Σε ρυθμούς ραπ οι διαδηλωτές στην Ισπανία – “Πετροβολούν” μοναρχία και ποινικό κώδικα

Σε ρυθμούς ραπ οι διαδηλωτές στην Ισπανία – "Πετροβολούν" μοναρχία και ποινικό κώδικα, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία για τη φυλάκιση του 32χρόνου ράπερ Πάμπλο Χάσελ επηρεάζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες του κυβερνητικού συνασπισμού των σοσιαλιστών και του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ποδέμος, καθώς αναδεικνύουν τις διαφορετικές απόψεις τους για το θεσμό της μοναρχίας.

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για έβδομη συνεχόμενη μέρα υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και  σε κάποιες περιπτώσεις συγκρούστηκαν  με τις αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί Ισπανοί εκφράζουν έντονα την αντίδραση τους στην απόφαση των αρμόδιων αρχών να φυλακίσουν έναν καλλιτέχνη για τους στίχους των τραγουδιών καθώς και για τα tweets του, που επέκριναν την βασιλική οικογένεια.

Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Μαδρίτη φώναζε συνθήματα «Πού είναι η αλλαγή; Πού είναι η πρόοδος»; και «Χουάν Κάρλος γυναικά και κλέφτη». Ο πρώην βασιλιάς με τις έρευνες που έχουν γίνει για τις οικονομικές ατασθαλίες του έχει φέρει σε δυσμενή θέση όλη τη βασιλική οικογένεια αλλά και το θεσμό της μοναρχίας. Ο 83χρονος Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε πριν από επτά χρόνια από τον ισπανικό θρόνο υπέρ του γιού του Φιλίππου και ζει αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπ

Το θέμα της μοναρχίας έχει προκαλέσει εντάσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζουν την κοινοβουλευτική μοναρχία, ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι Ποδέμος θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από αυτήν και υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες εναντίον του θεσμού.

Οι αντιπαράθεση των δυο κομμάτων για τη μοναρχία αποτελεί ένα από προβλήματα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους, καθώς υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικότερα. Ο Σάντσεθ εξήγησε με σαφήνεια τις διαφορετικές θέσεις που διατυπώθηκαν, όπως κάνει κάθε φορά που προκύπτει μια διαφωνία σε ευαίσθητα θέματα. Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Ποδέμος, πρόκειται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εντάσεις, που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ποινικός κώδικας

Όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν για την ανάγκη τροποποίησης του ποινικού κώδικα και για τα είδη εγκλημάτων που οδηγούν σε φυλάκιση, υποθέσεις τύπου Χάσελ. Οι διαδηλωτές ζητούν από την αριστερή κυβέρνηση της Μαδρίτης να εκπληρώσει την υπόσχεσή της και να αποσύρει τον νόμο για τη δημόσια ασφάλεια που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση και που χρησιμοποιείται για να ασκηθούν διώξεις και σε καλλιτέχνες.

Η υπόθεση του Χάσελ έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών, διάσημων, ακτιβιστών και πολιτικών. Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε αλλαγή της νομοθεσίας δηλώνοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών να εκφράζουν τη διαφωνία ή την αποδοκιμασία τους.

Ο ράπερ έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν κατηγορίες: για τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις,  επαίνους  εξτρεμιστικών ομάδων, εισβολή σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και προσβολή της μοναρχίας. Το 2014 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Όμως το 2018, οι δικαστές του επέβαλαν μειωμένη κάθειρξη εννέα μηνών για ένα επικριτικό τραγούδι που είχε γράψει για τον Χουάν Κάρλος και για 64 tweets που δημοσίευσε μεταξύ 2014 και 2016.

Ανεργία

Ομως, οι διαδηλώσεις που έγιναν στην Βαρκελώνη, τον τόπο καταγωγής του Χασέλ χαρακτηρίστηκαν από βίαια επεισόδια. Πολλοί έφηβοι συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα και προβαίνοντας σε βανδαλισμούς καταστημάτων. Αυτές από την πλευρά τους χρησιμοποίησαν τα γκλοπ και σφαίρες αφρού για να τους διαλύσουν. Επισημαίνεται ότι περίπου 90 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα και έχουν τραυματιστεί περισσότερα από 100, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν γίνει στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η νεολαία που έχει βγει στους δρόμους εκφράζει και τη δυσαρέσκειά της για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον για αυτήν. Σύμφωνα με την Economically Active Population Survey, μέχρι το τέλος του 2020, χάθηκαν 622.600 θέσεις εργασίας  και καταγράφηκαν 527.900 περισσότεροι άνεργοι, με το συνολικό αριθμό τους, να ανέρχεται σε 3,71 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 16,1%. Τα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, περίοδο κατά την οποία η Ισπανία βρισκόταν υπό αυστηρό lockdown για το περιορισμό της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι