Απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι