Σε συγκρουσιακό κλίμα οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για το Ουκρανικό (upd)
10/01/2022Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που έγιναν στη Γενεύη αν και θεωρούνταν σημαντικές, δεν επέφεραν, όπως και αναμένονταν, αποτέλεσμα. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Ριαμπκόφ και Γουέντι Σέρμαν, αντίστοιχα, έθεσαν τις “κόκκινες γραμμές” των κυβερνήσεων τους για το Ουκρανικό.
Αμερικανοί και Ρώσοι διπλωμάτες κατέστησαν σαφές μετά τον έντονο γύρο των διαπραγματεύσεων, ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν, αλλά ότι απέχουν πολύ από το να επιτύχουν μια συμφωνία. Και οι δύο πλευρές υποβάθμισαν κάθε προσδοκία για μια διπλωματική πρόοδο, καθώς καμία δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού.
Η Σέρμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις προτάσεις ασφαλείας που δεν έχουν αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ο Ριαμπκόφ από την πλευρά του χαρακτήρισε τις συνομιλίες επαγγελματικές, αλλά δήλωσε ότι απαιτείται σημαντική τομή και συμβιβασμοί.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι το δικαίωμα κυρίαρχων κρατών να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ούτε η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Μόσχα, από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί μια ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απορρίπτει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει επίθεση εναντίον της.
Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλντεμπεργκ για ένταξη της Ουκρανίας, δεν συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο Στόλτενμπεργκ, ακόμα, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένο για «μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η υφυπουργός Σέρμαν είχε στην ατζέντα της μια λίστα από τις επιπτώσεις που θα υποστεί η Ρωσία εάν προχωρήσει σε στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας.
Ευρωπαϊκό μέτωπο
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σκληρές οικονομικές κυρώσεις, πιθανή αποσύνδεση από το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών Swift και περιορισμούς στους Ρώσους πολίτες πολιτών της να αγοράζουν δυτική τεχνολογία. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται, ακόμα, ότι έχουν διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια σε αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία τα τελευταία επτά χρόνια και θα το αυξήσουν εάν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετική της δραστηριότητα.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, έχουν μόνο σε επίπεδο ρητορικής επικρίνει τη Ρωσία. Επειδή, εξαρτώνται από αυτήν στον τομέα της ενέργειας και το εμπόριο, απέχουν από το να εγκρίνουν σκληρά μέτρα εναντίον του Πούτιν.
Επίσης, ένα ακόμα πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι το αν θέλουν κάποια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να ενταχθεί η Ουκρανία, καθώς θα τους φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Διαπραγματεύσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Οι διαπραγματευτικές ομάδες Μόσχας-Ουάσινγκτον θα μεταβούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα λάβουν μέρος και τα 30 κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου από το 2019. Ιδρύθηκε το 2002 για να εκτονωθούν οι εντάσεις και να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η αποστολή του δεν επιτεύχθηκε και από ότι φαίνεται ούτε και η επικείμενη συνεδρίασή του θα έχει επιτυχία.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ενδέχεται να μπορέσουν να βρουν κάποιο κοινό έδαφος με τη Ρωσία σχετικά με τον ευρύτερο έλεγχο των πυρηνικών όπλων, την ανάπτυξη πυραύλων, τις στρατιωτικές ασκήσεις και παρεμφερή ζητήματα. Όμως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν βασικές απαιτήσεις που η άλλη πλευρά θεωρεί μη αποδεκτές για την εκκίνηση διαλόγου.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που έχουν χαρακτηρίσει τη Ρωσία εχθρό επιδιώκουν να την αποτρέψουν να ασκήσει την επιρροή της στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής, που συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν που έχει γαλουχηθεί σε μια ψυχροπολεμική περίοδο θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να συνετιστεί. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η Ρωσία δεν είναι αμελητέα στρατιωτική δύναμη, έχει ισχυρά ερείσματα στη διεθνή σκηνή και το πιο σημαντικό διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.