Μπαχτσελί: Το Χαλέπι είναι τουρκικό! – Το ΥΠΕΞ για τους Ελληνορθόδοξους
03/12/2024Μετά την άλωση του Χαλεπίου πριν λίγες ημέρες, οι τζιχαντιστές αντάρτες κινούνται νοτιότερα προς την κατεύθυνση της πόλης Χάμα. Σφοδρές μάχες μαίνονται καθώς ο Συριακός Αραβικός Στρατός, πιστός στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, προσπαθεί να τους αναχαιτίσει.
Στο Χαλέπι, που κατελήφθη τις τελευταίες ημέρες από ομάδες φανατικών ισλαμιστών και τζιχαντιστών, ζουν περίπου 50 οικογένειες Ελλήνων, με το σύνολό τους να είναι ασφαλείς, τονίζουν διπλωματικές πηγές από το ΥΠΕΞ σχετικά σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ελληνική ομογένεια στην πόλη της βόρειας Συρίας.
Όπως επισημαίνουν οι πηγές, η ιστορική ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί περίπου 50 οικογένειες. Τονίζουν ότι όλοι οι Έλληνες στο Χαλέπι είναι ασφαλείς.
Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό αλλά και ο άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαλέπι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες που ζουν στην πόλη. Στους Έλληνες στην πόλη έχει γίνει σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων.
Η ελληνική πρεσβεία έχει δεχθεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό. Εν τω μεταξύ, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα για όποια συνδρομή χρειαστεί.
Η Ελλάδα, όπως τονίζουν ακόμη οι διπλωματικές πηγές, στέκεται πάντοτε αρωγός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Κραυγή αγωνίας από τους Ελληνορθόδοξους στο Χαλέπι
Δραματικές ώρες βιώνουν και οι Χριστιανοί κάτοικοι του Χαλεπίου και των γύρω πόλεων- όπως η Σελευκόβηλος και η Χάμα- στη βόρεια Συρία, καθώς οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της περιοχής, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.
Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι στην περιοχή στέλνουν μάλιστα εναγώνια μηνύματα μέσω του Χ και των άλλων κοινωνικών δικτύων ζητώντας βοήθεια. «Μια μικρή ομάδα μελών της Ελλληνο-Λεβαντίνικής κοινότητα, μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, αγωνίζεται για την απώθηση των τζιχαντιστών από τις Χριστιανικές περιοχές στη βόρεια Χάμα. Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς», διαβάζουμε σε ένα μήνυμα στο Χ.
Στη Σελευκόβηλο έχει συγκροτηθεί εδώ και χρόνια μια ισχυρή Χριστιανική πολιτοφυλακή, που αντιστάθηκε τα στους τζιχαντιστές, σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειές τους να καταλάβουν την περιοχή. Περιέργως, η μόνη αντίδραση στον Χριστιανικό κόσμο ήρθε από το Αμστερνταμ: Ο Ολλανδός βουλευτής Ντον Σέντερ κατέθεσε ερώτηση στον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών για την «τύχη των Χριστιανών στο Χαλέπι».
Μέλος του κόμματος της Χριστιανικής Ενωσης, ο Ντον Σέντερ αξίωσε από την Ολλανδική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των Χριστιανών στη συριακή πόλη που έχει πέσει στα χέρια των υποστηριζόμενων από την Τουρκία τζιχαντιστών. Στο Χαλέπι ζουν άλλωστε και αρκετοί Ορθόδοξοι Άραβες που λένε μάλιστα με υπερηφάνεια πώς ανήκουν στην Ελληνο-Λεβαντίνικη κοινότητα». Μέλη της κοινότητας αυτής ευχαρίστησαν με ανάρτησή τους στο Χ τον Ολλανδό βουλευτή και διερωτώνται: «Στο μεταξύ, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή; Πώς είναι δυνατόν ένας Ολλανδός βουλευτής να ανησυχεί περισσότερο για τους Ελληνο-σύρους Χριστιανούς, απ` ότι η ίδια η Ελλάδα;»
Σε άλλη μία ανάρτηση στο Χ μελών της Ελληνο-Λεβαντίνικης κοινότητας, διατυπώνεται έκκληση για βοήθεια από την Ελλάδα: «Το Χαλέπι υπήρξε ιστορικά η μεγαλύτερη ελληνική πόλη στη Μέση Ανατολή, και τώρα άλλες πόλεις, όπως η Σουκαϊλμπία, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή επιθέσεων από αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Καλούμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τη θέση της στην ΕΕ για να διασφαλίσει την ουδετερότητα στην περιοχή μας»
Ο Ορθοδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου
Δραματική είναι και η Ποιμαντική Επιστολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη του Χαλεπίου, Εφραίμ Μααλούλι: «Είναι σοφό για όσους παραμένουν στο Χαλέπι να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να διατηρούν την ηρεμία και την υπομονή τους και να προσεύχονται στον Κύριο, ζητώντας το έλεός Του για τον κόσμο και να φέρει ειρήνη σε αυτόν. Για όσους μας άφησαν, προσευχόμαστε στον Κύριο να καθοδηγήσει τα βήματά τους και να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους»
Πραγματικός ιεράρχης, ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει εδώ στο Χαλέπι «δίπλα στο ποίμνιό μας σε όλες τις συνθήκες, από τις πιο δύσκολες μέχρι τις πιο όμορφες. Αυτή είναι η ποιμαντική μας αποστολή, και θα παραμείνουμε σταθεροί σε αυτήν. Θα είμαστε στήριγμά σας όταν μας χρειαστείτε, οπότε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας»
Για την ιστορία, στη Σελευκόβηλο (αρχαία ονομασία της σημερινής Al-Suqaylabiyah), διαμένουν σήμερα κάπου 20.000 Ελληνο-Ρωμιοί, όπως αποκαλούνται. Οι κάτοικοι της πόλης αν και αραβόφωνοι, όπως οι περισσότεροι Ρωμιοί σε Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Ιορδανία, είναι απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων, με λευκή επιδερμίδα και καστανά/καστανόξανθα μαλλιά. Αν κι απώλεσαν την ελληνική γλώσσα, διατήρησαν την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία και τις ελληνικές συνήθειες.
Έχουν επίγνωση της ρωμαίικης/ελληνικής καταγωγής τους, παρά τις επίμονες προσπάθειες του συριακού καθεστώτος να τους «εξαραβίσει » με εργαλείο την αραβική γλώσσα, χαρακτηρίζοντάς τους «Άραβες χριστιανούς».
Αγιά Σοφιά στη Σελευκόβηλο.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι στη Σελευκόβηλο όταν πληροφορήθηκαν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, έχτισαν μια ομώνυμη εκκλησία Αγία Σοφία στην πόλη τους.
Οι Ελληνο-Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Συρία είναι μέλη του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αντιόχειας είτε της Μελκιτικής Ελληνο-Καθολικής Εκκλησίας. Εχουν αρχαίες ρίζες στη σημερινή Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και στην νότια τουρκική επαρχία Χατάι Μιλούν κυρίως Λεβαντίνικα Αραβικά.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων Χριστιανών της Αντιόχειας που ζουν ακόμη στο Λεβάντε βρίσκεται στα εδάφη της Συρίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας. Μετρώντας την παγκόσμια διασπορά, υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αντιοχιανοί Ελληνορθόδοξοι και Έλληνες Καθολικοί (Μελκίτες) Χριστιανοί που κατοικούν στη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική.
Δηλώσεις Μπαχτσελί
Ο πρόεδρος του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πως «το Χαλέπι είναι έως το κόκκαλο τουρκικό και μουσουλμανικό». Προχωρώντας σε έμμεσο υπαινιγμό για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Συρία, είπε πως «είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να τους πούμε μαζέψτε τα και φύγετε». Ο Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν.
Σχολιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του τις εξελίξεις στη Συρία, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Είναι αλάθητη και αδιαμφισβήτητη απαίτηση του αγώνα μας και της πολιτικής μας τιμής να φωνάξουμε την εξής αλήθεια ενώπιον του έθνους: Δεν μπορείτε να συναντήσετε τέκνο της πατρίδας του οποίου η καρδιά δεν τρέμει όταν αναφέρεται στο Χαλέπι, γιατί το Χαλέπι είναι τουρκικό και μουσουλμανικό έως το κόκκαλο.
Το τουρκικό έθνος γνωρίζει τη γεωγραφία του Ιράκ και της Συρίας και το τουρκικό έθνος φέρει στην ψυχή του αυτές τις γεωγραφίες της καρδιάς και του πολιτισμού του», ανέφερε επίσης και έστρεψε τα βέλη του κατά της Ρωσίας και του Ιράν για τη στάση τους στο παρελθόν, κατά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασααντ: «Πριν μιλήσω για τις επιθέσεις στο Χαλέπι στις 27 Νοεμβρίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν καθεστωτικές δυνάμεις στο Χαλέπι το 2016, τις σκηνές βίας με κριτήριο το θρησκευτικό δόγμα, τους αθώους που εξορίστηκαν, το οδυνηρό δράμα μιας πόλης που αποκόπηκε από την ιστορία της».
O πρόεδρος του ΜΗΡ κατηγόρησε τον Ασαντ ότι δεν δέχτηκε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία, χαρακτήρισε «πλήρη ντροπή» την πολιτική του καθεστώτος Μπαάθ και ζήτησε από τον πρόεδρο ‘Ασαντ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία άνευ προϋποθέσεων. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας του να δείξει ο ‘Ασαντ τη βούληση για εξομάλυνση (σ.σ. των σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία). Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά ξένα εδάφη. Το καθεστώς ‘Ασαντ πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό. Δεν μπόρεσε να χωνέψει τον αγώνα του τουρκικού στρατού κατά της τρομοκρατίας. Ο ‘Ασαντ θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί
«Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην καταρρέουσα κρατική δομή της Συρίας. Η κυβέρνηση ‘Ασαντ πρέπει να έρθει στα συγκαλά της. Θα πρέπει να σταματήσει να θεωρεί φίλους τους εχθρούς της. Δεν μπορούμε να φύγουμε (από τη Συρία) μέχρι να τελειώσει το PYD» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην παρουσία των κουρδικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, είπε μάλιστα ότι «το Ταλ Ριφάατ καθάρισε, σειρά έχει τώρα το Μαμπίτς». Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού εισήλθαν προχτές, Κυριακή, στον ελεγχόμενο από τους Κούρδους θύλακα του Ταλ Ριφάατ στα βόρεια του Χαλεπίου και τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην περιοχή Μαμπίτς, τη μοναδική που ελέγχουν η πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στα δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
Απειλείται η Χάμα
«Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα», ενώ «η ρωσική και η συριακή πολεμική αεροπορία διεξάγουν δεκάδες πλήγματα» εναντίον θέσεων των ανταρτών, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά στην επαρχία Χάμα, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση. Φωτογράφος του AFP είδε σήμερα το πρωί δεκάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα του συριακού στρατού εγκαταλειμμένα στον δρόμο που οδηγεί στη Χάμα.
Ο συριακός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή, χάρη στις οποίες έχει περιοριστεί η προέλαση των ανταρτών τις δύο τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας, «βίαιες συγκρούσεις» ξέσπασαν χθες Δευτέρα μεταξύ του στρατού, υποστηριζόμενου από συριακά και ρωσικά αεροπορικά πλήγματα, «και τρομοκρατικών οργανώσεων στο βόρειο» τμήμα της επαρχίας Χάμα.
«Προχωρούμε προς τη Χάμα αφού καθαρίσαμε» τις κοινότητες που βρίσκονται στον δρόμο προς την πόλη, διαβεβαίωσε μιλώντας στο AFP μαχητής των ανταρτών που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Αμπούλ Χούντα Σουράνι. Η Χάμα είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην κεντρική Συρία, που βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.
Η προέλαση των ανταρτών «απειλεί τη βάση του καθεστώτος», καθώς στα περίχωρα της Χάμα ζουν αλαουίτες, η κοινότητα από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτίμησε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
Στο μεταξύ πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί το Ισραήλ στοχοθέτησε αυτοκίνητο που βρισκόταν στον δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.
«Ένα αυτοκίνητο εξερράγη αφού έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης στον δρόμο προς το αεροδρόμιο», επεσήμανε το SANA. Το Ισραήλ εξαπολύει τακτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας με στόχο κυρίως φιλοϊρανικές οργανώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ, Ναυτεμπορική