ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Τραμπ επικρίνει την ΕΕ για την Γάζα – Τί είπε η ντερ Λάιεν για το εμπορικό deal

Σε εμπορική συμφωνία κατέληξαν Τραμπ και ΕΕ
EPA/TOLGA AKMEN

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» που έχει επιτευχθεί ποτέ, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Τέρνμπερι της Σκωτίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί που θα επιβληθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ θα ανέλθουν στο 15%. Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο «παραμένουν ως έχουν» πρόσθεσε. Η ΕΕ θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό, ενέργεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα κάνει επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων.

«Έχουμε καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ θα συμφωνήσει να αγοράσει ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, η ΕΕ θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στις ΗΠΑ συνολικού ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, τα 150 δισεκατομμύρια θα αφορούν την αγορά αμερικανικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρόκειται επίσης να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συγχαρητήρια για τη συμφωνία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια πρώτη αντίδραση, σχολίασε ότι η εμπορική συμφωνία «θα φέρει σταθερότητα».

Δηλώσεις ντερ Λάιεν

“Η σημερινή συμφωνία επιτυγχάνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς”, δήλωσε η ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη «προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» και υπογράμμισε, ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, με εμπορικές συναλλαγές ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το δεύτερο δομικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τη διατλαντική συνεργασία», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας,  τόνισε ότι προβλέπεται ένας «ενιαίος δασμολογικός συντελεστής 15%» για τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών της ΕΕ, ο οποίος ισχύει στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μηδενικοί δασμοί σε μια σειρά στρατηγικών προϊόντων: σε όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, σε ορισμένα χημικά, ορισμένα γενόσημα φάρμακα, σε ημιαγωγούς, σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα, σε φυσικούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα σε αυτόν τον κατάλογο», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κοινή εξωτερική πρόκληση της παγκόσμιας υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον δίκαιο παγκόσμιο ανταγωνισμό και να μειώσουν τα εμπόδια μεταξύ τους. Οι δασμοί θα μειωθούν και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. «Οι αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού μας και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με σημαντικές αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «για την προσωπική του δέσμευση και την ηγεσία του στην επίτευξη αυτής της σημαντικής επιτυχίας», λέγοντας πως είναι « ένας σκληρός αλλά ικανός διαπραγματευτής». Ερωτηθείσα για τη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο που διήρκησε περίπου μία ώρα, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες» και «δίκαιες», αλλά κυρίως «δύσκολες» και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλό» και «ικανοποιητικό». Παραδέχτηκε ότι οι τελωνειακοί δασμοί 15% είναι σίγουρα μια πρόκληση για ορισμένους, αλλά διατηροόυν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Σημείωσε, τέλος, ότι η ΕΕ προσπαθεί να ανοίξει νέες αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Δηλώσεις για Τραμπ για Ισραήλ-Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να «πάρει μια απόφαση» για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση με τη Χαμάς, η οποία συνεχίζει να κρατά ομήρους. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τους Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη προσφορά βοήθειας από ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να τελειώσει ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι τελευταίοι όμηροι στο Ισραήλ – αν και, όπως παραδέχτηκε, πολλοί εξ αυτών είναι ήδη νεκροί. «Αλλά έχουμε πολλά σώματα, και οι γονείς θέλουν αυτά τα σώματα όσο και θα ήθελαν το παιδί τους, αν αυτό ζούσε», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στους ομήρους και τις οικογένειές τους.

Υπέδειξε ότι η Χαμάς διστάζει να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των τελευταίων ομήρων, επειδή θεωρεί ότι αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της: «Ξέρετε, είχαν μια ρουτίνα συζήτησης τις προάλλες και ξαφνικά σκλήρυναν τη στάση τους. Δεν θέλουν να τους δώσουν πίσω. Και έτσι το Ισραήλ θα πρέπει να πάρει μια απόφαση», δήλωσε. Ο Τραμπ επανέλαβε ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να λάβουν απόφαση για το πώς να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τραμπ ζήτησε περισσότερα τρόφιμα για τη Γάζα, επισημαίνοντας ότι “κανείς δεν αναγνωρίζει τη βοήθεια που προσφέρει η Αμερική”. Τόνισε ότι “αν εμείς δεν ήμασταν εκεί, πολλοί θα είχαν πεθάνει από την πείνα”. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 60 εκατομμύρια δολάρια για τρόφιμα στη Γάζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά κανείς δεν τον ευχαρίστησε ή έκανε κάποια αναφορά επί αυτού. Υπογράμμισε ότι σχεδιάζουν να αποστείλουν κινούμενη βοήθεια στο μέλλον, αλλά ζητά από άλλες χώρες να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, ο Τραμπ πιστεύει ότι τόσο η Ταϊλάνδη όσο και η Καμπότζη θέλουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους αφού προειδοποίησε τους ηγέτες και των δύο χωρών ότι η κυβέρνησή του δεν θα συνάψει εμπορικές συμφωνίες μαζί τους αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις.

«Μίλησα και με τους δύο πρωθυπουργούς και νομίζω ότι θέλουν να βρουν μια λύση τώρα», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησης με την ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης επρόκειτο να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx