ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέμβαση Καντίροφ στην επίθεση Πριγκόζιν κατά Σοϊγκού για το Μπαχμούτ

Σφήνα Καντίροφ στην κόντρα Πριγκόζιν με Σοϊγκού για το Μπαχμούτ,

Αιφνιδιαστική επιθεώρηση στις μονάδες ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στα μέτωπα της Ουκρανίας έκανε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, λίγες ώρες μετά τις επιθετικές -και υβριστικές- δηλώσεις του αφεντικού της Wagner ονομαστικά κατά του ίδιου και του αρχηγού Γερασίμοφ. Στο σκηνικό μπήκε και ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ με δήλωση ότι είναι έτοιμος να πάει στη θέση του Πριγκόζιν στο Μπαχμούτ, εάν χρειαστεί. 

«Ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού πήγε στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας και επιθεώρησε την ετοιμότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού και των όπλων που στέλνονται στις μονάδες στις περιοχές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την εκτέλεση των καθηκόντων του για τον επιδιωκόμενο σκοπό», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, συνταγματάρχης Alexei Kuzmenkov, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιμελητεία των στρατευμάτων, παρουσίασε στον υπουργό τις πρόσφατες παραλαβές αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, ειδικού εξοπλισμού και οχημάτων για τον εφοδιασμό του στρατού, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Σοϊγκού επιθεώρησε επίσης τις βάσεις αποθήκευσης και επισκευής όπλων που αποσύρθηκαν από το πεδίο μάχης.

Ο συνταγματάρχης Κουσμένκοφ ανέφερε ότι οι μονάδες επισκευής, μαζί με τις ταξιαρχίες επιμελητείας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και ο αριθμός του επισκευασμένου εξοπλισμού φθάνει στα δύο τρίτα των χαλασμένων οπλικών μέσων. Ο Σοϊγκού έδωσε εντολή στον Kuzmenkov να τον ενημερώνει διαρκώς για τα θέματα ανεφοδιασμού των μονάδων της πρώτης γραμμής. Αν και δεν υπήρξε καμία δήλωση για το πρωινό video Πριγκόζιν, ούτε από τον Σοϊγκού, ούτε από άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο στη Μόσχα, η σημερινή επιθεώρηση στα κέντρα ανεφοδιασμού συνδέεται ευθέως με το ζήτημα της Wagner, εάν θα παραμείνει ή όχι στο μέτωπο του Μπαχμούτ.

Ο Καντίροφ στο πόδι του Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε την ετοιμότητα του στρατού του να αντικαταστήσει τη Wagner στο Μπαχμούτ, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. «… Αν φύγει ο μεγάλος αδελφός Πριγκόζιν, τότε το Γενικό Επιτελείο θα χάσει μια έμπειρη μονάδα μάχης και στη θέση του στο Artemovsk (Μπαχμούτ) θα έρθει ο νεότερος αδελφός Καντίροφ» έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Τσετσένος ηγέτης, ο οποίος παρεμπιπτόντως βραβεύτηκε σήμερα για την προσφορά του στην… Πυρηνική Φυσική από την Ρωσική Ακαδημία.

«Οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να πάνε και να καταλάβουν την πόλη» δήλωσε ο Καντίροφ και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να πάρουμε τα υπόλοιπα δύο χιλιόμετρα που απομένουν όχι με κόστος τη ζωή των στρατιωτών, αλλά ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας κατανόησης, της υποστήριξης, της αποφασιστικότητας της διοίκησης και των μαχητών να εκπληρώσουν τη διαταγή του ανώτατου διοικητή Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν», τόνισε ο Καντίροφ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία των δικών του μονάδων στη Μαριούπολη:

«Θυμάμαι την εμπειρία των τσετσενικών μονάδων στη Μαριούπολη. Όταν χρειαζόμασταν πέντε άρματα μάχης από το υπουργείο Άμυνας για να υποστηρίξουμε το πεζικό, μπορούσαν να μας δώσουν μόνο ένα, του οποίου το πλήρωμα εγκατέλειψε το όχημα στην πρώτη μάχη. Έπρεπε να καθησυχάσουμε τα πληρώματα των αρμάτων μάχης και να τα βάλουμε πίσω στο όχημα για να καταλάβουμε μία θέση των εξτρεμιστών του Αζόφ. Υπήρχαν προβλήματα και με άλλο εξοπλισμό. Δεν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε 30 πυροβόλα. Προσωπικά τηλεφώνησα στη Μόσχα, διαπραγματεύτηκα με τη διοίκηση. Μετά από ένα μήνα το πρόβλημα λύθηκε».

Τα βρισίδια του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, ανακοίνωσε το πρωί ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου λόγω έλλειψης πυρομαχικών και θα παραδώσουν τις θέσεις τους στις δυνάμεις των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Στεκόμενος μπροστά στα πτώματα δεκάδων μαχητών του που, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner εξαπέλυσε την Πέμπτη μια υβριστική επίθεση προς τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, κατηγορώντας για τους θανάτους τους την έλλειψη υποστήριξης από τη Μόσχα.

«Μας λείπει το 70% των απαραίτητων πυρομαχικών», λέει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. Φωτίζοντας με έναν μικρό φακό τα πτώματα που κείτονται στην ύπαιθρο κοντά σε αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη γραμμή του πολέμου, ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται ότι είναι τα θύματα μιας μόλις ημέρας μάχης. «Σοϊγκού, Γκερασίμοβ, πού είναι τα πυρομαχικά;» λέει απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το CNN. «Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», λέει, δείχνοντας τα πτώματα πίσω του. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε να κάθεστε σαν χοντροί γάτοι στα πολυτελή γραφεία σας», λέει εξαπολύοντας επίθεση σε Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Πριγκόζιν, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο και η μισθοφορική ομάδα του κέρδισε σημαντικές μάχες στο μέτωπο. Ωστόσο, καθώς το κύρος του μεγάλωσε, αυξήθηκαν και οι συγκρούσεις του με τον Σοϊγκού και τον Γερασίμοβ, προκαλώντας εικασίες για πιθανές εσωτερικές διαμάχες της ελίτ στη Μόσχα. Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τους δύο άνδρες για “προδοσία” για τις υποτιθέμενες αποτυχίες τους να υποστηρίξουν και να προμηθεύσουν την Wagner. Η νεότερη πρόκλησή του προς τους Ρώσους αξιωματούχους της άμυνας έρχεται καθώς ο Μπαχμούτ παραμένει έντονα αμφισβητούμενος.

«Αυτοί είναι οι γαμ… πατέρες κάποιου και οι γιοι κάποιου. Και εσείς οι γαμη…. που δεν δίνετε πυρομαχικά, @@@, θα φάτε τα σωθικά σας στην κόλαση!», ακούγεται να φωνάζει στο βίντεο. Η έκκληση του για περισσότερα πυρομαχικά δεν είναι καινούργια, ούτε και οι μέθοδοί του. Έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι δεν λαμβάνει επαρκή υποστήριξη από το Κρεμλίνο για το Μπαχμούτ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι