Σε μια κόλλα χαρτί προσπαθεί να τυλίξει τον Ιμάμογλου ο Ερντογάν

Πρωτόπαπας Γιώργος
3533
Σε μια κόλλα χαρτί προσπαθεί να τυλίξει τον Ιμάμογλου ο Ερντογάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την κυριαρχία του, καθώς έχει αρχίσει να αμφισβητείται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο εφιάλτης του Ερντογάν είναι να μην χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό υπονομεύει τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σκληρό επικριτή του και δυνάμει σοβαρό ανθυποψήφιό του.

Το υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείται ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, λόγω της εκστρατείας του εναντίον του φιλόδοξου έργου "Κανάλι της Κωνσταντινούπολης" (Kanal Istanbul). Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Ιμάμογλου δαπάνησε παράνομα δημόσια χρήματα για μια εκστρατεία κατά της κατασκευής του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης με αφίσες που έγραφαν τα συνθήματα «ή Κανάλι, ή Κωνσταντινούπολη» και «ποιος χρειάζεται το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης;»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει πιθανή δίωξη βάσει των κατηγοριών που του προσάπτουν και πρέπει να απαντήσει γραπτώς σε διάστημα επτά ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Ο Ιμάμογλου, στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατηγορεί τον Ερντογάν ότι σχεδιάζει να σπαταλήσει δισ. δολάρια δημόσιων πόρων για το Κανάλι, που απειλεί να καταστρέψει την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.

Μεγάλος αριθμός πολιτών της Κωνσταντινούπολης ανησυχεί για τις επιπτώσεις του φαραωνικού έργου πάνω στο πόσιμο νερό και στο δάσος της Πόλης. Η κατασκευή του Καναλιού (μήκους 45 χιλιομέτρων), που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν τον Απρίλιο του 2011, έχει καθυστερήσει. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια, ίσως και παραπάνω. Έχει στόχο να συνδέσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα και να παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου.

Ο Ιμάμογλου επικρίνει Ερντογάν 

Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ιμάμογλου από όταν νίκησε τον πρώην πρωθυπουργό Μπινάλ Γιλντιρίμ στις δημοτικές εκλογές του 2019 και η νίκη του επιβεβαιώθηκε και στην επαναληπτική ψηφοφορία. Ο Ιμάμογλου εκτός από το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης έχει επικρίνει τον Ερντογάν και για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού εξαιτίας της οποίας η Τουρκία πληρώνει βαρύ τίμημα.

Ο δυνάμει ανταγωνιστής του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές ζήτησε πριν λίγες ημέρες την επιβολή lockdown στην Κωνσταντινούπολη για να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό. Ο Ιμάμογλου είχε προγραμματίσει να προσφέρει ο δήμος οικονομική βοήθεια στους πάσχοντες πολίτες. Ωστόσο, με απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν, δεσμεύτηκαν τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει ο Ιμάμογλου, αλλά και αυτά των δημάρχων Σμύρνης και Άγκυρας, οι οποίοι ανήκουν επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

To προφίλ του Ερντογάν έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την κακή πορεία της οικονομίας. Επιδιώκει να αντιστρέψει την κατάσταση με τους διορισμούς του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αντικατέστησε τον γαμβρό του Αλμπαϊράκ. Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν υπεύθυνους για την οικονομία την κυβέρνηση Ερντογάν και ευρύτερα το προεδρικό σύστημα.

Τι λέει δημοσκόπηση

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Metropoll, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η πορεία της οικονομίας πηγαίνει άσχημα. Το δήλωσε το 58% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και το 69,4% του συμμάχου του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης. Το 60,2% των ερωτηθέντων κατηγόρησε την κυβέρνηση για "λανθασμένες οικονομικές πολιτικές" και το 45,9% εντόπισε την αιτία στο προεδρικό σύστημα και στην ανικανότητα κυβερνητικών αξιωματούχων. Μόνο το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα, απέδωσε την κακή κατάσταση της οικονομίας σε συνομωσία και ξένη παρέμβαση.

Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει την εξουσία του, κάνοντας χρήση των γνωστών μεθόδων του. Ο Ιμάμογλου είναι δημοφιλής όχι μόνο στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης αλλά και της υπόλοιπης Τουρκίας. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν, με τον υποψήφιο που είχε επιλέξει. Ο Ιμάμογλου, όμως, δείχνει ότι είναι ο πολιτικός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ενώσει την αντιπολίτευση στις προεδρικές του 2023.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητείται και εκ των έσω, από ανώτατα στελέχη του κόμματός του. Ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, σύμμαχος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προαλείφεται για διάδοχος του Ερντογάν. Ο Σοϊλού, που προωθείται και από τους κύκλους των ακραίων εθνικιστών, είναι ακραία αυταρχικός και αδυσώπητος διώκτης του κουρδικού κινήματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.