ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουρκική αντιπροσωπεία στην Δαμασκό για ζητήματα ενέργειας – Προαγωγές ξένων τζιχαντιστών

Συγκρούσεις Κούρδων-φιλότουρκων στην Συρία – Στην Δαμασκό ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
EPA/BILAL AL HAMMOUD

Ο Alparslan Bayraktar, Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, δήλωσε: «Θα προσδιορίσουμε τις ανάγκες της Συρίας σε υποδομές στην ενέργεια, τον ηλεκτρισμό και άλλους τομείς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επωφεληθούν και πάλι από αυτές τις βασικές υπηρεσίες μέσω βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων».

Δήλωσε ότι αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Συρία για να συζητήσει την ενεργειακή στήριξη: «Μια ομάδα από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό. Θα προσδιορίσουμε τις ανάγκες της Συρίας σε υποδομές στην ενέργεια, τον ηλεκτρισμό και άλλους τομείς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επωφεληθούν και πάλι από αυτές τις βασικές υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσοι φιλοξενούμε στη χώρα μας και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, που είναι η πλειονότητά τους, θα μπορούν να το κάνουν υπό καλύτερες συνθήκες».

Ο Bayraktar δήλωσε ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια η Τουρκία έχει αρχίσει να αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, αλλά και σε διάφορες ηπείρους και γεωγραφικές περιοχές. Επισημαίνοντας ότι Τούρκοι μηχανικοί πραγματοποιούν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Σομαλία, ο Bayraktar δήλωσε ότι το Oruç Reis, ένα εγχώριο και εθνικό σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο, πήγε στη χώρα αυτή.

Συρία: Προαγωγές στον στρατό

Μαίνονται οι μάχες στη βόρεια Συρία ανάμεσα σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις δυνάμεις στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έχουν στοιχίσει από χθες, Κυριακή, τη ζωή σε 31 ανθρώπους, μαχητές και των δύο πλευρών, ανακοίνωσε σήμερα μια ΜΚΟ.

Η νέα εξουσία της Συρίας αναφέρει ότι ήρθε σε συμφωνία με «όλες τις ένοπλες οργανώσεις για τη διάλυσή τους και την ενσωμάτωσή τους υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας» και σε διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ στο λογαριασμό που διατηρεί στο Telegram η «Γενική Διοίκηση»  αναφέρονται 49 ονόματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και πρώην αξιωματικοί του στρατού της Συρίας οι οποίοι λιποτάκτησαν και εντάχθηκαν στην ισλαμιστική εξέγερση.

Οι προαγωγές αυτές λαμβάνουν χώρα «μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του στρατού ώστε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας», αναφέρει το διάταγμα. Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η πλειονότητα αυτών των προαγωγών αφορούν προσωπικότητες του στενού κύκλου του Άχμαντ αλ-Σάρα». Πρόκειται για τις πρώτες στρατιωτικές προαγωγές αφότου κατέλαβε την εξουσία ο συνασπισμός υπό την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που ανέτρεψε στις 8 Δεκεμβρίου το Άσαντ.

Δύο πρόσωπα παίρνουν το βαθμό του στρατηγού, κυρίως ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, ο στρατιωτικός αρχηγός της HTS που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας στους κόλπους της μεταβατικής κυβέρνησης. Πέντε άλλοι γίνονται ταξίαρχοι και περίπου 40 παίρνουν το βαθμό του συνταγματάρχη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι εντόπισε στον κατάλογο τουλάχιστον «έξι ξένους τζιχαντιστές, έναν Αλβανό, έναν Ιορδανό, έναν Τατζίκο, έναν Ουιγούρο από το Τουρκεστάν, αλλά και έναν Τούρκο προερχόμενο από την HTS. Ο Ουιγούρος προέρχεται από το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP), ένα τζιχαντιστικό γκρουπούσκουλο στην Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών της Συρίας απ’ όπου ξεκίνησε η επίθεση που οδήγησε στην πτώση του Άσαντ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Ένας Σύρος που από το Γαλλικό Πρακτορείο φέρεται ως ειδικός στα τζιχαντιστικά κινήματα και τη συριακή σύγκρουση, ο Αϊμέν Αλ-Ταμίμι, εντόπισε από την πλευρά του στον κατάλογο τρεις ξένους: έναν Ουιγούρο, έναν Ιορδανό και έναν Τούρκο «ο οποίος είχε ηγηθεί του τουρκικού αποσπάσματος μαχητών υπό την HTS και προήχθη τώρα σε ταξίαρχο». Δεν ξέρουμε αν οι δύο συνεντευξιαζόμενοι του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρονται στο ίδιο Ουϊγουρο και στον ίδιο Τούρκο και Ιορδανό η πρόκειται για δύο άτομα από κάθε εθνότητα. Όσο για τους Σύρους αξιωματικούς, «οι περισσότεροι προέρχονται από την HTS, ενώ οι υπόλοιποι από συμμαχικές παρατάξεις», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που δεν ξεκαθαρίζει πόσοι είναι οι πολιτικά αντιπολιτευόμενοι στον Άσαντ, δηλαδή μη ισλαμιστές που απλώς είχαν αντιπαλότητα με τον Άσαντ.

Συγκρούσεις ισλαμιστών-Κούρδων

Στα τέλη Νοεμβρίου, φιλοτουρκικές συριακές παρατάξεις (κυρίως της οργάνωσης Εθνικός Συριακός Στρατός) εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι) στο βόρειο τμήμα στην Συρία.

Οι μάχες αυτές είχαν ξεσπάσει παράλληλα με την αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε από τη βορειοανατολική Συρία ένας συνασπισμός ανταρτών, στον οποίο κυριαρχούν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές, η οποία του επέτρεψε να φθάσει στη Δαμασκό και να καταλάβει την εξουσία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επτά φιλοτούρκοι μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια σφοδρών μαχών που σημειώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια του Μαντζίμπ (βορειοανατολικά).

Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων διείσδυσαν στην πόλη, που είχε ανακαταληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση. Έξι άλλοι φιλοτούρκοι μαχητές και τρία μέλη των SDF είχαν σκοτωθεί την προηγουμένη σ’ αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Εξάλλου 13 μαχητές φιλοτουρκικών παρατάξεων και δύο μέλη των SDF σκοτώθηκαν χθες, Κυριακή, σε «λυσσώδεις μάχες» στην επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στο φράγμα της Τεσρίν και σε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω από τον Ευφράτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις οι οποίες τους επέτρεψαν να «καταστρέψουν δύο ραντάρ, ένα σύστημα παρεμβολών και ένα άρμα μάχης της τουρκικής κατοχής» κοντά στη γέφυρα αυτή.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούν τη σπονδυνλική στήλη των SDF που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ-Σάρα δήλωσε χθες, Κυριακή, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πρέπει να ενταχθούν στο μελλοντικό συριακό στρατό.

«Τα όπλα πρέπει να είναι αποκλειστικά στα χέρια του κράτους. Όποιος ήταν ένοπλος και έχει τις ικανότητες για να ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας θα είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε διαβεβαιώνοντας ότι «με αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτά τα κριτήρια» θα διεξαχθούν «διαπραγματεύσεις» με τις SDF, «με την ελπίδα να βρεθεί μια κατάλληλη λύση».

Αποστάσεις Μόσχας από Άσαντ

Αποστάσεις δήλωσε ότι πήρε η ρωσική κυβέρνηση τη Δευτέρα  από τον Σύρο ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερο από δύο δεκαετίες και διέφυγε στη Ρωσία όταν οι αντάρτες ανέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό. Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η ταχεία ανατροπή του αλ-Άσαντ οφειλόταν εν μέρει στην ανικανότητα αυτού του τελευταίου να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι ένας από τους λόγους για την επιδείνωση της κατάστασης ήταν η ανικανότητα της πρώην κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού εν μέσω της παρατεινόμενης εμφύλιας σύγκρουσης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο TASS. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «μετά τις επιτυχίες στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, στις οποίες συμμετείχε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Σύροι περίμεναν ότι η ζωή τους θα βελτιωνόταν. Αυτό δεν συνέβη εξαιτίας των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους». Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία ήταν βασικός υποστηρικτής του αλ-Άσαντ και έχει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Παράλληλα, η Ρωσία θα εγκαταλείψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τέτοια όπλα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή (29/12). Η Ρωσία διατηρεί δύο βάσεις στην Συρία. Χτες ο Τζολάνι προχώρησε σε άνοιγμα προς την Μόσχα, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις με την Ρωσία «στρατηγικές».

Συγκεκριμένα, ο Αχμεντ αλ-Σάρα χαιρέτισε τα σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα» που μοιράζονται η Συρία και η Ρωσία κατά την συνέντευξή του στο δίκτυο Al-Arabiya τονίζοντας ότι πρόθεσή του είναι η διατήρηση αυτής της σχέσης. «Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα (…) υπάρχουν σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα ανάμεσα στην Ρωσία και την Συρία», είπε εξηγώντας ότι «το σύνολο του συριακού οπλισμού είναι ρωσικής κατασκευής, ενώ Ρώσοι ειδικοί διαχειρίζονται τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». «Δεν θέλουμε η Ρωσία να εγκαταλείψει την Συρία με τον τρόπο που ορισμένοι εύχονται», πρόσθεσε.

Στην Δαμασκό ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας συναντήθηκε σήμερα στην Δαμασκό με τον νέο ηγέτη της Συρίας, ανακοίνωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana. Η πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, συμμάχου της Μόσχας, και του καθεστώτος του, αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την Ρωσία, που κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι ενίσχυε τους ισλαμιστές αντάρτες (κάτι που επιβεβαιώθηκε και από δυτικά δημοσιεύματα).

«Ο επικεφαλής της νέας ηγεσίας Αχμεντ αλ-Σάρα είχε συνάντηση με ουκρανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αντριι Σίμπιχα», μετέδωσε το Sana. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέστειλε στην Δαμασκό το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας, 500 τόνους σιτάλευρου.

Η Συρία προσβλέπει σε «στρατηγικές συμπράξεις» με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην Δαμασκό ο νέος υπουργός Εξωτερικών στον ουκρανό ομόλογό του Αντριι Σίμπιχα, ο οποίος ηγείται ουκρανικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην συριακή πρωτεύουσα. «Είναι βέβαιο ότι ο συριακός και ο ουκρανικός λαός έχει τις ίδιες εμπειρίες και τα ίδια δεινά με αυτά που υποστήκαμε τα τελευταία 14 χρόνια», δήλωσε ο νεοδιορισθείς σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασααντ Χασάν αλ-Σιμπάνι στους ουκρανό ομόλογό του αναφερόμενος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα υπάρξουν στρατηγικές συμπράξεις ανάμεσα σε εμάς και την Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς και επιστημονικές συνεργασίες», πρόσθεσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών. Από τις 8 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπείες αραβικών και δυτικών χωρών διαδέχονται η μία την άλλη στην Δαμασκό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx