ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σε τι συμφώνησαν Ισραήλ-Συρία στο Παρίσι – Οι διαφορές παραμένουν

Στο Παρίσι το πρώτο βήμα στις σχέσεις Ισραήλ-Συρίας – Οι διαφορές παραμένουν, Βάνα Στέλλου
EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Συρίας ολοκληρώθηκε στο Παρίσι στις 6 Ιανουαρίου 2026, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «παραγωγική».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες, με συχνότερες συναντήσεις και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο μια συμφωνία ασφάλειας στο πλαίσιο του οράματος του προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Ανάλογοι θετικοί τόνοι, ωστόσο, είχαν ακουστεί και στο παρελθόν, πριν από προηγούμενες καταρρεύσεις των συνομιλιών.

«Έπειτα από μια περίοδο αρκετών μηνών, ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Συρίας επανεκκίνησε με την αμερικανική υποστήριξη», ανάρτησε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο X:

Παρά ταύτα, προέκυψε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Οι ισραηλινές και οι συριακές αντιπροσωπείες συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού γραφείου διασύνδεσης πληροφοριών, ένα θετικό βήμα για τη θεσμοθέτηση συντονισμένης διμερούς συνεργασίας.

Νέος γύρος – Οι θεμελιώδεις διαφορές παραμένουν

Οι βασικές διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ-Σαράα επιδιώκει μια περιορισμένη συμφωνία ασφάλειας, επικεντρωμένη στα συνοριακά ζητήματα, στην επιστροφή στο καθεστώς της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης του 1974 και στην πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) από το συριακό έδαφος.

Αντίθετα, το Ισραήλ επιδιώκει μια ευρύτερη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις κυριαρχίας, αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας για την προστασία των Δρούζων και των ισραηλινών συνόρων, δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Σουέιντα, καθώς και περιορισμούς στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Η προηγούμενη κατάρρευση των συνομιλιών ακολούθησε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ισραέλ Κατς στη συριακή ζώνη ασφαλείας στις 19 Νοεμβρίου 2025, στέλνοντας μήνυμα “αποφασιστικότητας”. Οι IDF προχώρησαν στην περιοχή της Κουνέιτρα και εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη υπερίπταντο της Δαμασκού και της Λαττάκειας την ίδια εβδομάδα, επιδεικνύοντας πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου.

Ευνοϊκή για το Ισραήλ η ισορροπία ισχύος

Η ισορροπία ισχύος παραμένει υπέρ του Ισραήλ: Ο έλεγχος του όρους Ερμών και η ευρεία επιχειρησιακή ελευθερία του επιτρέπουν αποδέσμευση με ελάχιστο κόστος. Αντιθέτως, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ανθρωπιστική κρίση, εύθραυστη διακυβέρνηση εν μέσω εντάσεων με μειονότητες και αυξανόμενες πιέσεις από την Τουρκία.

Η θέση του Σάραα παραμένει επισφαλής, παρά την προσωρινή αναστολή αμερικανικών κυρώσεων διάρκειας 180 ημερών, που αποφασίστηκε μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο στις 10 Νοεμβρίου 2025 και συνδέεται άμεσα με απτή πρόοδο στις συνομιλίες.

Οι ανάγκες για διεθνή βοήθεια αυξάνονται, καθώς οι επιστρέφοντες πρόσφυγες απαιτούν βασικές υπηρεσίες και η ανοικοδόμηση εντείνει τις πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις στον Σάραα, ακόμη περισσότερο από ό,τι στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται για μια στρατηγική χαμηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης, δεδομένης της έντονης ασυμμετρίας ισχύος: Η Δαμασκός έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μια συμφωνία απ’ ό,τι το Ισραήλ – και αυτό αποτελεί κρίσιμο διαπραγματευτικό δεδομένο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx