ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σινο-ρωσικές σχέσεις και Ουκρανικό στην επίσκεψη Σι στη Μόσχα

Σινο-ρωσικές σχέσεις και Ουκρανικό στην επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα,

Αρχίζει σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις διμερείς σχέσεις αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου το Πεκίνο φιλοδοξεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του προέδρου Σι στη Μόσχα μετά από τέσσερα χρόνια και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, παρουσιάζει την επίσκεψή του σαν ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης», τη στιγμή που η Δύση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις σινο-ρωσικές σχέσεις.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ο πρόεδρος της Κίνας. Αφού μεσολάβησε για τη διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, η Κίνα επιθυμεί να αναλάβει θέση μεσολαβητή στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας σε άρθρο του σήμερα στην κινεζική εφημερίδα του ΚΚΚ Λαϊκή Ημερησία χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για τη διευθέτηση της κρίσης» και προσθέτει ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους». Η επίσκεψη του Σι γίνεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί για έγκλημα πολέμου με την κατηγορία ότι πήρε παρανόμως παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η αντίδραση της Κίνας ήρθε μερικές ώρες πριν από την έναρξη επίσημης επίσκεψης του  προέδρου Σι στη Ρωσία. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα του εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο θεσμός αυτός θα πρέπει «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», υπογράμμισε.

Σε διάλογο καλεί το Πεκίνο

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα προσφέρει διπλωματική χείρα βοηθείας στον Πούτιν, που είναι απομονωμένος από τη Δύση. Ενωμένες με μια εταιρική σχέση χωρίς όρια, όπως χαρακτηρίζεται, οι δύο χώρες γιόρτασαν πέρυσι τη συνεργασία τους, τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

Το Πεκίνο καλεί σε διάλογο καθώς και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Η Κίνα πάντα υπερασπίζονταν με αντικειμενικότητα και αμεροληψία που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει.

Οι συνομιλίες για το Ουκρανικό

Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη ανεπίσημη συνάντηση σήμερα πριν από το δείπνο και αύριο θα γίνουν οι επίσημες συνομιλίες. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν κοινή ανακοίνωση για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσης σε μια νέα εποχή. Επίσης πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030.

Στο πλαίσιο κινεζικής μεσολάβησης στο Ουκρανικό είναι ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία του Σι Τζινπίνγκ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τσιν Γκανγκ και Ντμίτρο Κουλέμπα, είχαν την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία, με το Πεκίνο να ανακοινώνει στη συνέχεια πως η Κίνα ελπίζει ότι «Ουκρανία και Ρωσία θα διατηρήσουν την ελπίδα για διάλογο και διαπραγμάτευση, και δεν θα κλείσουν τη λύση σε πολιτική λύση, όσο δύσκολο και αν είναι». Κατά τον Ντμίτρο Κουλέμπα συζητήθηκε η «αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ ο Τσιν Γκανγκ δήλωσε πως η Κίνα «θα συνεχίζει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Το Κίεβο τηρεί προσεκτική στάση έναντι του Πεκίνου παρότι η Κίνα παράσχει διπλωματική και οικονομική στήριξη στη Μόσχα. Το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Κρεμλίνο, ενώ μία ενεργότερη κινεζική ανάμειξη υπέρ της Ρωσίας – και κυρίως το ενδεχόμενο αποστολής όπλων που διαβλέπουν οι ΗΠΑ, μπορεί να είναι καταστροφικό για την Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx