‘Σφάζονται’ για τον Βέμπερ Μέρκελ και Μακρόν

Τον διάλογο με την Ρωσία υποστηρίζει ο Μακρόν ― "Αναμένουμε" για την ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων

Ξεκίνησε και επίσημα η κούρσα της διαδοχής των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αρχής γενομένης από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Τα πρώτα παζάρια θα γίνουν στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την ώρα που ήδη Μέρκελ και Μακρόν συγκρούονται για την υποψηφιότητα του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιμένει στην συνέχιση της ίδιας διαδικασίας  για την επιλογή του προέδρου της Επιτροπής, γνωστής ως  Spitzenkandidat (κορυφαίου υποψηφίου), σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής του συνδυασμού με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν. Υποστηρίζει έτσι την υποψηφιότητα του Βαυαρού Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο η ίδια πρότεινε ως επικεφαλής του ΕΛΚ.

Από την πλευρά του ο Μακρόν, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλει να διεμβολίσει αυτήν την διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι την προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να την αναλάβει ένα πρόσωπο που θα προταθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Αμφισβητεί δηλαδή την υποψηφιότητα Βέμπερ και αντιπροτείνει άλλους υποψηφίους, ανάμεσά τους και μη επικεφαλής συνασπισμών, όπως ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

“Καρφιά” σε Βέμπερ και ΕΛΚ

Με την άποψη της Μέρκελ, ότι δηλαδή πρέπει να ισχύσει η διαδικασία  του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) τάσσεται και η πλειοψηφία των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Υπάρχουν ωστόσο και αντιδράσεις με σοβαρότερη εκείνη του ηγέτη των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος  ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει αυτό το σύστημα υπό την παρούσα μορφή του. Τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν θα πρέπει να αντιπροσωπεύει ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.

Ο Φερχόφστατ επέκρινε το ΕΛΚ για την επιμονή του στο σύστημα Spitzenkandidaten (κορυφαίος υποψήφιος) και την υποψηφιότητα Βέμπερ, εγκαλώντας το για την καταψήφιση των «υπερεθνικών λιστών» για να σημειώσει ότι ένας κορυφαίος υποψήφιος που δεν ψηφίζεται πανευρωπαϊκά «απλώς δεν είναι σοβαρός».

Την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν εξέφρασε και η εκ των επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει μία γυναίκα, δείχνοντας μάλλον την εναλλακτική υποψηφιότητα της επικεφαλής των Φιλελευθέρων Μαργκαρέτ Βεστάγκερ.

Κόντρα κορυφής

Αν και η απόφαση για τον διάδοχο του Γιούνκερ, ο οποίος αποχωρεί στις 31 Οκτωβρίου, δεν θα ληφθεί σήμερα, η συζήτηση αναμένεται να έχει εντάσεις. Αυτό έδειξαν άλλωστε, ήδη πριν την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο κορυφαίοι ηγέτες στην ΕΕ. Η Μέρκελ επέμεινε στην υποψηφιότητα του Βέμπερ, ενώ ο Μακρόν δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτόν.

Αντιθέτως, κατονόμασε την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς. Η αναφορά του μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να διαθέτει «εμπειρία» ήταν απαξιωτική για τον Βέμπερ, ο οποίος δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό πόστο.

Η σημερινή συζήτηση, όπως επισήμαναν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν θα περιλαμβάνει πρόσωπα, αλλά τα κριτήρια για την εκλογή του νέου προέδρου και τις πολιτικές προτεραιότητες. Στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις ωστόσο, τόσο το ΕΛΚ, όσο και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εστίασαν την συζήτηση στο θέμα της διαδοχής του Γιούνκερ.

Όποιος να ΄ναι, εκτός από τον Βέμπερ

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όλες οι ΚΟ του ευρωκοινοβουλίου προτείνουν τον επικεφαλής υποψήφιο της δικής τους παράταξης. Εξαίρεση είναι ο Μακρόν, ο οποίος δείχνει να θέλει να σπάσει το σύστημα του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat), βάζοντας στο κάδρο και τον Μπαρνιέ.

Παραλλήλως, μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ήδη η άποψη «οποιοσδήποτε εκτός από τον Βέμπερ». Και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς, όπως επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, ο υποψήφιος του ΕΛΚ δεν έχει κάνει ούτε μία ημέρα σε υπουργείο. Τον Βέμπερ δεν τον θέλουν άλλωστε, ούτε οι Γερμανοί πολίτες, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση το 59,1% δεν θα επιθυμούσε ο Βαυαρός συμπατριώτης τους να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.

Ο ίδιος πάντως, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το κόμμα του (το ΕΛΚ) είναι έτοιμο να κάνει «όλους τους αναγκαίους συμβιβασμούς» για να πετύχει τον διορισμό του στην προεδρία της Κομισιόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι