Σε μια κλωστή η Μέι και η συμφωνία της

Σε μια κλωστή η Μέι και η συμφωνία της

Ομαδικά πυρά δέχεται από παντού το τελευταίο εικοσιτετράωρο η Τερέζα Μέι, μετά την απόφασή της να αναβάλει την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία για το Brexit. Από το πρωί η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βγει σεργιάνι στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει την συμφωνία, την ώρα που στην χώρα της σχεδόν όλοι ζητούν την παραίτησή της.

Η Μέι αναζητά βελτιώσεις στην συμφωνία με την ΕΕ, κυρίως σε ότι αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα και για τον λόγο αυτό συναντήθηκε ήδη με τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, και την Άγγελα Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών θα συναντηθεί αργότερα και με τον Γιούνκερ και τον Τούσκ.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ρόδινα για την Μέι ούτε στις Βρυξέλλες, οι οποίες δίνουν μεν χώρο για αποσυμπίεση της κρίσης, διαμηνύουν όμως ότι δεν  μπαίνουν σε νέα διαπραγμάτευση. Την  άποψη αυτή ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας , ενώ ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «επισκέπτη έκπληξη» το Brexit, το οποίο θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα Σύνοδο Κορυφής. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ταπεινωμένη και μόνη

Την εικόνα μιας ταπεινωμένης πρωθυπουργού, η οποία αναζητά στηρίγματα στην ηπειρωτική Ευρώπη δίνουν σήμερα και οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες. Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι η Mέι παραδέχτηκε ότι θα έχανε «με διαφορά» στην ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία της και η πρωθυπουργία της κρέμονται τώρα από μια κλωστή.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι διαπραγματευτές φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμπληρωματικής διακήρυξης των 27, με την οποία θα δίνουν στην Μέι τις «πρόσθετες διαβεβαιώσεις» που χρειάζεται, προκειμένου να παρακάμψει τον σκεπτικισμό και τους προβληματισμούς σχετικά με το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop). Η ΕΕ ωστόσο έχει κάνει σαφές ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν θα παρακάμπτουν ούτε θα αναιρούν την «ουσία» του backstop.

Η Telegraph, από την πλευρά της, εκτιμά ότι αν η Μέι δεν λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ΕΕ, τότε «απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο». Έχοντας σίγουρη την ήττα, μεταθέτει τις αποφάσεις πιθανότατα για τον Ιανουάριο με την ελπίδα ότι μέχρι τότε κάτι μπορεί να γίνει. Έτσι όμως απλώς επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των γεγονότων.

Νέο πλήγμα και για τον λογαριασμό

Την ώρα πάντως που η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να μπαλώσει το μείζον θέμα των ιρλανδικών συνόρων, ζητώντας πρόσθετες νομικές διαβεβαιώσεις, η συμφωνία τη με την ΕΕ δέχεται ένα δεύτερο πλήγμα από το Κοινοβούλιο.

Το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τον πανικό που ακολούθησε την αναβολή της ψηφοφορίας, η Δημοσιονομική Επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου εξέδωσε έκθεση, με την οποία ασκεί κριτική στην οικονομική ανάλυση που παρουσίασε η κυβέρνηση για το Brexit, πριν έναν μήνα.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ανάλυση της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit. Κριτική ασκείται και στο γεγονός ότι η οικονομική ανάλυση χρησιμοποιεί ως πρότυπο το περίφημο «σχέδιο Τσέκερς», το οποίο οδήγησε σε μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, και όχι το πραγματικό σχέδιο για μία μακροχρόνια εμπορική συμφωνία, όπως ορίζει η πολιτική διακήρυξη.

Η επιτροπή, κρίνει μάλιστα ότι εφόσον το «επίσημο έγγραφο» λαμβάνει υπόψη του την πλέον γενναιόδωρη ανάγνωση της πολιτικής διακήρυξης, αντί του ρεαλιστικού σεναρίου για ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα, «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει το κοινοβούλιο στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία του».

Χάνουν την υπομονή τους

Μετά τις νέες εξελίξεις οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι χάνουν την υπομονή τους. Έτσι πέρα από τις θεσμικές τοποθετήσεις και την γενική θέση ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ιρλανδία για το θέμα του τελωνειακού καθεστώτος στα σύνορα με την Βόρεια Ιρλανδία,  ακούγονται και έντονα επικριτικές φωνές για όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο.

Οι αρνητικές αυτές αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το Βερολίνο, όπου ακόμη και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ, έφτασε στο σημείο να πει: «Μερικές φορές δεν τους καταλαβαίνω πια».  

Για «απελπισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης» μίλησε ο πρώην Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας την έκτακτη συνάντηση με την Μέρκελ που ζήτησε η βρετανίδα πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών  χαρακτήριζαν «τρομακτικό» το μέγεθος της πολιτικής ανευθυνότητας στην Μεγάλη Βρετανία.

Οι δηλώσεις των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών αποτελούν βέβαια και μια έμμεση στήριξη στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κλήθηκε την Δευτέρα, σχεδόν από όλα τα μικρά κόμματα της Βρετανίας να καταθέσει πρόταση μομφής. Ανάλογες πιέσεις δέχεται ο Κόρμπιν και από βουλευτές του κόμματός του, ο εκπρόσωπος των Εργατικών  ωστόσο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι οι Εργατικοί θα καταθέσουν την πρόταση μομφής “όταν θεωρήσουν ότι θα έχει επιτυχή έκβαση”.

 

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx