Σινά: ευαίσθητος κρίκος για τρεις

Μεγάλο άνοδος κρουσμάτων κορονοϊού στην Αίγυπτο

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σινά. Ομάδες ισλαμιστών, κρατώντας τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, επιτέθηκαν σε τέμενος μουσουλμάνων Σούφι. Αποτέλεσμα: 300 νεκροί και 120 τραυματίες. Είναι προφανές πως οι τζιχαντιστές επιχειρούν, πέρα από την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Σίσι, να δημιουργήσουν και νέα, γεωπολιτικού χαρακτήρα, δεδομένα.

Η χερσόνησος του Σινά δεν είναι μια τυχαία περιοχή. Είναι πολύ ευαίσθητη από πλευράς ασφαλείας για τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την Αίγυπτο, στην επικράτεια της οποίας ανήκουν τα εδάφη. Για το Ισραήλ, το οποίο κατείχε τα εδάφη αυτά από το 1967 μέχρι το 1982 και θεωρεί την περιοχή ιδιαίτερης σημασίας για την εθνική του ασφάλεια, αφού η χερσόνησος συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας. Και, τέλος, για την Ελλάδα, αφού στο Σινά βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης με Έλληνες μοναχούς.

Η στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία δεν θα πρέπει να σημάνει με κανένα τρόπο τη μετατροπή του Σινά σε εκτός ελέγχου περιοχή, στη διάθεση των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Κατά το παρελθόν, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης είχε δεχθεί επιθέσεις ενόπλων τρομοκρατών. Φυσικά, σε καμία περίπτωση οι επιθέσεις αυτές δεν είχαν την έκταση και την ένταση του πλήγματος στο τέμενος στην Μπιρ Αλ Αμπέντ. Αλλά οι προθέσεις είναι εμφανείς.

Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν συμφέρον να συνεργαστούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Σινά. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δομήσουν μεταξύ τους μια διακρατική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των πληροφοριών. Σκοπός δεν θα είναι άλλος από τη σταθεροποίηση, αρχικά της κατάστασης στη χερσόνησο του Σινά, και, στη συνέχεια, σε όλο το μέτωπο από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον κόλπο της Σύρτης, επίσης προπύργιο των ισλαμιστών στην Ανατολική Λιβύη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι